In deze blog neem ik jullie mee door heidekoorts seizoen 2024. En geef ik een mogelijk behandelplan hoe om te gaan met heidekoorts en het onder controle te krijgen. Zeg maar een soort voorbereiding op het heidebloeiseizoen 2025. Bewaar deze blog alvast voor 2025, zet in je agenda. Je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen die heidekoorts. Eerst terug naar heidekoorts seizoen 2024.

Dit jaar is het 10 jaar geleden dat de allermooiste ochtend ooit op de Posbank tijdens de heidebloei periode plaatsvond. Een ochtend om niet snel meer te vergeten, die ik niet geheel toevallig beleefde met Sander. Een ochtend die me geen windeieren heeft gelegd. Vriendschap, samenwerkingen op fotografie gebied. De heide is sindsdien een vast onderdeel in mijn landschapsfotografie.

Na al die jaren is er nog steeds diezelfde spanning, datzelfde gevoel en drive om de heidebloeiperiode eraan zit te komen om de heide te willen fotograferen. Een gevoel dat ik met een knipoog enkele jaren geleden #heidekoorts ben gaan noemen. Nu is koorts normaliter niet fijn, maar geloof me, heidekoorts is dat wel. Het enige waar de heidekoorts voelbaar is en pijn doet is als de wekker ’s ochtends vroeg voor dag en dauw afloopt en dat je maar geen genoeg van dat paarse goud kunt krijgen om te fotograferen.

Hoe de heidekoorts begon in 2024

heidestein, een intiem natuurgebied in het Utrechtse landschap

Bloeiende heide in natuurgebied Heidestein vroeg in Juli gefotografeerd tijdens een verkenningsronde ter voorbereiding op.

Dit jaar begon de heidekoorts al vroeg. Dankzij een reactie op de Sander en Dave vlog (te vinden op YouTube) kwam ik in contact met fotoclub F70 om samen met hun iets te doen met de heidekoorts. Een plan bestaande uit 3 delen was het resultaat. En zo stond ik samen met Sander Grefte medio Juni in Rijswijk een hele avond te lullen over de heide. Een leuke interactieve avond. Daarna ontstonden de eerste heidekoorts symptomen. Symptomen die je makkelijk herkend overigens. Bijvoorbeeld je gaat terugkijken in je archief naar oude beelden met het paarse goud, gaat oude beelden bewerken , delen en kunt niet wachten tot de heidebloeiperiode begint. Dit alles schreeuw je continue van de daken af 😉

Daarna kwamen eind juni ook de eerste vragen en enthousiaste en opmerkingen over de heide al binnen op het Instagram account @heidekoorts die ik sinds 2023 ertoe heb ingericht. Dus direct ook maar vroeg begonnen vanuit dit kanaal de #heidekoorts op te warmen.

Dit jaar ging ik het heidekoortsseizoen in zonder vastomlijnd plan om de heide te fotograferen. Normaliter heb ik altijd wel een voornemen. Denk aan 2022 waar ik als doel had ‘hertjes’ in de bloeiende heide te fotograferen of 2023 waarin ik een bepaalde plek op de Posbank goed wilde vastleggen. Dit jaar was het zonder plan, gewoon gaan, genieten en kijken wat ik mooi vind. Ik kan zeggen dit was wel heel relaxed en sluit aan op de visie van KWW (Kiekn’ wat ’t Wot) die ik steeds meer omarmd heb.

De eerste heide foto

bloeiende heide in de voorgrond en de Texelse vuurtoren op de achtergrond

Dit beeld maakt ik al vroeg in de zomervakantie, het zal ergens pas 16 juli geweest zijn. Voordeel van dit vroege moment, de eerste heidekoorts was ermee gestild. De kop is er dan vanaf zoals ze dit zo mooi zeggen. Ik moest er wel een wat creatievere benadering voor kiezen omdat nog niet alle struiken vol in bloei waren. Dus koos ik voor een laag standpunt en groot diafragma (klein f getal) in dit geval met de Sigma 50 mm. F1.4 Art DG | DN 023.

Zelf had ik niet verwacht in Juli de eerste heidefoto te maken, althans zo vroeg in Juli. Er zijn meerdere mooie plekjes op het eiland om de heide te fotograferen. De locaties die altijd mijn voorkeur blijven houden zijn toch wel die bij de Eierlander vuurtoren en de Muy bij het boetje van Hopman. Je kunt ook prachtige uitgestrekte heide vinden tussen de Jan Ayeslag en de Westerslag, de Bollenkamer. Alleen dit vind ik een wat lastigere locatie omdat er weinig ankerpunten zijn om een goed beeld te maken, mits mist en schitterende luchten het heidelandschap completeren. Op deze website vind je meer informatie om de heide op Texel te fotograferen.

Vroege heidebloei

Bloeiende heide

In de media en op social media was er best veel over te doen over de vroege bloei van de heide. “Zelfs boswachters verbaasd over de vroege bloei”, was te lezen op de nieuwssite van de NOS. Ook Omroep Gelderland berichte er begin Juli over in haar media. Kortom de interesse in de heide leeft wel als je het mij vraagt. Het blijft ook een mooi fenomeen dat paarse goud. Ik denk na de herfstverkleuring van de bomen dat de heide wel een van de mooiste natuur gebeurtenissen is.

Heidekoorts in bedwang houden

Surfer op de Noordzee

Een van de tips om de heidekoorts beheersbaar te maken is andere dingen te fotograferen, zoals een windsurfer tijdens een deftige mini storm op de Noordzee bij de De Koog, Texel.

Bij thuiskomst eind juli kon ik de heidekoorts ook goed bedwingen dit jaar. Dat betekende vooral dat ik niet dezelfde avond al op de welbekende Posbank stond. Ik denk dat dit komt omdat ik nog in het Texelse eilandgevoel zat waar ik heerlijke seascapes (Zeelandenschappen) had gefotografeerd.

Ook was het misschien wel minder heftig dankzij de fraaie stroom aan foto’s die meer en meer gedeeld werden via @heidekoorts op Instagram. Maar door de planning rondom de fotowandeling, deel 2 van de heidekoorts samenwerking met fotoclub F70.  Een verzoek van Cameranu zou daar al snel verandering in komen. Zo gingen we vol de #heidekoorts in die dit jaar minder heftig was als voorheen.

Hoogtepunten heidekoorts 2024 in foto’s

Onderstaand uiteraard met beeld, het heidekoortseizoen 2024 in chronologische volgorde in een beeldverslag.

Zonsopkomst ter hoogte van de Kraaijenberg op de Posbank 2024

Heerlijke eerste vroege ochtendwandeling  waar ik onverwachts in goed gezelschap van John Goossens de heide verkende. Heel even liet de zon zich rond zonsopkomst zien. Daarna de vertrouwde route gewandeld die ik denk ik dit jaar een keer of vier heb gedaan.

 

Hond observeert heidelandschap

Tot vervelens toe een paar keer met lege accu’s gestaan, 1x zonder reserve accu en 1x gelukkig met. De heidekoorts doet iets met je! Deze foto is genomen met de iPhone 14 Pro Max. Kashia houdt nauwlettend in de achtergrond het paard in de gaten.

 

Cameraman maakt zijn film apparatuur gereed

Video opgenomen voor Cameranu “Hoe fotografeer je de heide”. Deze video bekijk je hier. Struik duiken met Jeroen Horstink, een kortstondige kleurrijke lucht en een vol programma dus hard werken voor dag en dauw. Jeroen bedankt.

 

heide en boom

Avondwandeling met heidekoortstoppers @saskiaqua en @sander_grefte. Na een warme dag die eind van de middag regen bracht, leverde dit in de avond mist/nevel op.

 

Kleine kudde paarden in de bloeiende heide op de Posbank

Fotoworkshop heide landschapfotografie met Dutch Photo Academy verzorgd begin van de heidebloeiperiode, de paardjes van de Posbank waren een welkome gast. Foto genomen met ISO2500, 37 mm. 1/60e sec. F5. Dankzij tools als DxO Pure RAW kun je de ruis en details mooi terugbrengen in de foto.

 

Heide en mist over het herikhuizerveld

Topochtend met mist en sfeer op de Posbank samen met #teamheidekoorts (Sander, Saskia en Swen (met gast)).

 

Fotograferende fotograaf in natuur

Fotowandeling heidekoorts voor fotoclub F70 verzorgd door Heidestein, prachtige fotocondities, een gezellige groep en een heerlijke koek van Leo.

 

Bloeiende heide op Texel bij schapenboet van Hopman, de Muy

Bloeiende heide opnieuw kunnen vastleggen op Texel. Voor dit beeld gebruik gemaakt van focus stack techniek, handheld met de Sony A7IV.

Onverwachts en ongekend heide hoogtepunt

Kleurrijke zonsopkomst

Vlak voor zonsopkomst stond de lucht in vuur en vlam

Geheel onverwachts, spontaan haast hadden Sander en ik besloten om zaterdag 7 september te gaan fotograferen. Niet per sé op de Posbank, want we wilden het bos in om daar wat mooie berken met wat heide te fotograferen. Net als een paar jaar geleden. Om daar te komen zouden we door de Posbank, via de Zijpenberg moeten wandelen. Om half zeven ’s ochtends op ons gemakje naar boven. Maar de heidekoorts nam het over, want mist, nog mooie fel kleurend heide en de lucht leek te exploderen. In versneld tempo liepen we naar boven om nog net dit kleurrijke moment te benutten. Camera erbij en fotograferen maar, kom je toch weer thuis met veel te veel mooie foto’s, wat we helemaal niet erg vinden 🙂 #geluksmomentje.

Posbank, Herikhuizerveld tijdens zonsopkomst 2024

Mist en een kleurrijke zonsopkomst een geweldig dessert dit heidekoorts seizoen

Wat zeggen ze ook alweer; “Expect the Unexpected”. Met andere woorden; accepteert dat er verrassingen zullen zijn onderweg en/of dingen die niet gecontroleerd kunnen worden. Kortom, wees niet verrast door willekeurige en/of ongewone gebeurtenissen die kunnen voorkomen.’ Want de Posbank blijft qua weersvoorspelling lastig. Sander zei erover: “Life is like a box off chocolates, you never know what you gonna have” (Forrest Gump). Zo onvoorspelbaar de Posbank is en je altijd verrast wordt en eigenlijk altijd moet gaan.

Dat deed ik ook de tweede week van September. Niet met de illusie dat ik nog met heidefoto’s zou thuiskomen of juist daarom eropuit ging. Nee ik ging omdat ik in de weersvoorspelling mist had gezien en flink wat kou. Dat gevoel dreef me naar de Dutch Serengeti, Terletse heide. En inderdaad de inschatting van mist klopte, maar niet dat de laaghangende bewolking spelbreker zou zijn, maar uiteindelijk ook fraaie beelden zou opleveren.

Hessensgat, Terletse heide zonsopkomst en oplossende lage bewolking

Nog fraai bloeiende dotten bloeiende heide bij zonsopkomst bij het Hessensgat op de Terletse heide, Veluwezoom

Techniek en feitjes heidekoorts seizoen 2024

Wespenspin in spinneweb in bloeiende heide

Vastgelegd met het veelzijdige en uitstekende allround zoomobjectief, de Tamron E28-200mm. F2.8-5.6. Een aanrader voor iedereen die met Sony fotografeert deze lens. 

  • 2360 foto’s (fillers) 
  • 211 (flagged and rated ) 1 ster of meer (keepers)
  • Meest gebruikte objectief:
    1. 1901 foto’s met de Tamron E 28-200 F2.8-5.6 A071,
    2. 113 met de Sony FE 100-40 F4.5-5.6 GM OSS,
    3. 178 met de SONY 16-35 F2.8 GM,
    4.   73 met de Sigma 50mm F1.4 DG DN | Art 023 en
    5.   72 met de LAOWA FFII 10mm F2.8 C&D Dreamer
  • Top drie meest gebruikte brandpunten:
    1. 28 mm,
    2. 50 mm en
    3. 200 mm.
Focus stack heide bij vuurtoren Texel

Focus stacking techniek toegepast om een gedetailleerde foto op te leveren van de bloeiende heide bij de vuurtoren op Texel.

Dit jaar heb ik op het beeld in deze blog na van Texel vrij weinig met scherpte diepte gedaan of te wel grote diafragma’s met de heide veelal onscherp in de voorgrond. In in tegenstelling tot dit en voorgaande jaren, heb ik dit jaar veel Focus Stacking als techniek toegepast al dan niet in combinatie met exposure brackets (HDR).

Focus stacking in het kort

Focus stacking is een techniek waarbij je een serie foto’s neemt op verschillende scherpstel punten om zo van voorgrond tot achtergrond alles in ‘focus’ te hebben. Een techniek waar Albert Dros ooit mee begon en een van zijn handelsmerken is in zijn fotografie. Kortom zijn beelden en hoe hij techniek toepast zijn een inspiratie bron voor me. Ik maakte deze focus stacks enerzijds dankzij de functie op de van de Sony A7RV, maar ook maak ik enkele handheld en op eigen inzicht, zonder deze functie omdat mijn tweede body, de Sony A7IV, deze niet heeft.

Behandeltips heidekoorts

Laowa C&D Dreamer AF 10 mm. F2.8

De heidebloei is over zijn hoogtepunt heen, maar op sommige plekken kleurt het nog uitbundig. Deze foto gemaakte met het unieke Laowa 10mm f/2.8 Zero-D FF Auto Focus objectief.

16 behandeltips heidekoorts

Terletse heide

Laatste plukje heide op de terugweg naar huis nog even meegenomen. 

Tot slot in deze blog (alvast voor het #heidekoorts2025seizoen) enkele behandeltips om de heidekoorts aan te gaan en dragelijker te maken. Het exacte recept/medicijn heb ik nog niet. Maar uit ervaring deel ik onderstaand enkele tips, die mij de laatste jaren geen windeieren hebben gelegd.

  1. Durf aan de heidekoorts toe te geven. Bezoek de heide en begin in de avond in het gouden uur.
  2. Wat anderen er ook van vinden, heidekoorts mag je hebben. Trek je dus niets van anderen aan.
  3. Snuif de geur van de heide en natuur op, ga eropuit en geef eraan toe.
  4. Ontdek hoe mooi het is om de natuur door de paarse bril te zien.
  5. Volg @heidekoorts op Instagram om zo je portie paarse goud vitaminen binnen te krijgen.
  6. Staar je niet blind op het weer of op het tijdstip van de dag, heidefotografie kan altijd.
  7. Heb je een fijn plekje met heide gevonden, ga er dan ook eens in het ochtend gouden uurtje fotograferen.
  8. Geef de eerste dagen toe aan de heidekoorts. Accepteer het zoals het is en neem het tot je net zo lang totdat je het mooiste moment voor jezelf hebt weten vast te leggen.
  9. Heb je een paar mooie foto’s gemaakt, deel ze met #heidekoorts.
  10. Laat de resterende foto’s rusten, maar ga eerst de heide fotograferen. Heide foto’s ontwikkelen en delen kan altijd later nog.
  11. Als je een hele mooie ochtend of avond op de heide hebt beleefd, dan kun je nog een keer opzoek naar zo’n moment, echter ons advies is als dit is gebeurd. Schakel dan even af, want dit brengt de heidekoorts weer naar een acceptabel niveau. Blijf je eraan toegeven en het moment najagen dan levert het alleen maar frustratie op. 
  12. Kun je de heide niet loslaten, ga dan eens een wandeling maken zonder camera, smartphone meenemen mag.
  13. Wil je toch fotograferen, focus dan op andere onderwerpen. Lukt dit niet en zit de heidekoorts nog in je systeem, geef er dan aan toe en ga dan weer eropuit.
  14. Zit het nog steeds in je systeem en je weet het niet meer, check de foto’s van andere fotograferen op @heidekoorts (instagram)
  15. Heb je nu wel het moment vastgelegd waarvan je denkt, dit is mijn heidekoorts hoogtepunt, dan zul je merken dat het afzwakt.
  16. Komen er weer heidekriebels, geheid dat het dan al herfst is en je met een gerust hart kunt overgaan tot de herfstkriebels.

DISCLAIMER BEHANDELPLAN HEIDEKOORTS

Bovenstaande behandelplan is gebaseerd op eigen ervaringen. Deze behandel tips bieden geen garanties voor in de toekomst nog op te lopen heidekoorts. Er is momenteel maar 1 vaccin beschikbaar om heidekoorts uit je systeem te krijgen, dat is geduldig wachten totdat er geen paars goud meer bloeit. Er kunnen geen rechten aan dit behandelplan worden ontnomen, heidekoorts is een nieuw virus waarvoor nog geen vaccins beschikbaar zijn. Ook is er geen vaccinatieplicht. Alleen maar de plicht om het te fotograferen waar mogelijk. Voor vragen stuur een bericht en misschien reageren wij erop.

herfstkriebels en heidekoorts ontmoeten elkaar

Als heidekoorts overgaat in herfstkriebels.

error: Content is protected !!