Fotografie is naast zelf je foto maken ook goed kijken naar andermans foto en vooral ook luisteren naar wat anderen te zeggen hebben. Met de opkomst van sociaal media, het ontstaan van fotosites zoals Flickr en 500px is dit velen malen makkelijker geworden. Je kunt als je dit wil, gemakkelijk je werk delen of te wel exposeren. Bij beide sites ontbreekt het vaak aan 1 ding, het toevoegen van meer informatie, of inhoudelijk feedback geven op de foto of in gesprek komen met elkaar over die foto.

Like of Fave cultuur

Door de intrede van smartphones is er op deze sites (Flickr en 500px) meer en meer een like of fav (spreek uit als feef) cultuur ontstaan. Mensen waarderen op die manier je foto, da’s mooi! Maar als kritisch fotograaf wil je feedback, input, wat vindt men er echt van en dan meer dan alleen mar te horen ‘mooi’. Alhoewel als iemand dit zegt je dan ook als kritisch fotograaf ook moet leren te accepteren als complimenten!

Expositie ruimte

Voor mij is Flickr nog steeds mijn expositieruimte nummer 1. Mijn galerie bij uitstek om mijn ‘beste’ foto’s te tonen. Het was van begin af aan al een expositieruimte, maar in het begin dacht ik echt niet na wat ik er deelde. Pas toen ik feedback kreeg, persoonlijke berichtjes met tips. Toen begon het me te dagen dat ik zorgvuldiger ermee om moest gaan. Dit legt me ondertussen géén windeieren. Dus dankzij die feedback en interactie met andere fotografieliefhebbers kon ik me ontwikkelen. Maar wat een beelden zijn en worden er dagelijks online gedeeld. Ik volg zelf op Flickr maar 387 andere fotograven, het 10-voudige aantal volgt mij. Ook op 500px is veel moois te zien. Als je wilt heb je er een dagtaak aan, en is wat dat betreft soms pure p#rn% voor je ogen en levert je ongelofelijk veel inspiratie op.

Privé collectie

Maar waar laat je dan de rest van de foto’s. Eerst op http://nldazuufotografeert.jimdo.com/ en sinds december 2014 via https://nldazuu.com Via dit fotoblog kan ik meer foto’s delen en ook meer achtergrondinformatie delen als ik dat wil. Want 1 ding staat voor mij voorop fotografie is voor mij onlosmakelijk verbonden met delen. Delen van kennis, want door delen krijg je ook weer reactie van anderen en dat levert weer nieuwe inspiratie op.

Foto café

Met mijn fotografie ben ik in eerste instantie ver weg gebleven van virtuele wereld Facebook. Dit kanaal gebruikte ik wel privé, maar niet of nauwelijks voor mijn fotografie. Totdat ik medio 2013 Facebook meer en meer als nieuwskanaal ging inzetten om fotografie nieuws te ontvangen. Fotografen begon te volgen om hun foto’s te zien en me aansloot bij fotogroepen. Enerzijds om op de hoogte te blijven van nieuwe ontwikkelingen en anderzijds inspiratie op te doen om zo nieuwe foto locaties dankzij de foto’s van derden te ontdekken. Via chatprogramma messenger kwam ik in gesprek met andere fotograven die ook hun kennis wilden delen, over hoe zij de foto hadden gemaakt of nabewerkt of waarom ze het zo deden.

Zo kreeg mijn passie nieuwe vorm en inhoudt. Want ik kreeg naast de tips linkjes naar videoclips waarin je kon zien hoe men dat voor elkaar had gekregen. Ook leerde ik nieuwe technieken, die ik nu meer en meer toepas in mijn fotografie. Kortom opeens zit je in een café, raakt aan de praat en deelt een paar biertjes met elkaar 😉

Maar het gaat verder, daarover later meer in mijn blogje over Datingsites voor fotografie.

Onderstaand een serie foto’s die ik maakte tijdens een recente fotowalk die tot stand kwam via een meet & greet vanuit de fotogroep Life on Pixels. We bezochten het Waterloopbos te Marknesse en sloten de dag af met een mooi cadeautje aan hemelse kleuren in Urk.

error: Content is protected !!