Al twee weken is het waterpeil in de Nederlandse rivieren hoog. Dus ook de Rijn. Eindelijk kans om eens scheepvaartverkeer te fotograferen dat door het stuwcomplex bij Driel vaart. Maar dan moet wel alles goed gaan.

Stuwcomplex

Om de waterhuishouding in Noord-Nederland te verbeteren en de bevaarbaarheid van de rivieren te waarborgen bouwde Rijkswaterstaat drie stuwcomplexen. Het ontwerpen van dit ensemble werd gestart in 1958. In 1960 werd als eerste Stuwcomplex Hagestein opgeleverd. 1965 kwam Stuwcomplex Amerongen gereed. In 1970 werd Stuwcomplex Driel als laatste van dit unieke stuwenensemble opgeleverd.

Diverse foto’s van het stuwcomplex bij Driel heb ik de afgelopen jaren gemaakt maar dus nog nooit eentje met de vizierschuiven van het stuwcomplex geheven en een onder doorvarend schip. Als de vizierschuiven neergelaten zijn, vaart het verkeer via de schutsluis. Kortom mooie kans voor een unieke foto voor mij.

Kans! Unieke foto met schip door stuwcomplex

De afgelopen dagen ben ik op verschillende momenten bij het stuwcomplex in Driel geweest en vanmorgenvroeg zelfs nog voor de eerste keer bij Amerongen/Eiland van Maurik. Enfin, gisteren reed ik vlak voordat de avond viel over de dijk naar huis. Passeerde het stuwcomplex, Driel en daar opeens kwam een schip aan gevaren. Direct een mogelijkheid gezocht om de auto te keren op de dijk. Het schip weer ingehaald en naar een voor mij bekend stekkie gereden. (iets te hard!) Snel de auto uit, camera (Canon G7X) uit de tas gehaald, hup het hek over en naar een mooie standpunt toegerend. Tuftuftuf, het schip kwam eraan.

Kaart geblokkeerd!

Camera aan, focale lengte en diafragma gekozen en jawel hoor, daar kwam dan eindelijk die unieke foto voor mij aan met het schip dat door het stuwcomplex zou varen. Ik druk de ontspanknop in…… pieppiep. Foutmelding! Kaart geblokkeerd. Tuftuf, bootje 1/3 door de stuw. Camera uit en weer aan. #SHIT! Gaat niet aan, bootje voor de helft door de stuw. Yes aan…. Pieppieppiep, #foutmelding ‘kaart geblokkerd’. #FUCK! Opeens begon het te dagen, snel SD kaartje uit de camera, damn…. Vergrendelpalletje SD kaart stond naar beneden op LOCK. Kaartje er weer in….. kijk naar het stuwcomplex…. bootje gemist, want het schip was er al vol doorheen!

Ow ik stond me daar toch even een paar minuten te balen…. En hardop vraag ik me nu af: ‘Wat is de toegevoegde waarde van dat lock schuifje op een SD kaart?’ ‘Hoe heeft dit zo kunnen gebeuren?’ Herkennen jullie dit, dat je het fotomoment mist door een onverwacht foutje….. of komt dit doordat je te enthousiast bent en te graag het moment wil pakken? Lees graag jullie reacties.

Onderstaand enkele foto’s die ik recentelijke maakte van het stuwcomplex bij Driel en het stuwcomplex bij Amerongen!

error: Content is protected !!