De onweerstaanbare aantrekkingskracht van de Posbank

Sinds ik me kan heugen kom ik al op de Posbank. Een plek die me als mens en fotograaf blijft boeien. Ik schreef er al eerder over op mijn blog, maar ook dit jaar ben ik weer naar de Posbank gegaan op zoek naar nieuwe perspectieven en mogelijkheden. Opvallend dit jaar is dat de Posbank, één van Nederlands mooiste heidegebieden, al vroeg in bloei staat. Ik kan me niet herinneren al zo vroeg er te zijn geweest voor fotografie. Mijn Lightroom bibliotheek bevestigd dat.

Het paarse goud dat heide heet

Al tijdens onze vakantie in Italië ontving ik al bericht van fotobuddies Ronald en Sander dat het paarse goud al voorzichtig in opkomst was. Toen ik eerder deze week ging kijken (ben inmiddels alweer 3x geweest) trof ik onderstaande sfeer aan, mede geholpen door typische Hollandse wolkenluchten.

Diezelfde dag ging ik ’s avonds nog een keer, om daar bevriend fotograaf, Explore koning en mr. Milky Way Albert Dros te ontmoeten, die op de terugweg ook aan het verkennen was op de Posbank. Deze avond schoten we deze plaat tussen een plotselinge bui door.

Tijdens deze ontmoeting op de heide kwam wederom het plan van een jaar geleden ter sprake om op de Posbank een ‘nachtfoto’ te maken met de melkweg erbij in beeld. Albert is wereldwijd bekend van zijn unieke foto’s van de melkweg in Nederland waar ten tijde van zijn opnames ook de ISS door zijn beeld schoof. In zijn blog op zijn website lees je hier alles over! Het idee was om later deze week, mits de condities goed zouden zijn dit uit te voeren. In dit artikel van Albert op Digifotopro website lees je er alles over.

Verkennen

Een dag later ging ik samen scouten met fotobuddy en mede Posbank fan, Sander Grefte. Ook toen weer een erg mooi moment kunnen vastleggen. Waar we de avond met Albert wel een fraaie kleurrijke hemel hadden, maar de zon zich niet liet zien, brak hier even de zon onder de wolken door met onderstaande als resultaat. Met Sander ook over het idee van de Posbank met de Melkweg gesproken, hij had dit idee zelfs al uitgevoerd, en wilde ook later deze week wel mee gaan. Dus als avonturier die ik ben afgesproken dat we een poging zouden wagen. Ik ga liever niet alleen, met zijn tweeën voelt ‘veiliger’ en voor mij als onervaren sterrenfotograaf wel zo fijn dat hij me de fijne kneepjes van het vak wilde leren. Nu alleen nog het juiste moment.

Avontuur in het donker

Woensdagochtend luisterend naar het weerbericht voorspelden ze dat het ’s avonds helder en zelfs de koudste nacht in tijden zou worden in de zomermaand Augustus. Direct naar het beluisteren van dit bericht Sander een bericht verstuurd en gevraagd of hij mee wilde gaan. Albert had helaas andere plannen. Gelijktijdig ontving ik van nog twee fotografen een bericht dat ze voor fotografie tijdens de zonsondergang op de Posbank zouden zijn. Na een dagje uit in biotopwildpark anholter schweiz (foto’s volgen later in dit blog) had ik nog wel een kleine uitdaging, mijn accu’s van mijn camera waren bijna allemaal zo goed als leeg, dus bij thuiskomst begin van de avond nog snel de accu’s kunnen opladen en thee en koffie gemaakt.

Fotobuddy Aline, die van mijn avontuur op het Wad, was zelfs nog op de Posbank gebleven met fotograaf Frank Laurens. Hun rond de klok van half elf in het schemer op de Posbank ontmoet samen met Sander. Uiteindelijk besloten ze samen met mij en Sander mee te willen gaan om ook een poging te wagen om de Melkweg te fotograferen op de Posbank. Gelukkig was het halve maan, zodat het pad, de route die Sander en ik al eerder hadden gelopen, nog enigzins zichtbaar was. Ja en dan moet je in het donker door de heide, trapjes af, trapjes op en via en smal paadje met ook enkele verhogingen naar het uitzichtpunt zien te lopen.

Daar aangekomen een eerste serie opnames gemaakt, wat geprobeerd en uiteindelijk aangesloten bij Sander omdat een boom en een paadje met heide omfloerst een interessantere voorgrond bood dan het uitkijkpunt. Tussentijds nog wel even onze adem ingehouden, want we zagen ter hoogte van het paviljoen en de Zijpenberg wat auto’s rijden en waren héél even bang dat we bezoek zouden krijgen van iets wat handhaving heet……… maar ja we hebben er toch voor gekozen om te blijven en als je er dan toch eenmaal bent, midden in het avontuur in het donker zit, dan is het wel een feestje als je op je display van je camera de melkweg ziet 🙂 #juichmoment…….

Nieuw Posbank hoogtepuntje

Iets na middernacht de spullen opgeruimd en weer rustig en voorzichtig terug naar de auto. In alle spanning van het avontuur in het donker en de focus op mijn fotografie mezelf niet eens de tijd gegund om een bakkie thee te nuttigen. En vanmorgen met mijn ervaring van Lightroom en Photoshop en met behulp van deze YouTube tutorial de beoogde foto van de Melkweg en de Posbank kunnen ontwikkelen. Mission accomplished 🙂

Onderstaand een recente serie foto’s van de Posbank anno 2016

 

 

 

 

error: Content is protected !!