Ik googlede even op dit woord:

jaloers bijv.naamw. Uitspraak:   [jaˈlurs] 1) als je het vervelend vindt dat jij iets niet hebt dat een ander wel heeft Voorbeeld:   `als je geen partner hebt jaloers zijn op mensen die gelukkig getrouwd zijn`Synoniem:   afgunstig 2) als je…

als fotograaf durf ik eerlijk te zeggen dat ik zo nu en dan best weleens…… jaloers ben? Of is jaloers niet het juiste woord? NEE voor mij is jaloers NIET het juiste woord! Laat me eerst een paar voorbeelden geven.

Jaloersmakende voorbeelden

Mijn fotomaatje P@tje stond al diverse keren in Zoom en won een paar leuke prijzen. Fotovriendin Aline exposeerde op de machtige mooie SS Rotterdam met haar fine-art foto’s en gaf workshops en lezingen! Afgelopen weekend was ik onderweg met Marco van Dijk en wat denk je. Prijkt ie daar opeens als foto van de dag op Zoom, dreigt prijzen te winnen bij het één en verschijnt in een bekend blad.  Binnen de fotoclub winnen altijd anderen de prijzen en ‘fotosjist’ Ronald Verwijs staat vaak voor dag-en-dauw met het mooiste licht ergens in de Betuwe hemelse sferen vast te leggen, terwijl ik…..precies aan het werk was of gewoon niet mijn bed uit kon komen. Of ik simpelweg nog niet de ‘technische kennis’ had om van dat identieke beeld dat kunstwerk te maken of gewoon niet had bedacht die foto daar ook eens te delen en mee te doen……of zo te bewerken!

Ja hoor mij gebeuren bovenstaande zaken 🙂

En toch zeg je je bent niet jaloers?!  Ja hoor dat zeg ik, want weet je waarom?

Ik geniet dubbel-en-dwars van hun foto’s, leer er weer van en ben vooral apetrots dat het ze gelukt is! Want was ik jaloers geweest dan had ik ze niet gefeliciteerd, ze niet aangemoedigd nog betere foto’s te maken en was ik vooral niet met ze op pad blijven gegaan. Want weet je, voor mij is fotografie delen=vermenigvuldigen. Door hun leer ik en worden ook mijn foto’s op andere podia weer gezien en behaal ik op mijn manier door hun succes mijn succes. Het gras is echt niet groener bij de buren! Maar wat ik wel denk ik en bedoel ‘dat-zou-ik-ook-wel-eens-willen-bereiken’! Volgens mij is dit wat anders dan jaloers…. 

Dus aan alle andere fotograferen, bedankt voor jullie delen, want ik leer ik ervan.

Hoe zit dat met jou? Ben benieuwd……hoe jij hierover denkt…..

//Dave

error: Content is protected !!