Mijn landschapfotografie is onlosmakelijk verbonden met de Veluwezoom of te wel de Posbank. Eén van ’s Neerlands mooiste natuurgebieden. Gisteren (zaterdag) eindelijk de tijd gevonden om er te gaan wandelen en zelf eens te zien wat de effecten van de droogte zijn geweest op de kwetsbare heide van de Posbank.
De Posbank augustus 2018 – een getekend landschap
Mijn rondwandeling start op de bij velen inmiddels wel bekende Zijpenberg. Mede ook omdat het bij het traditionele uitkijkpunt bij het paviljoen erg druk is met bezoekers, zoals altijd eigenlijk, maar toch iets rustiger dan normaal. Misschien dat het aan het weer licht, want het was wisselvallig weer zaterdag in onze regio, hoewel meer regen overdag was uitgebleven. Uiteindelijk had het wel geregend vrijdag en een groot deel van de nacht. Enfin al tijdens de rit zie je dat de paarse kleuren er niet uitbundig zijn. Wel valt al direct op dat er her en der veel rood verbrande struiken en bladeren te zien zijn. Om over bepaalde bomen nog maar te zwijgen die eruit zien alsof het einde van de herfst is aangebroeken.
Als ik dan op de Zijpenberg sta op de Pobank en over het Herikhuizerveld kijk is dit het eerste wat ik zie……
enkele maanden eerder, eind April zag het er nog zo uit:
Fata morgana of heidekoorts op de Posbank
De aanhoudende droogte sinds juni heeft er niet alleen voor gezorgd dat er amper bloeiende struikheide zichtbaar is op de Posbank, maar op sommige stukken zie je duidelijk dat sommige struiken gewoon verbrand zijn. En dus heb ik de bevestiging van hetgeen ik al vermoedde; “De bloeiende paarse heuvels zullen we dit jaar even moeten missen op de Posbank, ondanks dat als je naar de foto kijkt er toch een paars kleurtje zichtbaar lijkt te zijn. Of is dat een fata morgana van me? Ja een fata morgana als het het paarse goud van de struikheide op de Posbank betreft. Het is werkelijkheid, want het is gewoon echt te droog gebleven.
Posbank fotografie plan in de koelkast?
Her en der op internet lees ik er al over dat het nu al effect heeft op de vlinders en bijen op de verschillende heidegebieden. Maar uiteraard ben ik ook benieuwd of de heide zich zal kunnen herstellen. Tijd zal het leren en en dus zal door dit alles de #heidekoorts dit jaar wel wegblijven. Het zal rustig blijven op het Herikhuizerveld of te wel de Posbank is mijn verwachting. En ook het bedachte plan van Natuurmonumenten i.s.m. een van Nederlands bekendste natuurfotografen Jan Vermeer om in de bloeiperiode fotografen een alternatief te bieden om toch ’s ochtends op de Posbank dit fraaie tafereel vast te leggen kan de koelkast in. Gelukkig hebben we de Posbank foto’s nog van vorig jaar en kijk eens in welk contrast dat nu staat met een jaar geleden.
Niet alleen maar glitter & glamour
Met enige pijn in mijn hart maak ik mijn wandeling met gezin en hond door het voor mij zo bekende gebied. Pijn omdat het me echt wel wat doet als ik het geblakerde en vooral door de droogte geteisterde dorre heidelandschap zie en ervaar.
Wat de pijn enigszins verzacht zijn de fraaie Hollandse luchten die boven de Posbank het landschap nu en dan badend in het zonlicht weer transformeren, als de zon die alles zo verschroeid heeft de afgelopen weken achter de wolken verdwijnt. Toch fotografeer ik, want die Hollandse wolken i.c.m. dit desolate landschap wat ik ken bedekt met sneeuw of rijp in de winter, voorjaarskleuren en met de kenmerkende paarse gouden tones van de late zomer of vroege herfst, vraagt er toch om vast te leggen. Ook dit tafereel zoals het nu is hoort in mijn serie die ik al sinds 2012 bijhoud over de Posbank thuis. Het is niet altijd alleen maar glitter en glamour wat je bij wijze van spreke als landschapfotograaf vastlegd. Nee! Ook dit hoort er bij.
Fotograferen met de Sony A7III
Dus geef ik mezelf de opdracht om met de nieuwe Sigma Art 50 mm. f/1.4 lens met Sony lensvatting en de Canon 24-70 mm. f/2.8 MKII L met metabones v5 adapter een serie van de droogte op de Posbank te maken. Op beide lenzen maak ik gebruik van een polarisatiefilter, met name om de wolkenlucht sprekender te maken en in geval van de Lee landscape polariser wat meer warmte te geven in het beeld. En dit alles gecombineerd met de door CameraNU en SigmaBenelux in bruikleen gegevens camerabody, adapter en lens.
Is er dan helemaal geen paars te ontdekken? Nee amper, her en der laten wel een paar bloemetjes het fraaie paars roze zien, maar het is goed zoeken en kijken. Wil je toch gaan fotograferen op de Posbank? Respecteer dan allereerst dat je gewoon niet voor dag en dauw met de auto naar boven rijd en lees deze blog die ik vorig jaar maakte voor CameraNU.