Hoogtepunten deze lente

Met de zomer die even een stapje terug heeft gedaan neem ik jullie mee terug naar het voorjaar. Een periode die dit jaar van maandag 20 maart tot woensdag 21 juni 2023 duurde. Een voorjaar waarin er van alles gebeurde. Het was sinds jaren weer eens nat en koel. Pas in Juni kregen we de eerste hittegolf, terwijl die afgelopen jaar het voorjaar synoniem stond voor droog en warm weer. De lente van 2023 gaat de top 5 in van de natste lentes. Het voordeel van het natte voorjaar is de uitgangspositie richting de zomermaanden. Momenteel is er nergens in het land sprake van een neerslagtekort. Dat was vorig jaar wel anders, toen de lente erg droog en zonnig was, gevolgd door een eveneens warme en droge zomer. Dat leidde toen tot een stevig neerslagtekort. Alleen ieder voordeel heeft zijn nadeel, want voor een deel deel van de landbouwsector is het natte voorjaar geen zegen. Zo liep de inzaai van bieten en uien vertraging op. Datzelfde geldt voor mais en aardappelen. Andere hoogtepunten dit voorjaar waren, ik weet niet of jullie je het nog kunnen herinneren, waren de verkiezingen voor de Provinciale Staten die een groot succes betekende voor de BoerenBurgerBeweging, Finland wordt lid van de NAVO, Koning Charles III wordt met veel vertoon officieel gekroond, Max Verstappen blijft winnen, Emillia-Romanga in Italië wordt getroffen door zware overstromingen en Feijenoord wordt voor het eersts sinds 2017 twee ronde voor het einde van de voetbal competitie landskampioen. En tot slot deze lente werd ik 50 en verrast met een super gezellig feest.

De lente belicht

Zelf moest ik weer op gang komen dit voorjaar qua fotografie. Na de fantastische fototrip met Sander en Julien naar IJsland was de fotozin op een laag pitje belandt. Maar de nieuw bedachte fotowandelingen met DutchPhotoAcademy over de Dutch Serengeti en over Planken Wambuis hielpen me mede dankzij de gezelligheid weer aan de foto zin. En zo fotografeerde ik in deze lente die 93 dagen telt toch al gauw 28x. En maakte ik toch nog 2.000 foto’s, met verschillende camera’s, van de iPhone 12 Pro, tot en met mijn DJI Drone. De Tamron 28-200, Sony 100-400 en 16-35 mm. objectieven waren verreweg het meest favoriet. Qua onderwerpen fotografeerde ik dit voorjaar opvallend vaak de Schotse hooglanders, liet ik me toch weer verleiden om de tulpen te fotograferen en genoot ik optimaal van een faut blauw uur bij Molen de Vlinder samen met Albert Dros. Kortom het was een afwisselend voorjaar met onderstaande de 10 beelden die ik in deze blog als een top 10 deel met jullie. 

10. Marsch molen in de mist

Lente, molen in de mist

Menig landschapsfotograaf weet het, de maand Mei is voor zonsopkomsten de meest uitdagende. Wie dan voor zonsopkomst wil fotograferen mag er vroeg voor zijn bed uit. Maar als je dan de weersvoorspellingen ziet met mist en wat bewolking dan doet het gekkigheid maar eventjes pijn. Want voor zonsopopkomst met mist buiten staan, de koele sfeer en de pastelkleuren vastleggen maken alles zoals in de foto goed. En een middag dutje is zo gedaan.

9. Het frisse lente groen van de Velhorst

Lente op de Velhorst

Een van de mooiste momenten en vaak ook de uitdagendste om te timen in de Lente is als de blaadjes van de berken haar frisse felle lente kleuren laten zien. Hoe eerder erbij des te frisser de kleuren. Dit weekend was ik aan het proefrijden met mijn aanstaande nieuwe lease auto (Toyota BZ4X). Met dikke dreigende buien luchten en nu en dan zon besloot ik er op uit te gaan. Maar het betrok dermate snel terwijl ik doorreed richting de Velhorst. Juist die bewolking, met in de verte al het gerommel van onweer te horen, is een ideale conditie om dan een laan in het bos zoals dit te fotograferen, waarbij het licht dan gelijkmatig verdeeld wordt en zijn werk doet. Het Benro polarisatiefilter mag in dit geval niet ontbreken om de kleuren net dat ietsje meer ‘pop’ te geven.

8.  Couleur Locale in park Sonsbeek

Couleur Locale in park Sonsbeek

Zeg je voorjaar dan zeg je Rododendron, immers alleen het lentegroen is al fraai zoals je in bovenstaande foto zag, maar als je dan tijdens een vroege fotografie ochtend met Sander door het Sonsbeek park een toekomstige workshop voorbereid, dan mag dit kleurrijke deel niet ontbreken. Eigenlijk was ik de afgelopen jaren nooit alert op dit soort bloeimomenten van de Rodondendorons. Maar dit jaar dus wel en maakte ik deze foto, waarin de golfbeweging van de roze, rode en paarse kleuren er lekker uit springen.

7.  Blauwe uur bij Molen de Vlinder

Blauw uurtje bij Molen de Vlinder

Ondanks dat de bewolking deze avond net niet oploste hier en de uitleg die ik van Albert kreeg over focus stacking met de Sony A7RV camera, deel ik toch deze blauwe uur van Molen de Vlinder in mijn top 10. Simpelweg omdat ik met alles in de foto tevreden ben en ik liefhebber blijf van het blauwe uurtje. De beoogde foto die je hieronder ziet ben ik gewoon qua kleuren niet tevreden over. De focus stack is niet onaardig, het blauwe van de licht best ok, maar ik vind de kleur van de bloesem en de kleuren rechts en links boven van het blauwe uur maar niks.

Blauwe uur en bloesem bij Molen de Vlinder

Focusstack in het blauwe uurtje bij molen de Vlinder, compositie ben ik blij mee maar de kleuren van de bloesem wat in de lente een geliefd fotografie onderwerp is laten naar mijn smaak te wensen over.

6.  Natuurfotografie maar dan anders

Natuurfotografie creativiteit

Ik kan met veel bewondering kijken naar natuurfotografen zoals Stijn Smits, Danny Slijfer, Sander Grefte en Remco Stunnenberg. Steeds weten zij landschappen of de natuur anders dan anders in beeld te brengen. Deze inspiratie bracht mij tot deze foto. Het licht dat mooi brak over de blauwe sparren met wat nevel en de dauwdruppels in het gras waren na wat spelen met de 100-400 lens opeens een ander tafereel dan je met je blote ogen in een wijdere perspectief zou zien. Ook de kleuren in deze foto waaraan ik amper wat kon en heb gedaan zijn uniek. Ook uniek als RAW shooter. Ik had niet in de gaten dat mijn camera volledig op JPEG settings stond. Ja een foto waar ik behoorlijk blij mee ben hoe die op deze wijze eruit is gekomen.

5. Ochtendgloren bij de Marsch Molen

blauwe uurtje bij de Marsch Molen te Lienden

Ja deze ochtend van de 6e mei is er een om niet snel te vergeten. Ik denk een van de schaarse typische Hollandse lente ochtenden waar we mist en kleur hadden. En dat beetje kleur zie je in deze foto van 16 minuten over 5 terug. Dat betekende dus iets voor vier uur opstaan en dat opstaan gaat nog wel, het fotograferen ook. Maar later die middag dan stort ik toch wel in. Maar het mooie is, het was zaterdag dus het mocht en het kon. Als je dan dit soort foto’s op je geheugenkaartje ziet en na lange tijd met dé Westbetuwefotograaf (Ronald Verwijs) erop uit bent geweest, ach dan vergeet je dat al snel. Deze ochtend, dit specifieke moment was zo magisch, je ziet het naar mate het daglicht wordt de mist toenemende op de achtergrond het gakkende geluid van de ganzen en verder helemaal niets. Ja een mooie herinnering uit deze lente van 2023.

4. Zonsondergang bij het Kapel op de Heuvel

Kapelletje op de Heuvel Lingewaard met een fraaie kleurrijke lucht boven het graanveld

Hoewel deze lokatie door menig fotograaf pas bezocht wordt in de zomer, als het graan goud geel is, kom ik er graag het hele jaar door. En zeker als de apps en het weer meewerken. Dat gebeurde deze doordeweekse dinsdag de 30e mei. Hoewel ogenblikken ervoor het nog saai en bewolkt was leek de lucht te exploderen vlak voor zonsondergang, maar na zonsondergang, met de after flow was het helemaal feest. Het is overigens niet alleen die lucht die het zo mooi maakte, juist de intensiteit van de kleuren reflecteerden ook terug op het graan waardoor er een oranje gouden gloed over heen viel. Juist met dit soort momenten komt de 16-35 mm. groothoeklens uitstekend van pas.

3. Reegeit in de heide 

Reegeit in de groene heide van de Veluwezoom

Samen met Susan Schwarz had ik deze ochtend afgesproken om haar te interviewen voor natuurfotografie. Na voor het eerst in mijn leven vossen in het wild gezien te hebben, togen we daarna voor een ronde over de Veluwezoom. Ongedwongen en onverstoorbaar, tot dit moment, graasde deze ree geit in de heide. Ze keek op, zo alert als ze zijn, en even keken we elkaar recht in de ogen aan. Daarna vervolgde ze haar weg en had ik deze foto die me extra blij maakt omdat mede dankzij het natte koude voorjaar de heide niet al dor en verdroogd is, maar lekker groen wat wat beloofd voor het aanstaande heideseizoen deze zomer.

2.  Het Dorp (Oud-Zevenaar)

Oud Zevenaar Gelderland

Dankzij fotobuddy @DutchDroneViews kwam ik hier vrijdagochtend terecht. Toen ik er in alle vroegte aan kwam moest ik direct denken aan dat wereldberoemde Nederlandse chanson van Wim Sonneveld, genaamd het Dorp. “Thuis heb ik nog een ansichtkaart waarop een kerk een kar met paard, een slagerij J. van der Ven Een kroeg, een juffrouw op de fiets Het zegt u hoogstwaarschijnlijk niets, maar het is waar ik geboren ben  Dit dorp Ik weet nog hoe het was De boerenkind’ren in de klas Een kar die ratelt op de keien Het raadhuis met een pomp ervoor Een zandweg tussen koren door Het vee, de boerderijen…. met dat gevoel zag ik hier de zon opkomen.

1. Reflectioni

Tulpen in de klei weerspiegeld in een plasje water

En dan toch eindig ik deze serie met een guilty pleasure, tulpen! Vele fotografen kijken er net zoals ik naar de heide bloei periode uitkijk, uit naar de kleurrijke tulpenvelden. Gedurende maart en april is er geen ontkomen aan, overal zie je tulpen. Tulpen in de mist, tulpen met onweer, tulpen met vogels, tulpen met families en vooral tulpen met molens! Dat laatste mag je me altijd voor bellen, een molentje zoals je in deze top 10 zag. Maar tulpen, ik loop er niet direct warm voor. Toch besloot ik zoals zo vaak toch te gaan. Op een koude natte april avond reden P@tje-fotografie en ik naar het Gelderse Pannerden waar een fraai oranje tulpenveld op ons wachte. Na eerst de wat meer klassieke opnames gemaakt te hebben (zie mijn blog Tulpen in de klei) besloot ik mijn 100-400 telezoom erbij te pakken. Te kijken of ik abstractere beelden kon maken. Door een lage positie in te nemen en door de tulpen heen te fotograferen met een groot diafragma ontstond dit beeld, waar ik erg blij mee ben.

Slotwoord over de lente, de tijd stil zetten.

Lente sfeer met bloeiende bloesem en koolzaad Schalkwijk

Een ochtend die fotografisch me naar een mooie plek bracht, maar het licht was zo zo. Het gezelschap daarentegen was alles overtreffend.

Een top 10 samenstellen uit meer dan 100-en foto’s, ik blijf het lastig vinden. Het gaat er bij mij dan vooral om of de foto een herinnering oproept en die past bij dat moment en daarbij voor mij ook artistieke waarde moet vertegenwoordigen, moet kloppen qua licht, lijnen, lucht en alles wat daarbij komt kijken. Je vindt iets mooi of niet en dat subjectieve gevoel pas ik al toe op het moment dat ik de foto’s weer terug zie bij het inladen in mijn Lightroom bibliotheek door er vlaggen, kleur en sterrenclassificaties aan hang. Van die ochtend bij de Marsch Molen had ik er zo nog 3 kunnen kiezen, maar dat vertegenwoordigd niet de hele lente. Sommige ochtenden zijn super, maar dan toch maakte de foto het niet tot de top 10, maar de herinnering blijft ook zonder foto. Toch maak ik in deze blog graag een uitzondering voor een foto van een memorabele ochtend bij dit slotwoord toe te voegen. Een foto waar ik blij ben met de compositie, maar niet met het licht. Vandaar dat ik deze niet in de top 10 heb opgenomen. Want een memorabele ochtend beleefde ik samen met Roberto Coletti. Een fotograaf die ik enkele jaren geleden ontmoette op de Posbank, een super vriendelijke fotograaf die naast evenzo mooie foto’s vooral ook een boodschap en een verhaal heeft. Voor dit interview van natuurfotografie (De tijd stilzetten) nodigde hij me uit op het plekje wat ik ooit via hem had gezien, het inmiddels wereldberoemde Schalkwijk, waar als de bloesem en het koolzaad fel geel is het een enorm geliefde foto plek is. Maar de ochtend dat wij er waren was het fotografisch een ‘gewone zonsopkomst’, geen mist. Wel goed gezelschap waarbij we samen toch in staat waren de tijd stil te zetten. Soms vergeet je wat je allemaal beleefd in een seizoen. Laat dat nu precies zijn waarom ik fotografeer, niet om beelden te verzamelen, maar om herinneringen te maken. Of zoals Roberto mij dit voorjaar leerde, de tijd stil te zetten. Anderzijds het is niet voor niets dat mijn foto motto al jaren is: “Make Your Memory Today”.  Hoe was jouw voorjaar?

 

error: Content is protected !!