Zoals de titel al zegt, de bloesemtijd is alweer voorbij. Graag neem ik je mee door een kortstondige bloesemtijdfotografie periode waarin ik een van de mooiste bloemetjes van het jaar fotografeerde. Een vast ritueel van me, fotograferen in de bloesemtijd.

Op tijd bij de bloesem zijn

Ik schreef hier al eens eerder een uitgebreid blog over bloesem voor CameraNU.nl, deze lees je hier op hun website. Mijn favoriete lens voor bloesem te fotograferen is de 50 mm., maar ook een all round zoom of telezoom biedt altijd uitkomst. Wat echter veel uitdagender is, de compositie en juiste scherptediepte bij het fotograferen van de frisse verse bloesem. Ook op tijd er bij zijn is noodzakelijk, want hoe verser de bloemetjes zijn des te mooier het is. 

Al snel na een regenbui is het mooiste wel van de bloemetjes af. Ook verkleuren ze dan snel en nog erger, ze verdwijnen dan als sneeuw voor de zon na enkele dagen! Dit jaar was sowieso een bijzonder bloesem jaar. Door de langdurige koude tot medio April en de plotseling hele warme dagen was de bloesem vrij laat, maar verdween ook snel door die warmte. Dus voor de eerste rassen, pruim en kers moest je er snel bij zijn. Mogelijk kun je op sommige plekken nog de peer of een appel fotograferen.

De perfecte bloesemtijd foto maken

Sigma sd Quattro H camera

bloesem gefotografeerd met de Sigma Art 35 mm. f/1.4 lens en de unieke sd Quattro H camera

Iedereen kent inmiddels wel de foto’s van close-ups van bloesem, met geringe scherptediepte. Ik blijf ze zelf ook altijd wel mooi vinden om te maken. En heb er dus ook dit jaar weer diverse gemaakt. In dit geval kon ik spelen met de Sigma dp Quattro H camera in combinatie met het Sigma Art 35 mm. f/1.4 objectief. Maar ook met de Fuji X-T1 met 50-250 mm. lens zijn er leuke resultaten behaald. Zo zie je maar weer dat je ook met instaplenzen leuke dingen kunt realiseren. En bovenstaande foto (met de Sigma dp Quattro H + 35 mm. f/1.4) was in het gouden uurtje een resultaat om al direct mee tevreden te zijn. Soms heb je niet veel nodig Jin de bloesemtijd.

bloesemtijd, boomgaard en regenbui

De bloesem tijdens een pittige regenbui (Fuji X-T1 & 55-250 mm. lens)

Dit jaar wilde ik eigenlijk wel eens de bloesem fotograferen met slechter weer. Dan bedoel ik met een dreigende lucht. En zo kreeg ik die kans vorige week. Toen na afloop van een broeierige zondag een onweersstoring over het land trok zag ik mijn kans schoon. Compleet onvoorbereid reed ik naar een dichtstbijzijnde hoogstam kersenboomgaard tussen Huissen en Bemmel. Maar het was dermate noodweer dat uit de auto stappen en de boomgaard in lopen niet mogelijk was! Wel vanuit een openraam deze foto gemaakt, wat wel een aardig beeld opleverde. Nadat de bui overtrok kon ik dan met een beetje creativiteit tussen de buien door het beoogde beeld maken van de bloesem en de dreigende luchten.

bloesem en boomgaard

De bloesem en boomgaard met op de achtergrond een voorbij trekkende onweersbui, (Fuji X-T1 & 10-24 mm. lens)

 Bloesemtijd en panorama

kersenhoogstamboorgaard Zoelen, panorama

Panorama van Zoelen en de kersenboomgaard (Canon 5DMKIII & 16-35 mm. lens)

Een ander plan voor dit jaar was om het landschap wat ik voor ogen had met de allermooiste bloesemboomgaard van Nederland (wat mij betreft) te fotograferen in een panorama. Immers de lieflijke sfeer van de Betuwe en de meanderende Linge in de voorgrond moest het worden. Alleen dan moet het licht en de lucht ook wel mee werken. Onderstaand de panorama, maar het licht was zo zo dat er een HDR voor nodig was om in elk geval iets ervan te maken. Ik had wat meer beweging in de atmosfeer (lucht) gewenst…. Achteraf gezien dus een tegenvaller. Maar wat dan wel weer leuk is, als je de fotografische doelen die je jezelf stelt/oplegt uitvoert, het lukt en dus voor een volgende keer dan misschien wel alle elementen aanwezig zijn. Welke doelen leg jij jezelf op als het gaat om je fotografie?

Onderstaand enkele foto’s die ik de afgelopen periode maakte in de bloesemtijd in de omgeving van Huissen en een enkele keer in de Betuwe

error: Content is protected !!