24 juli 2018 is het als ik deze blog begin te schrijven. Het geeft al precies aan dat de maand juli sneller voorbij vliegt dan ik zelf besef. Immers op 24 juli nog je juni selektie plaatsen is rijkelijk laat. Maar wat in het vat zit verzuurt niet!

Kashia

De maand begint met gezinsuitbreiding! Op het programma stond 3ejuni het ophalen van onze eigen Toller, Baloo ‘Kashia’ v.d. Amandelgaard. Wat een magisch mooi onvergetelijk moment en dan ’s avonds dit eerste moment op beeld kunnen vastleggen van Kashia. Het zal zeker niet de laatste foto van hem zijn. Dus uiteraard in deze juni selectie van mogen er geen beelden ontbreken van Kashia. Je weet het van tevoren, althans we hadden ons erop voorbereid en naar toe geleefd, maar het is even hard werken met zo’n pup in huis. Ook als fotograaf! Want die beestjes zitten of liggen geen moment stil. Na ruim 4 jaar met de Canon 5DMKIII dan eindelijk de C1, C2 en C3 custom setting functies van mijn camera ingesteld en leren benutten. Want je wilt altijd een snelle sluitertijd en ook een snellere AF functie benutten om het hondje goed af te beelden. Toch blijft het lastig voor mij als ‘luie fotograaf’. Ik merk zó goed dat ik altijd de tijd neem voor een foto te maken, nu is het richten, focussen en schieten maar. Totaal anders en de foto die ik wilde maken, de hond in volle vaart en scherp op zijn koppie is me nog niet gelukt!!!

Late uurtjes

Hoewel juni met de langste dag in haar maand niet de meest ideale maand voor blue hour avondfotografie is ben ik er toch een paar keer op uit geweest in de late avond.

Haarlem de Gravestenebrug tilt shiften

Haarlem Gravestenebrug met Canon24 mm. TS-E tilt shift lens

Haarlem Gravestenebrug met Canon24 mm. TS-E tilt shift lens

Eerst om in Haarlem het bevriend fotograaf Henk Meijer uit Groningen (beter bekend als Floydian) in Haarlem een avondfoto te maken bij de Douche Gravestenebrug. Eerst nog met Sigma sd Quattro HD proberen te werken in het blauwe uur met Sigma Art 20 mm. lens. Maar om hier een fraaie opname te maken heb je meer millimeters qua groothoek nodig. Dus de camera gewisseld en mijn eigen 5DMKIII met geliefde 16-35 mm. f/4 lens erop. Maar Henk verraste me door me kennis te laten maken met de Canon 24 mm. tilt shift lens. Wat een prachtig stuk glas en wat een brok aan technisch vernuft. Na wat korte uitleg maakte ik deze avond dankbaar gebruik van deze lens. Voornamelijk de shift functie gebruikt en zo de drie foto’s in Lightroom samengevoegd als panorama. Wat vooral opvalt: scherpte, wat een beeldkwaliteit en hoe makkelijk is het om dit soort onderwerpen mooi vast te leggen waar een groothoek te veel vertekening zou geven.

Arnhem avond in juni selektie

Arnhem avond Jansbuitensingel Arnhem juni selektie

Jansbuitensingel Arnhem

Uiteraard bezocht ik ook deze maand de Arnhemse John Frostbrug. Heerlijk om zo’n mooi plekje dichtbij huis te hebben. Hier ga ik vooral ook naar toe om testbeelden te maken. Een tweede avond moest ik eerst weer naar de brug, want ik had eerder deze week op een krib mijn Lee filterhouder er achtergelaten! Gelukkig vond ik hem terug. Vervolgens bracht ik een bezoek Jansbuitensingel, waar ik de fonteinen fotografeerde. Wat een fraaie plekjes hebben we toch in Arnhem om in de avond te fotograferen. Wetenswaardigheidje over deze fonteinen, 2 eeuwen geleden lag hier een gracht. Deze werd gedempt vanwege de geplande Nationale Tentoonstelling van Nederlandsche en Koloniale Nijverheid in 1879. Na afloop van deze tentoonstelling schreef de gemeente in 1880 een prijsvraag uit om een nieuw ontwerp te maken voor de Janssingels, het Willemsplein en het Nieuwe Plein.

Ook bezocht ik het pittoreske kleine kerkje van Homoet op een avond dat de wolken zoals zo vaak als sneeuw voor de zon verdwenen. Een waardevolle aanvulling in deze juni selektie.

juni selektie Kerkje Homoet in de Overbetuwe tijdens zonsondergang

Kerkje Homoet in de Overbetuwe tijdens zonsondergang

Hoogtepunt

Hoogtepunt qua fotografie en dus mag het niet ontbreken in deze juni selektie, naast uiteraard in ons gezin opnemen van Kashia, de uitnodiging die ik had om de zogehete B’ol D’or café racer in Deventer te fotograferen. De eigenaren van deze fraaie motor hadden in Deventer een prachtige locatie bedacht, om deze fraaie motor te laten fotograferen. Hoewel het al laat in de avond was kon ik het toch niet laten nog even via het centrum van Deventer terug te rijden. En zo nam ik nog een paar fraaie blauwe uur opnames mee naar huis van een van de mooiste stadsgezichten van Nederland.

B'ol d'Or cafe racer Honda Sten Bomhof Deventer juni selektiex

Fotograferen van de schitterende Bol D’Or cafe racer van Sten Bomhof

Sigma sd Quattro H

Sigma sd Quattro H Huissen Loovelden

Huissen Loovelden, testen = spelen met de Sigma sd Quattro H

In de maand juni maakt ik ook veel gebruik van een eigenzinnige en wat onbekende en onbeminde camera, te weten de Sigma sd Quattro H. Uitgerust met een Foveon APS-H sensor, dus tussen crop en full frame in en met een beeldverhouding van 1,3 vs. 1,5 voor de APS-C. Unieke van deze camera naast de sensor? Naast de sensor, het eigenzinnige body ontwerp en de sublieme beeldkwaliteit dankzij de combinatie met de Sigma Art lenzen en vooral bij normale lichtcondities echt subliem in gebruik. Wordt het lastiger, bijvoorbeeld tegenlicht met een zonsondergang dan vraagt de sensor een eigen aanpak en gewenning, die tijd vraagt.

Onderstaand de foto juni selektie

 

 

error: Content is protected !!