In deze persoonlijke blog neem ik jullie mee naar Noord Holland, waar ik eerst ’s ochtends een stuitmoment beleef, vervolgens een winkel fotografeer om uiteindelijk ruimt twee uur op het strand van Petten aan zee te fotograferen.

Inspiratie

Ik had een vrije dag voor Toyota en was aan de slag voor nldazuu fotografeert. Aangezien je vanaf daar in 15 minuten aan het strand staat bedacht dat ik aansluitend aan zee wilde fotograferen. Nu de herfstkleuren over hun hoogtepunt zijn en ik zelf een zeer uitgebreide herfstbeeldverzameling over 2017 heb kunnen maken, was het ook wel tijd voor een nieuw thema. Of ook wel terugkeren bij een andere liefde van me, zeelandschappen fotograferen. Afgelopen weken zag ik in de facebook groep Lee filter fotografen van John Jansen een paar super gave opnames gemaakt aan het strand bij Petten waar het palendorp is verrezen als onderdeel van het project Kust op kracht.

Kust op kracht en het palendorp

Dit project in het gebied rondom de kust tussen Camperduin, Petten en Callantsoog werkt de provincie samen met de gemeenten, natuurorganisaties en ondernemers aan 50 projecten zoals fiets- en wandelroutes, uitkijkpunten, strandopgangen en nieuwe natuur. Met als resultaat een aantrekkelijke kust. Eerder hebben Rijkswaterstaat, Hoogheemraadschap en provincie gewerkt aan de veiligheid van de kust tussen Camperduin en Callantsoog. De kust is veilig door de verbreding van het strand en de aanleg van nieuwe duinen. Nu is het tijd om het landschap mooier te maken, onder andere door op het Pettense strand een palendorp te laten verrijzen.

Na even wat zoeken op Google over het palendorp kwam ik uit op de website van Nando Harmsen waar ik nog meer fraaie beelden, informatie en inspiratie vond! Op zijn website lees ik over het palendorp: “Het Palendorp van Petten is een kunstwerk en monument, bestaande uit een groot aantal palen op de grens van het land en de zee. Het is een herinnering aan de overstroming die Petten enkele honderden jaren geleden trof en nagenoeg het hele dorp wegsloeg.” Kortom inspiratie vooraf leidt tot een plan voor deze vrij(e) dag en een stukje informatie over de geschiedenis en ontstaan van Petten.

#stuitermomentje

’s ochtends voor dag en dauw op weg naar Schagen om op tijd de plaats van mijn opdracht te bereiken. Rond zonsopkomst (08:24 uur) moest ik even de auto parkeren langs het kanaal… Het was mistig, de compositie die ik in een oog opslag al rijdend zag en de kleuren waren gewoonweg te mooi om niet even te stoppen om de camera uit de tas te pakken en een paar opnames te maken. Een heerlijke sfeer langs de provinciale weg beleefd en daarna snel door naar de locatie van mijn opdracht, waar ik iets voor negenen wordt ontvangen met een heerlijke bak verse koffie.

Interieurfotografie

Van fotografie van een landschap in de koude ochtend tot fotografie van een interieur van een fraaie verwarmde winkel. Grootste verschil is het licht. Bij landschappen moet je altijd maar afwachten wat moeder natuur je brengt, okay weerberichten lezen, goed opletten kan je ver brengen. Maar het blijft onvoorspelbaar. In een interieur heb je te maken met geprogrammeerd licht en vooral verschillende lichttemperaturen. De rest blijft hetzelfde, de compositie maken, zoeken naar lijnen, symmetrie en de juiste sfeer vastleggen.

Naar de kust

Nadat de klus geklaard was direct naar Petten aan zee gereden en dan kijk je als eerste naar de atmosfeer, het weer en hoe is de sfeer in de lucht. Her en der zag ik wat wolken en wat blauw. Niet slecht. Dus op de gok – niet echt goed voorbereid dit nee! – een strandopgang in Petten gekozen. Schoenen voor mijn ‘gevoerde regenlaarzen’ gewisseld (ja dat paar dat Aline gered heeft uit de modder van Moddergat!). Oud statief, filters, filterhouder en ringen in de tas gedaan en de twee ultragroothoeklenzen (de Irix 11 mm. en de Sigma 12-24 mm. Art) in de auto achter gelaten. Want ik kan helaas op deze lenzen geen filters gebruiken die ik heb en ook om de Sigma die ik vooral voor mijn interieurfotografie heb aangeschaft te beschermen tegen wind, regen, zout en vettigheid.

Vergeten

Gelukkig heb ik een goede startplek gekozen om het strand op te lopen. Even twijfel ik nog of ik naar het uitkijkpunt zal lopen. Het helmgras, de wenteltrap met de ietwat donkere lucht op de achtergrond trekken mijn aandacht. Maar ik besluit me aan mijn plan te houden. Daar zie ik links al direct het ‘palendorp’. Maar wat me nog vrolijker maakt is de fraaie wolkenluchten die er boven de Noordzee hangen. Wel kom ik langs de vloedlijn staand tot de ontdekking dat ik in mijn voorbereiding 1 belangrijk detail vergeten ben! Het getij te controleren. De palen staan namelijk niet in het water. Wel heb ik het gevoel dat het vloed aan het worden is. Gelukkig brengt 4G en een smartphone uitkomst, want binnen een minuut weet ik dat het inderdaad vloed aan het worden is en dat rond twee uur het hoogwater zal zijn. Ik heb dus geluk. In eerste instantie twijfel ik nog wel, ander halfuur op het strand? Maar het opkomende tij en de fraaie wolkenluchten helpen me eenvoudig door de tijd. Wel heb ik mezelf voorgenomen om half 3 weer terug bij de auto te zijn om voor de vrijdagavondspits huiswaarts te keren.

Spelen met filters

Onderstaande foto is gemaakt met en zonder filters. Zelf vind ik het effect met filters om twee redenen mooi. Het geeft een vervreemdend beeld als het water het vertragingseffect krijgt. En ik hou er van om de luchten wat aan te zetten. In dit geval dus een twee stops hardverloop grijsfilter (ND4 0,6) gebruikt in combinatie met een driestops grijsfilter (ND0.9. En voor het gouden effect ook de landscape polariser die ook nog wat licht wegneemt om de sluitertijd te verlengen. De foto zonder filters is 1/40e op f/16 en ISO50, terwijl de tweede een 2,0 sec. sluitertijd oplevert. Het is een kwestie van smaak maar ik kan genieten van het melkachtige effect dat een langere sluitertijd op een levendige zee creëert.

Spelen met filters, sfeer en dynamiek

 

Palen in het water

Al fotograferend beland ik bij het palendorp en geniet ik van het spel van ritme en licht. Beetje bij beetje komt het water hoger en ben ik blij dat ik mijn laarzen aan heb. Ik weet van te voren wat ik wil vastleggen, dus zodra de eerste palen het water raken begonnen met spelen met timing en sluitertijd. Zelf dacht ik van tevoren dat ik moest timen op het terugtrekkende water, alleen na wat gespeeld te hebben met sluitertijden en dus de combinaties aan filters, kom ik erachter dat juist als het water op komt het effect het mooiste wordt met een sluitertijd van 2 tot 5 seconden.

Ik moet wel zeggen dat ik vandaag enorm geluk heb gehad! De wind was aflandig, er was voldoende dynamiek in het water, maar lekker rustig zodat ik niet voortdurend in gevecht was met het schoonhouden van mijn filters. Okay, er was even een regenbuitje maar dat mag geen naam hebben, maar alles klopt gewoon deze middag voor mij.

Natte voeten

Het licht is fraai en op sommige momenten zelfs spectaculair en de golven komen soms harder aan dan ik had durven hopen. Staande in het water dat op me afkomt en van me verdwijnt, is het soms wel heel vervreemden qua oriëntatie. En in het begin is het gokken of de kracht van het water het statief voor de langere sluitertijd goed laat staan. En dus of ik een scherpe of onscherpe foto heb. Ik heb geen plankjes of cd-rommetjes bij me en ik betwijfel of ze effect zouden hebben gehad, want het water is krachtig. Op sommige momenten komt het zeewater hoger dan ik verwacht en komt het tot bijna over mijn laarzen. En omdat ik zelf in het zand ben weggezakt ben en even niet goed op bij een volgende golf ben ik te laat en klotst het weer net over de rand van mijn laarzen. Gevolg natte voeten!!!! Maar wel de foto die ik wilde maken J

Het is het voor mij allemaal waard. Het ruisen van de golven, de zilte lucht, de branding, de steeds wisselende lichtcondities door voorbijtrekkende wolken. En zonder dat ik er erg in heb vliegt de tijd voorbij, klotst nog 1x water over de rand van mijn laarzen en is het tijd om te gaan! In de auto zet ik de verwarming hoog en gericht op de voeten. En voldaan bereik ik zonder files Huissen met droge voeten J

Onderstaand een paar foto’s van een paar uurtjes aan zee…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!