De afgelopen dagen was er behoorlijk wat discussie over dit onderwerp ‘Zomertijd’. Er is zelfs een petitie die je kunt tekenen over het ‘afschaffen’ van de zomertijd. Voor mij als fotograaf kijk ik er op twee manieren naar, technisch en persoonlijk.

Technisch

Vergeet niet je camera op zomertijd in te stellen. Sigma Art f/2.0 1/100e ISO100

Vanuit camera technisch oogpunt is het vooral handig dat je je camera(’s) op zomertijd zet. Zo leg je de juiste gegevens vast behorend bij je gemaakte foto’s, immers je exif gegevens nemen dit keurig voor je mee. Kortom, de tip in deze 24e #nldazuu50mmchallenge blogpost is dan ook om je camera-instellingen aan te passen. Na mijn chipclean bezoek gisteren had ik dat alvast voor de 5DMKIII gedaan, dus ik dacht doe het ook voor de compacte Canon G7X. Alleen aangezien deze laatste over de functie zomertijd beschikt, hoefde ik al niets meer te doen J. Mocht je nu de tijd verkeerd hebben staan, in Lightroom kun je eenvoudig je metadata aanpassen en dus ook de tijd verzetten! Maar zoals een oud gezegde luidt: “Een goed begin is het halve werk!”

 Zomertijd en een zomers plaatje met narcissen. Sigma Art 50 mm. f/2.8 1/1600e ISO100

Persoonlijk

Als zelfbenoemd landschapfotograaf is er met het verzetten van de winter naar zomertijd iets meer aan de hand. Immers de klok is gisternacht van 2 naar 3 uur verzet, hierdoor duurde de nacht korter dan normaal. De gedachte achter de zomertijd is mede ontstaan vanuit het feit om de mens meer gebruik te laten maken van het beschikbare daglicht, met als voordeel besparing op elektriciteit i.v.m. verlichting. En dat beschikbare daglicht is in het voorjaar voor ons als fotografen natuurlijk welkom na de donkere winterperiode.

Frisse kleuren van verse bloemen aan de sierbomen in de woonwijk. Sigma Art 50 mm. f/2.2 1/8000e ISO100

Enfin, voor mij betekend het vooral dat voor mijn avondfotografie de tijden wat makkelijker planbaar worden om elders in Nederland locaties voor blue hour fotografie op te zoeken. Vanavond is het bijvoorbeeld om 20:19 uur blue hour. Daarvoor kun je ‘rustig eten’ zeg maar tussen 5 en 6 uur. Om vervolgens ca. 30 – 60 minuten naar een locatie rijden waar ik dan nog zelf op tijd ben voor de zonsondergang.  Kortom, voor mij is het voordeel van de zomertijd, planbaarheid van locaties voor blue hour fotografie.

Nadeel is er ook naarmate de zomer vordert. Bij de meeste gebouwen zal de binnenverlichting vlak na sluitingstijd van het kantoor gedimd worden en dat geeft dan een minder spectaculair aanblik in je foto. O’ja en dat beschikbare daglicht is natuurlijk het gaafst vast te leggen met de standaard 50 mm. die ideaal is voor beschikbaar licht fotografie.

Impressie van vandaag

error: Content is protected !!