NIET GAAN IS GÉÉN OPTIE

De afgelopen 2 weken stonden in het teken van landschapsfotografie op Nederlands mooiste heidelandschap de Posbank, het Herikhuizerveld. Ik schreef er al eerder over in mijn blog die de basis vormt voor deze Posbank serie NIET GAAN IS GÉÉN OPTIE en vorige week nog als vervolg daar weer op het blogartikel: Links afslaan.  Sinds 2010 kom ik al met mijn camera op dit mooie plekje en nu een jaar na de winnende serie moet ik gewoon weer gaan. Het laat me niet los, zeker niet nadat ik die mooie winnende foto had gemaakt. Je mooiste foto maak je immers morgen is een bekend uitspraak van fotografen. Hoewel ik mezelf wel afvraag: ‘Hoe overtref ik de serie uit 2014?’.

Hetzelfde ritme als in 2012, 2013 en 2014 weer gehanteerd. Overdag of ’s avonds gaan kijken, verkennen, sfeer proeven en dan ’s ochtends voor dag en dauw eruit. Zo stond ik dus eerst voor dag en dauw op  vrijdagochtend op de Posbank samen met bevriend en mede gepassioneerd Posbank fotograaf Sander Grefte er, maar al snel zagen we dat de zon zich niet liet zien, de bewolking bleef en de nevel bleef hangen. De zaterdag wezen alle weersvoorspellingen uit dat er zon zou komen en het afkoelde. Voor de wekker afging om 05.15 uur was ik al wakker. Naar beneden, tanden poetsen, in de kleren gesprongen, koffie mee in de auto. En om half 6 de Posbank op draaien, raam open, koele lucht binnen en links en rechts zie ik wat wild langs de weg, eerst een zwijn, toen een hert en verderop een jong everzwijn. MAGIC! Boven aangekomen op de Posbank bij het paviljoen zie ik al een fotograaf.  Ja het zou druk worden. Binnen de foto communitees op facebook ging het er al dagen over.

Rustig naar de avond ervoor verkende fotostek gelopen. En dan daar staan en aan de overkant, uitkijkend op mijn oude magische plek de Zijpenberg, zo nu en dan een stem en een lampje zien. Ik sta zelf helemaal alleen op een heuvel voor hun aan de overkant uit het zicht. Leg mijn rugtas op de grond, stel mijn camera op. Dan schrik ik, want achter me komt een ree voorbij die even hard van mij schrikt. Voor mij zie ik in het dal al de nevel hangen….. ik weet wat ik wil vastleggen en maak wat testopnames, de sluitertijd is nog lang want het is nog donker.
Voorzichtig breekt de dageraad aan en een streepje oranje kleurt de horizon.

Blooming heather, Damp, dauw, de Zandklep, Fog, Foggy, Golden Hour, heath, heather, Hei, heide, heidelandschap, Herikhuizerveld, landscaping, landschap, Magic Hour, mist, mistige morgen, natuur, natuurmonumenten, nevel, Nevelig, nldazuufotografeert.com, Paars, Posbank, purper, Rheden

Dageraad op de Posbank

De temperatuur stijgt, de nevel rolt verder en dikker het dal in en ik doe mijn ding. Ondertussen telkens mijn grijsverloopfilters droogmakend van de dauw. Opeens vraag ik mezelf af, ‘komt die zon nu nog die ik weliswaar niet in mijn beeld wil, maar wel voor de kleur wil hebben’. Ik zoom in op mijn live view beeld van mijn camera en zie her en der fotografen druk in de weer. Je ziet ze gewoon staan! Wat een drukte daar. Ik neem een slokje water, check mijn telefoon want vraag me af waar die zon toch blijft. Ik ben verbaasd als ik zie dat het pas iets voor half 7 is. Ik sta er al sinds kwart voor 6  deze ochtend mijn ding te doen en ben even helemaal weg van het alledaagse en schiet in mijn uppie mijn eigen unieke nieuwe beelden, met ook enkele panorama’s van het mooie landschap dat aan mijn voeten lijkt te liggen.

Blooming heather, Damp, dauw, de Zandklep, Fog, Foggy, Golden Hour, heath, heather, Hei, heide, heidelandschap, Herikhuizerveld, landscaping, landschap, Magic Hour, mist, mistige morgen, natuur, natuurmonumenten, nevel, Nevelig, nldazuufotografeert.com, Paars, Posbank, purper, Rheden

Waar blijft de zon?

In het nog mistige dal zie ik een verdwaalde fotograaf, de rest aan de overkant.

Blooming heather, Damp, dauw, de Zandklep, Fog, Foggy, Golden Hour, heath, heather, Hei, heide, heidelandschap, Herikhuizerveld, landscaping, landschap, Magic Hour, mist, mistige morgen, natuur, natuurmonumenten, nevel, Nevelig, nldazuufotografeert.com, Paars, Posbank, purper, Rheden

Een eenzame fotograaf in het dal

Even later is hij achter me, hoewel even….minstens 20 minuten later. Bizar detail, ik stel me voor en kom daar ergens op de heide tot de ontdekking dat hij letterlijk en figuurlijk op steenworp afstand woont…… een niet zo alledaags ontmoeting! Dan wetende  -dat enkele fotograven die ik ken- aan de ‘overkant’ zijn, besluit ik mijn spullen op te ruimen en ze te ontmoeten op de Zijpenberg. Daar tref ik een niet alledaags tafereel aan. Er lijken wel honderden fotografen te zijn, het is een drukte van jewelste. Dat drukke dagelijks besef was ik in die kleine twee uur helemaal kwijt.  Weg van het alledaagse, mission accomplished.

Bekijk alle foto’s hier in mijn portfolio de Posbank.

Blooming heather, Damp, dauw, de Zandklep, Fog, Foggy, Golden Hour, heath, heather, Hei, heide, heidelandschap, Herikhuizerveld, landscaping, landschap, Magic Hour, mist, mistige morgen, natuur, natuurmonumenten, nevel, Nevelig, nldazuufotografeert.com, Paars, Posbank, purper, Rheden

 

error: Content is protected !!