Wie mij een beetje volgt, weet dat de Posbank en heidefotografie onlosmakelijk verbonden is met mijn passie voor landschap fotografie.

Heidekoorts 2018

Hoewel we nog ruim anderhalve maand verwijderd zijn van de bloeiende heide en haar prachtige paarse kleuren is bij mij de heidekoorts vandaag weer losgebarsten.Aanleiding voor deze vervroegde heidekoorts is dat ik vandaag via het lokale Rhedense nieuws op facebook deze kop las: “Natuurmonumenten komt natuurfotografen tegemoet” en als we verder lezen: “Met een speciale regeling kunnen natuurfotografen dit jaar ’s morgens vroeg de bloeiende heide op de Posbank fotograferen zonder de natuur onnodig te verstoren en het risico te lopen bekeurd te worden.”  Het complete bericht lees je hier op de site van het Rhedens nieuws

Ook de Gelderlander is alert en plaats op haar website het volgende: “Fotografen dit jaar wél welkom op bloeiende Posbank in vroege ochtend.” In dit bericht lezen we: “Fotografen mogen deze zomer op elf ochtenden een uur voor zonsopgang met een (elektrische) fiets de heide op. Dat kan op 17, 18, 24, 25, 26 en 31 augustus en op 1, 4, 5, 12 en 13 september. Voorwaarde is dat ze voordien een fiets reserveren op veluweactief.nl.” Lees het hele bericht hier op de website van de Gelderlander. Kortom om het grootste probleem van 2017 te tackelen en daarmee de natuur te beschermen is een gerichte oplossing bieden voor de auto’s die ruim voor zonsopkomst het gebied in trokken. Alternatief wat nu geboden wordt lijkt haast op hoe fotobuddy Sander Grefte en meester Posbank fotograaf Peter Bijsterveld het eigenlijk de laatste anderhalf jaar al doen. 1 verschil wij wandelen naar boven om zo vlak voor de zonsopkomt een fraaie plek te vinden 🙂

Posbank heeft aantrekkingskracht

De posbank bij dageraad

Ochtendgloren boven het Herikhuizerveld

Wat mij betreft is de Posbank qua landschap uniek in zijn soort en blijft altijd aantrekkingskracht uit oefenen op natuur- en landschapfotografen. Dus bezoekers zullen er altijd blijven komen, ’s ochtends, overdag en ’s avonds en zeker in de kleine uurtjes voor zonsopkomst. Uitdaging zal blijven bestaan besef ik me als ik lees; “Vanaf de openbare weg is het toegestaan om de bloeiende heide op de foto te zetten.” Wat is de openbare weg? Wat mag wel en niet en vooral hoe ver ga jij? Zelf blijf ik op de wandelpaden in het gebied en nu en dan een door het wilde gebaande pad, maar vooral geniet ik in stilte en rust en vooral wil ik dier en mens in hun waarde laten.

Keuzes maken in fotografie lokaties

Foto enthousiastelingen bij elkaar op de Posbank

Foto enthousiastelingen op een rijte. Op de voorgrond Peter Bijsterveld, Sander Grefte, Pieter Poot en ondergetekende. Fotografie: Gerhard Nel.

Op een rijtje staan op de Posbank zoals in deze foto van 2017 zichtbaar is, is niet iets waar ik direct voor kies. Alleen het is wel een gegeven in Nederland en op vele andere populaire bestemmingen in de wereld. Het is dankzij social media en de bereikbaarheid allemaal steeds toegankelijker. Uiteraard herinner ik de momenten nog goed dat ik in 2011 alleen op het bankje zat te wachten op de zonsopkomst. Of was ik toen gewoon op het verkeerde moment dankzij de onkunde en kennis van het weerbericht er alleen? Nee dat denk ik niet, want zelfs in de bittere vrieskou, zoals we eerder dit jaar beleefden, stonden er ook in Marken tientallen fotografen ingepakt en aangekleeds als eskimo’s op een rijtje. Of ga eens naar het lichtfestival in September bij de molens van Kinderdijk, jaar na jaar zijn er ook daar meer foto enthousiastelingen dan ooit te vinden.

Conclusie fotografie is een populaire vrijetijdsbesteding. Hoe je daar mee om kunt gaan? Die keuze ligt bij jezelf, stoor je je hier aan, zoek het dan niet op en blijf weg. Kun je er mee omgaan, vind er dan je weg in. 

heidekoorts op de Posbank

Zelf kan ik de Posbank dat op een kwartier rijden van mijn huis ligt niet negeren, maar weet inmiddels wel dat het er ook op andere moment dan de ochtend ook ’s avonds mooi en bijzonder kan zijn, als de heide maar bloeit. Dus er blijven komen zal ik zeker doen. Inmiddels weet ik ook dat er andere mooie plekjes met heide dichtbij huis te vinden zijn. En voor iedereen die de Posbank op zijn bucketlist heeft staan zeg ik: reserveer en huur die fiets bij veluweactief.nl geniet, beleef, respecteer elkaar en de natuur en neem een dag vrij want er is zoveel moois te zien dat je daar meer tijd voor moet nemen dan alleen 1 ochtendje. ook nog eens goed voor je conditie!

Wie weet tot op de Posbank.

//Dave

Impressie fotograferen op de Posbank

error: Content is protected !!