Samenvatting van een magisch seizoen

Bij vele fotografen staat de herfst als absolute nummer 1 jaargetijde om in te fotograferen. Eigenlijk durf ik wel te stellen dat ik het hele jaar door graag fotografeer en als ik kijk met een schuin oog naar de top 22 beelden van 2022, dan zijn er 7 beelden gemaakt in deze kleurrijke maand.

Meteorolische of astronomische herfst

In deze blog neem ik jullie aan de hand van 10 beelden mee door mijn fotografische herfst, een top 10 die niet zonder slag of staat ingevuld was. Soms moet je keuzes maken en dan is externe hulp fijn, ‘kill your darlings’. Maar niet getreurd, onderstaand tref je 100 beelden aan die ik maakte dit seizoen. Een seizoen dat ik vanuit de astronomische kalender benader. Dit jaar begon de astronomische herfst op 23 september. Dan staat de zon boven de evenaar, waardoor dag en nacht overal op aarde even lang duren. Officieel loopt de herfst van 21 september tot en met 20 december, maar dit jaar dus van vrijdag 23 september tot 21 december. Voor de woordliefhebbers, astronomisch staat voor sterrenkunde en is de natuurwetenschap die zich bezighoudt met waarneming en bestudering van alle fenomenen buiten de atmosfeer van de Aarde. Snap jij het nog, want er is ook een meteorologische herfst. Het verschil is dat sterrenkundigen de kortste dag aanhouden en dus start de winter volgens deze telling op de 21e. Een andere verklaring is dat de meteorologische seizoenen zo ingedeeld zijn naar hele maanden, wat lekker makkelijk is. 

Als een verse witte boterham met pindakaas en pure hagelslag

Los van de kleuren, was het traditiegetrouw zo dat je in de herfst, net als in de lente lekker veel met mistige condities kunt fotograferen. De voordelen van mist in je foto’s is evident, immers het verbergt ‘storende’ elementen. Aangezien we in de herfst veelal boslandschappen, bomen fotograferen, kun je dankzij mist ook separatie creëren in het bos. Maar bovenal als de zon opkomt en er is wat mist ook het magische fenomeen van zonneharpen toevoegen aan je beelden. De lichtstralen breken in de herfst wellicht wat makkelijker door de al bladverliezende bomen en in combinatie met mist wordt het een waar fotofeest. Fotograaf Martin Podt is wat mij betreft een van de toonaangevende fotografen op dit vlak. Op zijn website https://www.martinpodt.com/Tutorials/How-to-shoot-sunrays lees je en bekijk je zijn inspirerende beelden.  Dit herfstseizoen was ondanks de droogte van de zomer, buitengewoon mooi en tot ver in November was het eerder een schitterende nazomer. Pas midden November hadden we de eerste koude nachten, met her en der wat nachtvorst. En juist die condities van nachtvorst en herfstkleuren werkt op mij als een verse witte boterham met pindakaas en pure hagelslag J

Onderstaand de 10 foto’s als samenvatting van hoe ik herfst beleefd heb

De boom aan het water

Je zult je afvragen, is dit dan herfst? Jazeker, want na een koude nacht met een klein beetje sneeuw en voor mij net genoeg tijd (30 minuten) kon ik dit beeld van een bekende boom, die normaal hier in het water staat, vastleggen. De kou, de nevel en net wat kleurtjes maken dit een beeld voor mij wat niet mag ontbreken in de samenvatting van deze herfst. Techniek: Sony A7RV, handheld, met Tamron E 28-200 op 77 mm. 1/160e sec. bij f/4, ISO100.  

Geoogde bomen

Een ochtend om niet snel te vergeten. Het begon niet succesvol, want ik hoopte op een dikke portie mist bij het kapelletje. Echter alles behalve dat. Het veld van het kapelletje lag niet in de mist. Dus op gevoel de snel oplossende mist achterna gereden om vervolgens op deze plek te eindigen. Vlak erna kwam de zon er tussen door. Een moment in de vroege herfst, begin oktober. Techniek: Sony A7RIV vanaf statief (Benro) met Tamron E 28-200 op 133 mm. 1/25 sec. bij f/11, ISO100.  

Posbank de Zijpenberg

Sommige plekken zijn je dierbaar. Dit is voor een wel heel bijzondere plek. Deze boom, deze lokatie waren de start voor waar ik nu sta in fotografie. Een enthousiaste gepassioneerde fotograaf die zijn kennis en kunde mag delen met andere fotografen en die maximaal geniet van de unieke vriendschappen die dankzij fotografie ontstonden. En Sja deze ochtend, een van de eerste koudere in 2022 viel precies samen met het hoogtepunt van de herfstkleuren van deze markante boom. Techniek: Sony A7RV vanaf statief (Benro Tortoise) met Tamron E 28-200 op 49 mm. 1/30 sec. bij f/11, ISO100.  

Landgoed Mariëndaal

Bonte mix van herfstkleuren dat is wat ik in het herfstseizoen altijd wel zoek. Op de een of andere manier kom ik dan altijd weer uit op landgoed Mariëndaal. En eigenlijk op een plekje in het gebied waar ik niet zo vaak stil sta. Tot deze magische ochtend waar het mistig en de hele dag vroor deze herfst. Techniek: Sony A7IV met Tamron 28-200 mm. op 1/3e sec. f/8, ISO200 (vanaf statief) op 131 mm.

Ginkelse heide 2022

3 uur eerder diezelfde zaterdagochtend (zie foto hierboven) liep ik nog door een ijskoud en bevroren Ginkelse heide, waar het ene plekje nog mooier was dan de andere. In deze foto spreekt de schakering tussen de subtiele tones van het gele gras dat bevroren is en rijp bevat en het andere deel dat minder rijp bevat enorm aan. En uiteraard de groep bomen met de dunne takken die berijpt zijn. Echt een heerlijk moment, waarbij je zoveel energie van je fotografie krijgt dat je niet eens er erg in hebt dat de temperatuur ver onder 0 graden licht. Techniek: Sony A7RV met Tamron 28-200 mm. op 0,6 sec. bij f/16, ISO100 op 101 mm. vanaf statief. 

Landgoed Velhorst

Jaarlijks ga ik ik er op uit met verschillende fotografen. En ieder jaar in de herfst spreek ik af met fotobekende van het eerste uur, Bob van den Berg aka Zino2009, die ik sinds 2009 ken via het fotoplatform Flickr. Dit jaar hadden we niet echt een plan van te voren, maar trokken we op gevoel naar Landgoed Velhorst. En om aan te geven hoe gek we zijn van herfst, een laantje is dit wel een foto die er een uitstekend voorbeeld van is. Immers ruim drie uur vertoefden we op deze lokatie. En reden dat ik altijd al fan ben van Bob zijn werk? Hij weet feilloos aan te voelen dat er zonneharpen ontstaan en in dat soort beelden van hem waarmee hij me al jaren geleden inspireerde hoort een element in de diepte. Dat kan een wandelaar, fietser of een dier zijn…. en deze ochtend kwam precies op het goede moment het licht er weer bij samen met deze wandelaar en rode jas. Nb. in deze 10 beelden zijn dit en nog twee andere beelden van deze ochtend. Techniek: Sony A7IV met Tamron 35-150 mm. vanaf statief op 1/30e sec. bij f/3.5. ISO100 op 87 mm.

Bladeren

Opeens kijk je naar beneden en valt je op dat er een enkel groen blaadje in het blader dek ligt. Net als het zoeken naar een speld in een hooiberg als je ernaar zou zoeken. Maar geheel spontaan viel me opeens op dat tussen de vele goud kleurige bladeren deze enkele groene lag. En nee ik heb het er niet zo neergelegd – het is zoals het is. techniek: Sony A7RIV met Tamron 28-200 mm. handheld op 1/50e sec. bij f.8, ISO 1600 op 161 mm.

Mooiste uitzicht van Arnhem, park Klarenbeek

Wat mij betreft is dit een van de allermooiste viewpoints in Arnhem, park Klarenbeek. Voor herfstfotografie een lastige plek, want de kleuren van de blikvangers normaliter hier qua bomen zijn ze al vroeg in het seizoen hun blad kwijt. Ook tref ik hier amper mist aan. Dus moet je het hebben van de lucht, het licht en wat er wel is. En dat was deze zondagochtend maximaal aanwezig. Al om iets voor 7 uur zat ik in de auto, zag dat ik nog ruim voldoende tijd had om mijn fotovriend Bob van den Berg in Deventer op te halen. Dus snelde ik naar dit bekende fotoplekkie en precies wat ik al dacht, de fraaie lucht zorgde voor prachtig reflecterend licht op het landschap. Iets wat je niet vaak zo sterk aantreft. De mist in de achtergrond verbergt net genoeg Arnhem Zuid om er een rustige compositie sfeervolle compositie van te maken. Techniek: Sony A7IV met Tamron 35-150 mm. op 8,0 sec. bij f/8, ISO100 op 107 mm. 

Bicycle, de eenzame fietser

Net als de vorige foto genomen op dezelfde zondagochtend. Alleen enkele kilometers verder en vlak nadat de zon zich liet zien. Een moment dat precies dit licht zo door deze opening heen blies, het licht zichtbaar maakte en toen was het alleen een kwestie van op het juiste moment afdrukken dat deze eenzame wielrennen het beeld in reed. En dan te bedenken dat ik deze twee foto’s, zie voorgaande van park Klarenbeek en deze al op mijn geheugenkaart had staan en toen nog die van de wandelaarster in de bomenlaan (zie twee foto’s hierboven) moest gaan maken! Wat een top ochtend. Techniek: Sony A7IV met Tamron 35-150 mm. op 1/500e sec. bij f/8, ISO800 op 150 mm.

Winterse herfst op planken wambuis

Door de bomen het bos zijn, soms lastig maar met mist wordt het al veel makkelijker. En deze ene boom met deze takken waar nog bladeren aanzaten viel daarbinnen op. Daarnaast moet ik eerlijk toegeven, de gladde stammen van de beuk en de soms grillige vormen maken het ook niet moeilijk om dan met soort composities thuis te komen, althans voor wie ervan houdt en wie het wil zien. Techniek; Sony A7RV met Tamron 28-200 mm. op 1/60e sec. bij f/5.6, ISO500 op 182 mm. 

Tot slot over deze herfst

Deze bovenstaande beelden zijn tot stand gekomen op 6 verschillende dagen en dat terwijl de herfst 90 dagen telt. Wat voor mij telt is gewoon gaan, want ga je niet geen foto’s. Inmiddels weet iedereen wel dat als er vorst, mist en niet eens echt zonlicht is dat je juist dan de meest sfeervolle condities kunt aantreffen. Kortom gaan of zoals ik al vaker gezegd heb, Kiek’n wat ’t Wot….. (met dank aan buddy @SanderGreft het Twente).

Onderstaande de hele serie herfstbeelden 2022

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!