Het is de langste dag, 21 juni. De dagen zijn gevulder met licht, het is zomer. Tijd om terug te blikken op de lente. Een seizoen dat zich dit jaar 2022 van alle kanten liet zien. In deze blog een terugblik met beeld. Onderstaand mijn lente in beeld op volgorde van het seizoen.

Feiten

  • 57 fotodagen van in totaal 92 dagen die de lente telt….
  • 4  camera’s heb ik ingezet, mijn beide Sony’s A7RIV en A7IV, mijn iPhone12Pro en de DJI Mavic Pro 2
  • Het merendeel heb ik mijn Tamron E 28-200 mm. objectief ingezet, naast de 16-35, 100-400 mm objectieven
  • 3006 beelden staan er van dit fraaie seizoen nog in mijn Lightroom bibliotheek, 10% ervan zijn gelabeld met 1 ster of meer.

Winter in April 

Lente 2022 beelden van Dave Zuuring

Nu het voorjaar nog jong is, is het nog niet midden in de nacht om op te staan voor een zonsopkomst. Dus omdat Sander en ik het plan hadden en vlog te maken, voor dag en dauw opgestaan om samen een mogelijk veelbelovend uitziende ochtend te gaan vastleggen in beeld en geluid.

 

De vlog van deze ochtend bekijk je onderstaand

 

Kinderfeestje

Noord Hollandse buienlucht in de buurt van Schagen

Femke (onze dochter) wilde haar 19-jarige verjaardag ook met haar vrienden en vriendinnen vieren. En dus besloot Heleen spontaan om een overnachting te boeken. Omdat we beide liefhebber zijn van de kust, lekker wandelen langs het strand en daarna een hapje en een drankje doen boekte ze niet ver van Callantsoog een hotel chalet in Hippolytushoef. Dus overdag richting Schagen om een boodschapje te doen. En tja als je dan al de hele dag van die dikke buienluchten ziet binnen drijven vanuit het Noordwesten, dan is als je langs dit veldje mini narcissen en een molen op de achtergrond rijdt snel de auto langs de kant geparkeerd. De Sony A7IV met Tamron allround zoomlens 28-200 mm. was snel gevonden. Het was slechts even wachten totdat de zon weer achter de wolken vandaan zou komen!

 

Aan zee

Buienlucht boven de Noordzee

Wat een timing, heerlijk eten aan zee en als uitzicht had ik naast mijn vrouw ook zicht op de zonsondergang. Na heerlijk gegeten te hebben, het toetje kon wel even wachten, nam ik hond, statief, camera en filters nog even mee naar buiten. Kashia had het al snel gezien en besloot zelfstandig terug te keren naar de strandtent. Gelukkig stond deze foto toen al op de geheugenkaart. Alles waar je van tevoren op hoopt met fotograferen aan zee gebeurde deze avond. Regenbuien op zee en de zon die kleur en sfeer bood. Helemaal happy keerde ik terug naar strandtent de Strandtent voor het toetje.

 

Oranje boven

De Grote Bloem bij Huissen tijdens zonsopkomst op Koningsdag

Geloof het of niet, vroeg wakker worden terwijl je eigenlijk wilde uitslapen. Het gebeurde me op Koningsdag. In de wetenschap dat ik lang weekend zou vieren bedacht ik me dat uitslapen ook de dag later nog wel zou kunnen. Dus terwijl ik naar buiten keek, geen spannende lucht, maar ik schatte in dat er misschien wel eens wat mist zou kunnen zijn. Ik besloot naar de boom in het water te rijden en halverwege geen mist. Maar eenmaal aangekomen op locatie hing er wel degelijk wat mist boven het water. Naarmate de zon opkwam, de hemel oranje kleurde kwam ook de mist op.  En nam ik dit beeld nog mee naar huis voordat het licht te fel werd.

 

Top down

Top down Meinerswijk Arnhem

In deze serie van 11 staan 3 drone beelden. Ooit raakte ik door het prachtige Nederlandse televisieprogramma Nederland van Boven geïnspireerd met beelden uit de lucht. En eind vorig jaar nam ik het besluit een om een drone aan te schaffen. Met als doel dit soort beelden te maken. En hej zeg nu zelf, in de lente contrasteren de frisse groene tinten toch voortreffelijk met de donkere ondergrond. En na ooit regelmatig de peilerdam gefotografeerd te hebben van grond niveau is het nu een mooie nieuwe blik erop van boven.

 

38 minuten fototijd

De mooiste bomenlaan van Nederland tijdens een frisse lente ochtend met mist

Dit voorjaar liep al op zijn eind met de frisse lente kleuren. We hadden erg weinig koude nachten gehad en dus ook amper mooie mistige ochtenden.  Uiteindelijk op vrijdag 6 mei was er wel zo’n ochtend. Enigszins te laat reed ik naar werk want om 09:00 uur zou ik op kantoor zijn voor een afspraak met Lydia. Ik wist al direct dat ik op mijn tijd moest letten. En dus kijkende naar de tijd kwam ik uit op 38 minuten beschikbaar voor fotografie. Mijn statief liet ik gemakshalve in de auto en mijn Sony A7IV met Tamron E 28-200 mm. kon ik handheld de meeste beelden wel maken. Wel tricky want hoewel ik me niet stoor aan ruis, wil je zulke clean mogelijke shots voor de juiste scherpte. Uiteindelijk zou het balanceren worden tussen diafragma (lensopening), sluitertijd en dus ISO.

 

‘voor dag en dauw’

de ginkelse heide bij zonsopkomst

Wat hadden we een heerlijk weer in de maand mei. Af en toe een bui, afkoeling in de nacht en dus later in de maand mei ontstonden er nieuwe kansen op mist. En dus liep iets na vieren in de vroege ochtend de wekker af om eindelijk weer eens samen met Sander erop uit te gaan. Doel: zonsopkomst, een wijds uitzicht voor de kleuren en een open veld om wat mist boven het veld te hebben. Kortom we zetten koers naar de Ginkelse heide. En na een heerlijke wandeling, onderwijl wat gevlogd te hebben, schoot ik om 10 voor half zes dit beeld van een groepje berkenboompjes vlak voor zonsopkomst. En wat een moment was het, heerlijke kleuren in de lucht en een perfecte laag grondmist.

Bekijk de vlog van deze ochtend onderstaand

 

‘Hemelvaartsdag’

Burgh Haamstede, strand met mogelijkheden

Alleen thuis. Imme had plannen en Heleen was op bezoek bij Femke in Malta. Kortom Hemelvaartsdag was een prima moment om weer eens naar de Zeeuwse kust te rijden om samen met fotovriendin Ellen te fotograferen in de branding.  Eerst lekker een hapje gegeten, de strandhuisjes gefotografeerd en Kashia die helemaal door het dolle heen was. Uiteindelijk uiteraard bij de golfbrekers aanbelandt en daar weer heerlijk kunnen spelen en zelfs de zon liet zich nog heel even zien! Wat een heerlijke middag aan zee was dit.

 

In de bedstee

Mariëndaal, in de bedstee

Een workshop voor de Rooij fotografie verzorgen deze lente en dan enthousiastelingen die erg nieuwsgierig waren naar hoe het er in de bedstee uit zou zien. Dus zijn we erin gelopen en met het laatste licht in de bedstee dit beeld gemaakt. Ik moet eerlijk bekennen, ik heb al erg veel gefotografeerd in Mariëndaal maar amper in de bedstee zelf. Technisch niet het meest perfecte beeld, want omdat ik geen statief bij me had moest ik een open diafragma (f/4) en hogere ISO (3200) gebruiken om nog net op 1/13e seconde uit de hand kunnen fotograferen. Maar ik ben er erg blij mee, mede dankzij de lichtinval.

 

Het Kapelletje op de Heuvel

Het kapelletje op de heuvel

Zo’n typisch avondje dat je buiten in de tuin staat, naar de lucht kijkt en denkt: “Dit kon weleens een mooie zonsondergang worden!”. En dus hop in de auto en spullen uit de auto, drone check, drone de lucht in en afwisselend foto’s met de camera en drone maken. En dan uiteindelijk dit beeld maken. Heerlijk dat laatste licht over de akker en nog net op het kapelletje.

 

Inzicht

De spoorbrug bij Driel

Weer een foto genomen met de drone. Ditmaal op veilige afstand van de spoorbrug, maar lekker op een subtiele hoogte. En met een relatief rustige lucht wel een heerlijke tegenlicht opname kunnen maken. Het koele blauwe links, met het fijne warme avondlicht rechts maakt voor mij naast de spiegelgladde zij tak en de subtiele rimpeling de foto compleet. Cadeautje is de intercity die het beeld inreed. Waar ik met een drone dan wel aan moet wennen; de burst modus is niet echt snel. Maar ja ik ben verwend met mijn Sony A7’s. En in het bijzijn van @DutchDroneViews is het altijd wel gezellig. Kortom een mooie afsluiter zo vlak voor het begin van de zomer.

 

 

error: Content is protected !!