HET IS NIET ALTIJD RAAK

Fotograferen in het blauwe uur is zeg maar voor mij de ideale mogelijkheid om met fraaie lichtcondities mijn fotografie honger stillen. Eerder zag ik een fraaie foto van mede fotoclublid Dennis Slutter genomen in de avond met op de achtergrond een van mijn meest favoriete foto onderwerpen, de John Frost Rijnbrug.

Foto’s op social media inspireren me enorm. Zeker als het om een onderwerp gaat die me enorm aanspreekt. Ik dacht gezien te hebben dat de John Frost die altijd kleurrijk belicht en verlicht is, helemaal blauw was. Dus had me direct voor genomen, zodra ik tijd had, om er snel weer foto’s te gaan maken.

Timing is alles in het blauwe uur, maar ook de weerscondities spelen mee. Soms gok je en ontstaan de mooiste kleuren, zie mijn vorige blog…. soms ook niet. Zo stond ik stipt bij aanvang van het blauwe uur op de rijnkade aan de centrumkant om eens van die zijde een foto te maken. Toen ik er al héén reed had ik al min of meer in de gaten dat het te bewolkt was! Maar ja als je dan toch eenmaal onderweg bent, dan ga je niet meer terug, althans ik niet. Ook niet omdat ik toch om 8 uur mijn elders moest zijn.

De John Frostbrug gezien vanaf de centrumzijde

De Arnhemse John Frostbrug tijdens het blauwe uur

John Frostbrug Arnhem tijdens het foute blauwe uur

Bezet

Het plekje wat ik in gedachten had was bezet. Een visser zat midden op het pas aangelegde terrasje waar ik wilde staan. Dan maar de brug onderdoor lopen en vanaf de andere kant eens proberen…niet onaardig en als bonus nog even een cartrail meegepakt (zie hoofdfoto). Dichter op de brug, nee dit was ‘m ook niet, te veel vervorming en geen prettige voorgrond. De visser was weg, dan maar naar het terras. Ja daar klopt het perspectief al beter, alleen zoveel licht dat er schaduwen in de voorgrond ontstaan. Ik ga door, belicht al vrij lang maar er komt amper blauw in de hemel tot kleur. Het was er vanavond gewoon niet – het was dus een onvervalst faut blauw uur. Kortom een faut blauw uur is zo’n moment waarop de hemel te bedekt is door bewolking, de blauwe kleuren er niet uit komen en de bewolking vangt het licht op waardoor er een kleurenbrij ontstaat, sja zeg het maar en oordeel zelf….ik noem deze brij; faute blauwe uur.

Nog een paar opnames van diezelfde avond

 

 

 

error: Content is protected !!