Het effect van filters overdag

Spelen met de Lee landscape polariser 84.5 mm.

Filters kun je voor diverse doeleinde toepassen. Veelvuldig zet ik ze in tijdens zonsondergang of zonsopkomsten, tijdens het blauwe uur en overdag als je long exposure effecten wil toepassen. Sindskort beschik ik over de Lee Landscape polariser. Over mijn oude polarisatie filter was ik niet echt tevreden meer en na lang wikken en wegen de investering in de Lee Landscape Polariser gedaan.

Motivatie Lee Landscape polariser

Het Lee Landscape polarisatie filter is verre van goedkoop. Maar als je zoals ik een liefhebber bent van filters (hard, soft en reversed grads) dan is combineren van filters héél normaal. Eerste wat opvalt aan de Lee polariser is dat deze ultra dun is! In combinatie met mijn favoriete ultra groothoek lens (Canon EF 16-35 mm. f/4L IS USM) dan is de ultra dunne Lee een verstandige keuze om vignettering te voorkomen. Hierbij komt wel de opmerking dat ik de speciale duurdere 77 mm. verloopring voor wide angle lensen van Lee gebruik, zodat je filterhouder dichter op je lensfront zit!
Je schroeft de Lee polariser voor op je filter i.c.m. de specialie Lee ring waarin de polariser vastzit. Dat geeft je de mogelijk verder te variëren met de vrije filter slots (afhankelijk van je keuze houd je één, twee of misschien wel 3 slots vrij voor andere filters) een grijsfilter zoals de X-Stopper 10 stops die ik heb of de Lee Little stopper ND6 of grijsfilter ND0,9. Ook combineren met een hard of softgrad is dan mogelijk. Ideaal dus als je wilt ‘stacken’ voor bijzondere effecten straight out of the camera. Kortom combineren van filters en het ultra dunne ontwerp gaf voor mij de doorslag in plaats van een standaard opschroef filter. Bijkomend voordeel van de nieuwe Lee Landscape polariser is ook dat deze naast kleur, contrast ook een warmere toning mee geeft en zo bijv. de gele en groene tones verbetert.

Wat doet een polarisatie filter

Hier schreef ik al eerder over op mijn ‘oude fotoblog’.

  • Het versterkt de kleuren/contrasten, en bijvoorbeeld ook tussen de witte wolken en de blauwe lucht erachter.
  • Haalt reflecties eruit, probeer maar eens op een auto dak of op het water. Dit hoef je niet te proberen in Lightroom of Photoshop, het zal dus met een filter moeten!
  • Houdt wel iets licht tegen, dus denk aan je sluitertijd.
  • Werkt het beste als je haaks op de zon staan, laten we zeggen links of rechts van je, dus speel goed met je compositie en staat de zon dit niet, dan wordt het effect of nut van het filter al héél snel minder.
  • De beste stand van het filter, je kunt eraan draaien bereik je door de zoeker te kijken en aan het filter te draaien.
  • Let op het kan ook vignettering veroorzaken of overdreven donker verloop in je foto, dus goed naar je opname kijken is belangrijk. Ondanks het derde slot en de 16 mm. groothoeklens lijkt dit net goed te gaan.

Het verschil met andere filters

Zoals gezegd de keuze voor de Lee gemaakt omdat ik eerder al de filterhouder had aangeschaft en dus zo kon gaan combineren met filters (stacking). Eerder deze week was er een mooi moment om eindelijk eens overdag met redelijke ‘hollandse wolkenluchten de Lee landscape polarisatie filter te ‘testen’. Onderstaande foto’s zijn genomen met en zonder polarisatiefilter en in combinatie met andere filters.

NB. onderstaande foto’s zijn geïmporteerd in Lightroom, Canon Standard cameraprofiel en lenscorrectie voor Canon EF 16-35 mm. f/4 L IS USM. Alleen de hoofdfoto boven aan dit bericht is wat contrast toegevoegd en verscherpt…..

Zonder en met polarisatiefilter

Foto links is zonder filter, foto rechts met Lee Landscape polariser. Let op de kleuren in de lucht en in de voorgrond.

01-nldazuu-2016-0619

zonder filter

02-nldazuu-2016-0619

met Lee landscape polariser, let op de kleuren in de voorgrond

03-nldazuu-2016-0619

Lee Landscape polariser & 84.5 mm. ultimate line hard grad ND4 0,6. Het effect van het grijsverloopfilter is goed te zien door de lichte voorgrond. In mijn beleving een tikkie teveel zichtbaar.

04-nldazuu-2016-0619

Lee Landscape polariser & Lee Little Stopper ND6

05-nldazuu-2016-0619

Lee Landscape polarizer & 84.5 mm. X-Stopper Ultimate line ND10 30 sec. belichting…. het effect in de lucht is minimaal doordat de sluitertijd eigenlijk nog te kort is om mooie strepen in de lucht te krijgen.

Bovenste foto’s zijn gemaakt met de Little Stopper ND6 (links) en de 84.5 mm. X-Stopper ND10 (rechts). Het effect in de lucht is minimaal doordat de sluitertijd eigenlijk nog te kort is om mooie strepen in de lucht te krijgen. Ik had langer door moeten belichten, maar in dit geval géén draadontspanner bij me (wat niet handig is natuurlijk!) Vind het effect bij de ND6 wel aardig… Let ook op de flare in de X-Stopper doordat er toch vals licht tussen filter en lens is weten te komen door de matige afdichting met de zon haaks op de lens. De Lee heeft dit simpelweg standaard beter voor elkaar.

Ik hoop dat je met deze blog een beetje een beeld hebt gekregen van de Lee Landscape Polariser en hoe je kunt spelen met filters. Op de Lee website vind je er nuttige informatie over met een erg leuk clipje van Joe Cornish. Daarnaast hoop ik je een kleine indruk gegeven te hebben van de effecten als je met andere filters speelt, weliswaar onbewerkt in Lightrom.

Overigens zag ik dat het wel serieus tijd is voor een bezoekje Chipclean voor de vakantie gezien de stofvlekjes en vervuiling die inmiddels toch weer op de sensor na intensief gebruik aanwezig is! De afspraak staat en een volgende blog kun je een review over Chipclean verwachten van me)

Mocht je vragen hebben stel ze gerust onderstaand of via het contactformulier.

error: Content is protected !!