Een van mijn doelen in 2019 was om andere dingen te ondernemen op fotografie gebied. Zo bedacht ik me ook dat ik weleens wilde proberen eekhoorntjes en vogels te fotograferen als landschapfotograaf. Dus nadat ik in natuurfotografie magazine eind 2018 hierover gelezen had, de daad bij het woord gevoegd en 3x gaan fotograferen vanuit de boshut.

De landschapsfotograaf de fotohut in. Is dat wel een goed idee?

Laten we het erop houden dat ik nogal vooringenomen was over fotograferen vanuit de fotohut. In de zin van; in zo’n koude muffe hut zitten en geconditioneerd dieren fotograferen. Wat kan daar nu leuk aan zijn? Er leek me in eerste instantie niets aan. Stil zitten op een stoeltje, vogeltjes ‘lokken’ door voer neer te leggen en dan maar fotograferen! Of was het gewoon: “Wat de boer niet kent, dat eet hij niet?”. Dus oplossing; “Ik ga het gewoon eens ontdekken. Vraag een paar ervaren-fotohut-rotten-in-het-vak mee! Dan zien we wel wat ervan komt”. Kan ik er daarna nog altijd wat van vinden.

Boomklever

Boomklever, kleine acrobaatjes en vliegensvlug

Wat heb je nodig om te fotograferen vanuit de fotohut

 1. Uiteraard is een camera essentieel, maar vooral een telelens. Bij fotograferen vanuit de fotohut ben je al gauw aangewezen op minimaal 200 mm. Maar 300, 400 en 600 mm. is eerder regel dan uitzondering. Ik heb tweemaal de Sony FE 200-600MM F5.6-6.3 G OSS gebruikt en de eerste keer i.c.m. de Sigma MC-11 de Sigma 60-600mm F/4.5-6.3 DG OS HSM I Sports 
 2. Tweede benodigdheid is een schommelkop. Maar check de fotohut waar je naar toe gaat. In steeds meer fotohutten is in de prijs het gebruik van een goede schommelkop, al dan niet een tafelklem, inbegrepen.

  Tip: Zelf heb ik ‘slechts’ een Sony GM 100-400 mm. telelens. in mijn fototas. Maar mocht je op 600 mm. bijvoorbeeld willen fotograferen. Overweeg dan eens een lens te huren. Dit is ook handig als je zelf een lens overweegt te kopen, kun je het mooi van te voren uitproberen. Ik ben de laatste 2 keer perfect geholpen bij budgetcam. Ik word niet door ze gesponsord, maar de site werkt goed, de prijs is prima, zeker als je in het weekend huurt. Voor EUR 36,40 kun je van zaterdagochtend 11 uur tot maandagochtend 11 uur een lens als deze huren.

 3. Derde must have is om te zorgen voor voldoende geheugenkaartjes. Afhankelijk van je camera ben je zo 32 Gb of zoals ik ruim 50 Gb verder na een uur of 5 fotograferen vanuit de boshut.
 4. En last but not least, goed gezelschap. Ik ben steeds met 2 of 3 fotovrienden geweest. Het is zeker geen goed idee om er een theekransje van te maken. Stilte is wel handig, maar goed gezelschap en koffie of een thermoskan thee en wat te snoepen zijn handige zaken om bij je te hebben als je gaat fotograferen in de fotohut.
Badende merel

Zelfs in de regen nam deze merel haar bad

Verschillen tussen fotograferen vanuit de fotohut en landschapsfotografie

Het grootste verschil met landschapsfotografie zijn de brandpuntafstanden die je hanteert. Ik fotografeer landschappen veelvuldig tussen 10 en 16 mm. Vanuit de fotohut is dat eerder 200 tot 600 mm. Een ander verschil is vanzelfsprekend dat je stationair in een hut verblijft om vooral bosvogels en andere soorten die daar leven vast te leggen. Bij landschapsfotografie ben je in de basis meer op het licht, de compositie en het weer gericht. Bij fotograferen vanuit de fotohut moet je het doen met wat je op die plek in het bos krijgt. De grootste overeenkomst die ik zie tussen landschapsfotografie en fotograferen vanuit de fotohut is geduld hebben.

Eekhoorn

Eekhoorn in opperste paraatheid

Zowel landschap als fotohut fotografie moet je wachten op het moment, waarbij je als landschapsfotograaf dat moment zorgvuldig voorbereid en dan op de juiste moment op de juiste plaats te zijn. In de fotohut, is het een kwestie van wachten tot ze op de juiste plaats zich laten zien. Je reserveert een fotohut van te voren dus je moet het doen met het weer en licht wat je hebt tijdens die dag.

Eekhoorn in herfst setting

Eekhoorn op herfst setting, maar alles gaat zo snel dat je niet moet nadenken maar doen.

Vliegensvlug schakelen bij fotograferen vanuit de boshut

Maar dan ontstaat er een groot verschil. Als de vogels of in mijn geval waar ik helemaal fan van ben geworden, eekhoorns, zich laten zien. Dan zijn ze snel, bloedsnel en vliegensvlug. En dat is dus op een geduldige manier alert zijn. Dat betekent soms hard werken. Dan is kennis van je camera een vereiste. Daarbij denk ik dan aan instellingen zoals sluitertijd i.c.m. ISO-snelheid, autofocus continu en je focuspunt selectie. Ook je lens instelling, of te wel focus setting goed gebruiken kan het verschil maken, merkte ik. Uiteindelijk voortdurend tussen de 2 en 10 meter ingesteld, maar op 600 mm. je focus goed vinden is lastig. Zeker omdat de vogels in de regen amper stil zaten.

ISO1000 en de koolmees

ISO10000 om nog een sluitertijd te halen van 1/30e op f/6.3 en 600 mm.

Schommelkop en fotohutfotografie

Ander verschil dat ik ervaren heb, is het werken met een schommelkop. Een schommelkop is een speciaal ontworpen statiefkop voor telelenzen. Dit type objectief is vaak langer zwaarder en daartoe uitgerust met een lensgondel. De lensplate is bijna altijd van het standaard type Arca swiss. Dankzij de optimale plaatsing van het statiefgondel met daaraan het lensplaatje, verdeelt het gewicht optimaal over de schommelkop. De camera kun je op de schommelkop in hoogte verplaatsen en 360 graden om zijn as draaien om zo ideaal van rechts naar links te pannen. Ook kun je de schommelkop naar voor (omhoog) en achter (omlaag) bewegen, net als een schommel 😉 Als je alles goed hebt staan kun je snel reageren. Zo kan je sluitertijd en ISO-snelheid optimaal worden ingesteld. Blijft wel een gegeven dat je voldoende licht nodig hebt, want zo merkte ik tijdens een regenachtige sombere zondagochtend in fotohut 8 van Han Bouwmeester dat mijn ISO veelvuldig hoger dan 6400 nodig was om een sluitertijd van 1/80e te halen op schrik niet 600 mm.

Keep

Keep op de uitkijk

Over fotohut 8

Overigens deze hut, is niet verkeerd! Standaard uitgerust met 3 op rails gemonteerde Sirui schommelkoppen! En die rails maakt het makkelijk om van links naar rechts te schuiven, een halve meter naar rechts en dan de soepele schommelkop maakt het navigeren naar je onderwerp met je camera en objectief mogelijk. Maar ook een schommelkop op een tafelklem is geen enkel probleem, zoals ik in boshut Clinge tweemaal eerder heb ervaren. Ook qua fotograferen in de winter vanuit deze hut is prima te doen, want je zit achter ontspiegeld glas, wat wel gedurende de ochtend begon te beslaan en de gemonteerde ventilatoren deden het niet omdat het zonnepaneel helaas te weinig energie leverde. De deur op een kiertje zetten deed wonderen.  

Sander Grefte zijn foto van de merel in de regen“De foto van Sander Grefte zijn eerste keer in de boshut.  Hij ervaarde het als een verfrissende ervaring om zijn landschapsfotografie min of meer te resetten. Maar ook een ervaring die hij als best lastig heeft ervaren  o.a. door het functioneren van de autofocus vinden van de compositie, wat wil ik laten zien. Maar om de setting tot leven zien te komen, het gedrag van de vogels en om het samen te beleven was een ervaring die hij niet had willen missen!”  Gefotografeerd met de Nikon Z6 en Sigma 60-600mm F/4.5-6.3 DG OS HSM I Sports

Roodborstje op de uitkijkRoodborstje op de uitkijk, gefotografeerd door Julien Beyrath. Ook voor Julien was het de eerste keer in een fotohut. “Ik realiseerde me dat ik in deze geënsceneerde omgeving de echte connectie met de natuur en de bijbehorende emotie miste; maar het was een geweldige dag met het beste gezelschap dat ik me kon wensen. Vooraf had ik een heel specifieke, rustige foto in mijn hoofd die niet werkte, maar legde ik wel andere vast die ik had verwacht. Dat is het mooie van fotografie.

Tot slot over fotohutfotografie

Om meerdere redenen vind ik het fotograferen in de boshut supertof. Het is heerlijk om op deze manier nieuwe dingen te ontdekken en bezig te zijn samen met anderen je passie te beleven. Het geeft een kick als je en een fraaie plaat hebt van een eekhoorn, roodborst, keep of pimpelmees en ze zo dichtbij ziet. Daarbij is het voor mij een prettige manier dichtbij de natuur te zijn. Zoals Sander bovenstaand schreef, het is verfrissend! Het is leuk om eens iets anders te doen en te proberen. En in mijn geval, mijn vooroordelen heb ik achter me gelaten na 3x in een fotohut gefotografeerd te hebben dit jaar, ga ik dit in 2020 zeker weer doen.

roodborstje

Roodborstje, ondanks het sombere weer spreken de rode kleuren des te meer als je ze even in de nabewerking selectief versterkt en de achtergrond de verzadiging eruit haalt.

Het blijft sensationeel als een eekhoorn zich laat zien. Of de opwinding bij het zien van het roodborstje en waar je op het juiste moment de foto maakt als zijn veren uit elkaar worden geblazen. Daarnaast vind ik het heerlijk ontspannend en zou er best een hele dag kunnen doorbrengen. Maar ik heb nog veel te leren. Al was het maar om niet zo veel opnames te maken, beter mijn focus sneller te vinden en dus bepaalde beelden wel te kunnen maken. En het leren herkennen van de soorten.

bonte specht

Na wat meer mijn weg te hebben gevonden en dus wat meer rust in mijn boshut fotografie, begon er ook oog voor compositie te ontstaan

Wat vind ik het leukste aan fotograferen vanuit de fotohut

 • Heerlijk met je passie bezig zijn
 • Je camera apparatuur leren herontdekken
 • Gezellig, vaak met zijn drieën of waar het kan met vier of vijf fotovrienden een gezellig dag beleven
 • Spanning en sensatie, zeker als mijn lievelingsdier de eekhoorn zich laat zien en dan toch proberen je compositie te maken en instellingen (sluitertijd, ISO en focus) goed hebben
 • Ontspanning wat wellicht tegenstrijdig is met bovenstaande, maar je zit heerlijk, de geluiden van de natuur of de stilte of de regen/wind buiten. De vogels en beesten en dus de heilzame werking van de natuur en rust vinden. Ik zie mezelf er zo een dag zijn, neem dan mijn laptop mee want soms duurt het even voor ze zich weer laten zien. Kan ik mooi een nieuwe blog schrijven of direct de foto’s van mijn kaart importeren 😉
error: Content is protected !!