Gereedschap

Geregeld krijg ik de vraag; “Waarmee fotografeer jij?”. Op deze vraag kun je vele kanten uit. Onderstaand een uitleg waarmee ik fotografeer en waarom. Maar voordat ik hier dieper op in ga, besef dat de camera een stuk gereedschap is en slechts een verlengstuk van wat JIJ wil laten zien. En je kunt nog zoveel megapixels hebben, het nieuwste van het nieuwste of de duurste lenzen, ook je nabewerking speelt in de hedendaagse fotografie een belangrijke rol.

Goed gereedschap is het halve werk, maar de hij/zij die de sluiter ontspant bepaald 99% van de foto!

 Daarmee wil ik zeggen; staar je niet blind op je camera of wat je niet of misschien wel hebt. ‘Bij de buren is het gras toch ook altijd groener?’, ‘Mensen die het beter hebben als ons hebben het ook niet slecht’! Je hebt echt niet de duurste camera nodig of een megapixel monster, belangrijkste is wat wil je ermee doen!Nu maak je zelfs al met een iPhone4 prima opnames, een geheel nieuwe tak van sport is dit en zelfs NU.nl maakt gretig gebruik van beelden die de ‘gewone man’ post met zijn ‘smart phone’.

Wat wil JIJ ermee doen?

Regelmatig krijg ik de vraag waar ik zelf mee fotografeer of dikwijls vraagt men mij welke camera ze moeten kopen. Ik stel dan altijd de vraag ‘wat wil je ermee doen?’ Want JIJ weet immers heus wel wat je gaat fotograferen. Camerafabrikanten spelen daar aardig op in met hun compact camera’s, boutique uitvoeringen of edel compacts tot en met full frame camera’s op 35 mm. beeldformaat. 1 ding kun je doen, gebruik Google en lees eerst eens op blogs zoals deze. Ga daarna eens naar een winkel, fotovakzaak zoals CameraTools, CameraNU, KameraExpress of een andere in je omgeving. Laat je daar ook eens informeren en allerbelangrijkste ‘houdt de camera’s eens vast’. Tip: vraag of je deze mag lenen, uitproberen. Ligt het lekker in de hand of niet. Zelf had ik in de zomer van 2013 geïnvesteerd in een edelcompact Canon G1X. Briljante camera, alleen ik zat voortdurend te hannessen,  dankzij het kleine formaat met van alles en nog wat. Dat ging dus niet en direct weer verkocht.
Tip: kijk ook eens op marktplaats, er is genoeg aanbod jong gebruikt en als je niet durft, er is vast iemand op je werk of in je vriendenkring met verstand en ga eropaf!

Grasmaaien

In mijn geval heb ik een grote tuin met veel gras. Een standaard grasmaaier heeft een te smal maaiblad, maar de tuin is net te klein om over te stappen op een maaimachine die aangedreven wordt door benzine of zelfs een tractor!

Nu weer even terug naar de camera discussie. Als je nu al weet dat je alleen maar op internet foto’s gaat uploaden en delen op social media en hoogstens een afdrukje wil maken in een medium fotoboek van de HEMA, waarom je dan blindstaren op een ingewikkelde spiegelreflex (niet dat ze persé ingewikkeld zijn hoor!) Anderzijds weet je dat je er meer mee wil, en dus regelmatig reizen maakt en dat graag vastlegd in fotoboeken en de flexibiliteit en snelheid wil van een camera, ja dan misschien is een spiegelreflex of systeemcamera iets voor je. Enfin, kijk eens op deze websites daar vindt je vast al veel informatie, mij hebben ze geholpen om uiteindelijk de camera en lenzen die ik nu gebruik optimaal te benutten.

Tips websites zijn:

http://www.photogear.nl/apparatuur/

http://www.digitalefotografietips.nl/apparatuur/

 Mijn gereedschap dan

Zo nu ben je misschien nog steeds nieuwsgierig naar wat ik allemaal mee zeul…. Momenteel maak ik gebruik van 2 systemen, 2 camera’s van 2 verschillende merken!

Allereerst is er de Canon, simpelweg omdat ik daar nu 4 lenzen van heb. Dit nu allemaal vervangen voor een ander merk kan alleen is een kostbare aangelegenheid. Maar ben ooit met Sony begonnen en heb absoluut niets tegen Nikon, Pentax of Olympus. Sterker nog ik denk dat in het instap en midden segment zij mooie producten voor je hebben als ze bij je passen. Slechte camera’s bestaan niet, wel slechte fotografen!

Systeem 1

Canon 5DMKIICanon 5DMKIII

Voldoende compact flash en SD geheugenkaarten

draadontspanner

Wallimex (SamYang) 14 mm f/2.8

Canon EF 16-35 mm f/4 L USM

Canon EF 24-70 mm. f/4 L IS USM

 

Canon EF 50 mm f/1.4

Canon EF 70-200 f/4 L IS USM

Fotografie accesoires

84.5 mm. filters (grijsverloopfilters) incl. verloopringen en houders

Wat niet mag ontbreken zijn schone doeken en een lenspen, statief (Manfrotto), waterpasje voor op je flitsschoen en een flitser.

Fotograferen doe ik in RAW. Klik de link en lees er meer over!

Daarom werk ik met Adobe Creative Cloud Photoshop en voornamelijk Lightroom. Lees hier eens over Lightroom.

Ook gebruik ik NIK software (Silver FX, DFine etc etc).

uiteraard heb je een PC nodig, in mijn geval een DELL XPS All-in-ONE.

Mocht je vragen hebben, just send me an e-mail 🙂

 

 

 

3 comments

 1. Beste Dave,
  Wat ik altijd bij mij heb is een zeem. Een ideale bescherming van je spullen bij nat weer.

 2. Hoi,

  Zijn de filters van 84.5 inderdaad zo goed als ze op hun site zeggen. Ik kan alleen ervaringen vinden van fotografen die een setje hebben gekregen, heb dus twijfels over de objectieviteit hiervan.

  Wil zelf beginnen met filters ( komt op een Sony slt-a 77 met Sigma 17-70 Contemporary 72 mm filtermaat), maar vindt het erg moeilijk een goede keus te maken.

  Groet,

  Peter

 3. Dave,

  Ik ben nu ongeveer zover om een en ander te gaan bestellen, zullen filters uit de ultimate lijn worden, gecombineerd met ofwel een Lee houder, ofwel eentje van Formatt Hitech.
  Gebruik jij hier ook een cpl filter op? En geeft dit, gemonterd op de adapterring vignettering op een apsc camera (wil in toekomst ook naar een 10-20 sigma).
  Heb je ook weleens gehoord van Nisi, de V5 en de V3? Schijnen ook wel goed te zijn, en hebben het cpl filter geintregeerd zitten.

  Met vriendelijke groet,

  Peter

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recente foto’s
Recente artikelen
19 augustus 2017
22 april 2017
20 april 2017
Contactgegevens

Dave Zuuring
HUISSEN
+31 6 22 57 33 11
info@nldazuu.com

KvK: 66430542

Blog partner CameraNU
Spring naar werkbalk