Hoe zit dat dan, vreemdgaan. Nou laat me het je uitleggen. Deze tweede 50 mm. uitdaging is mede mogelijk gemaakt door CameraNU.nl, omdat ik zelf geen 50 mm. lens meer in mijn bezit had. Als blogger voor hun hebben zij eerst via Sigma voor mij de Sigma Art 50 mm. f/1.4 georganiseerd. En afgelopen week ontving ik van ze de plastic fantastic van Canon, de Canon EF 50 f/1.8 STM

Maar omdat ik beide lenzen en het ‘verschil’ ervan wilde tonen op beeld, moest ik op zoek naar een camera en 50 mm. lens om het vast te leggen. Want toen ik de Sigma anderhalve week geleden ontving was het eerste wat mij opviel aan de Sigma, en ik schreef daar gisteren al over: ‘De Sigma 50 mm. ART f/1.4 is een majestueuze indrukwekkende lens. En toen ik dus de Canon plastic fantastic 50 mm. f/1.8 ontving oogde dat wel als een erg schriel lensje. Kortom als we het doen doen we het goed, all the way through 50 mm. challenge. Gelukkig is vriend en foto maatje Patrick altijd in de buurt als je ‘m nodig hebt. 

Dus vandaag toen het plan was om ’s middags wat natuurschoon te gaan fotograferen, hebben we eerst met zijn Nikon D750 en Nikor 50 mm. plastic fantastic buiten in de tuin en met zijn foto opbouw studiootje de twee lenzen staan fotograferen. Kortom een Canon gebruiker die vreemdgaat want letterlijk en figuurlijk met de Nikon camera van Patrick staan spelen. 

Plastic Fantastic

En zeg nu zelf. Als je de twee lenzen zo naast elkaar ziet, dan geef je toch geen stuiver meer voor de Canon EF 50 mm. f/1.8. Hij past letterijk 3 of misschien wel 4x in de Sigma lens. Ook in gewicht merk je het direct op je body. De Sigma is echt aanwezig en oogt high grade. Pas op, dit is geen negatieve veroordeling over de lens hoor. Nee het is alleen een enorm verschil in uiterlijk en zeker ook in prijs. De Sigma koop je rond de EUR 900 en daarvoor krijg je echt 1 brok kwaliteit incl. pouch om de lens in op te bergen of aan je broekriem te hangen. Dan heb ik het nog even niet over de romige bokeh die de lens heeft en loei scherpe beelden die je al vanaf f/1.4 beleefd! De Canon krijg je thuis in een keurig kartonnen doosje voor de prijs van een slordige 750 euro minder. Voor dat geld kun je een heleboel leuke andere fotospulletjes kopen 😉 zoals bijvoorbeeld een leuke Canon 760D met flip screen. Maar wacht even, hoe zit het dan met de beeldkwaliteit en bijvoorbeeld het gedrag van de lens. 

 Canon EF 50 mm. f/1.8 STM f/1.8 – 1/500e ISO100 50 mm.

Dat gaan we uiteraard de aankomende 10 dagen uitvinden, want vanaf vandaag siert ’tijdelijk’ de Canon EF 50 mm. f/1.8 mijn Canon EOS 5DMKIII. En dus vanmiddag nadat we de twee 50 mm. lenzen op de gevoelige plaat hadden gezet, met Patrick in Huissen naar een paar ‘krokus spots’ gegaan. En wat me direct opvalt. Dit is niet meer de plastic fantastic die ik in 2011 had. Die had een luidruchtige AF en vooral trage AF. Nee deze zoemt zachtjes, ja ten opzichte van de Sigma hoor je hem wel en het duurt een fractie langer voor je een lock on hebt in de AF, maar wat een fijn lensje is dit zeg. Wat zeg ik, als je zoals vandaag de 50 mm. gebruikt om mee te gaan ‘close-uppen’, dan is het lichtgewicht lensje echt wel een feestje om mee te werken. Nu kon ik soms met 1 hand werken, dat was met de zwaardere majestueuze Sigma 50 mm. niet direct mogelijk geweest.

Bokeh

Canon EF 50 mm. f/1.8 STM f/2.5 – 1/2000e ISO100 50 mm.

 The making off 

Ik noemde het al bokeh. Bokeh wordt bepaald door het ontwerp van het objectief. Hierbij speelt de vorm van het diafragma een rol, maar ook de plaats in het objectief en de manier waarop een objectief is gecorrigeerd voor sferische aberratie. Bepalend voor de onscherpte is de manier waarop een punt wordt weergegeven dat buiten het scherptevlak ligt. Licht afkomstig van zo’n punt zal niet in één beeldpunt geconcentreerd worden, maar het wordt verspreid over een groter oppervlak (zie ook verstrooiingscirkel‎). Een verdeling met een helder centrum en een afnemende helderheid naar de randen toe lijkt ideaal voor een goede onscherpteweergave. Met een dergelijk weergave van beeldpunten wordt een zacht beeld gecreëerd. Hierover lees je meer op Wikipedia

De Sigma heeft een heerlijke zachte romige bokeh, de Canon 50 mm. f/1.8 een wat onrustigere bokeh is zo mijn eerste indruk, maar als ik dan kijk hoe vandaag het kleine lensje zich groots gedraagt, dan beloofd dat nog wat voor de aankomende dagen. Kortom we ruilen de Sigma 50 mm. in voor de Canon en dat voelt ook een klein beetje als vreemdgaan, want ik was erg verliefd en gehecht aan deze lens. Dus hoewel ik het nog ontken, ga ik toch maar eens ontdekken wat de Canon 50 mm. f/1.8 gaat doen, en dat flirten past wel bij dit mooie voorjaarsweer van vandaag.

Impressie van vandaag

error: Content is protected !!