Eekhoorns fotograferen 

Wie me al langer kent weet dat in natuurfotografie landschapfotografie mijn genre is. En dat ik veelal fotografeer op brandpuntafstanden 12, 16 en 24 mm. die je vooral veel aantreft bij een fervent liefhebber van landschapfotografie. Deze blog gaat over hele andere zaken zoals je vermoedelijk al aan de openingsfoto en kop ‘nieuwe fotografie dingen ontdekken’ hebt afgelezen. We gaan eekhoorns fotograferen en dat doen we vanuit een boshut. Als dat maar goed gaat!

Tijd voor iets anders, eekhoorns fotograferen

Eind vorig jaar besloot ik dat mijn 10efotografiejaar mijn fotografie een nieuwe impuls kon gebruiken. Hoewel ik nog steeds erg geniet van het type fotografie zoals ik deze de laatste jaren bedrijf, in het bijzonder landschappen en blue hour avondfotografie, was het tijd om mezelf een beetje uit te dagen. Dit deed ik enerzijds door me aan te melden voor de STAP fotovakgroep. Daar word ik uitgedaagd door Liesbeth van Asselt en mede vakgroepgenoten en werk ik aan mijn jaaropdracht. De opdracht is een foto te maken van onze hond die een snoepje vangt met een vleugje humor. Kortom een doel dat me uitdaagt om eens niet met een enkel focuspunt, van statief en lange sluitertijden te fotograferen. Maar juist te ontdekken wat continue autofocus doet en snelle sluitertijden zijn. Gelukkig is mijn Sony A7 systeemcamera hier uitermate geschikt voor. Anderzijds wil ik mezelf dit jaar uitdagen door andere dingen te doen zoals bijvoorbeeld fotograferen met een lange lens! En dus had ik een idee.

Eekhoorn poseert bij Boshut Clinge

Het was een wens van me om eekhoorntjes te fotograferen, dus dat was het idee. (Exif: A7III + MC-011 + Sigma 60-600 mm. f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports | 1/640e f/8 ISO800)

4 verschillende fotografen met dezelfde passie

Al zolang als ik me kan heugen dat ik fotografeer volg ik andere fotografen. Fotografen die me inspireren en me nieuwe dingen leren. Een van die fotograferen is Wim Boon. Al jaren laat hij een hoog niveau aan natuurfotografie zien. Dankzij CameraNU kwam ik in contact met Remco Stunnenberg. Toen nog schrijvend voor een Nederlands fotoblad en nu werkzaam bij TSEImaging, de importeur van o.a. Sirui statieven en Tokina objectieven. Na deze kennismaking begon ik hem te volgen op facebook. Daar laat hij zijn prachtige natuurfoto’s vaak omlijst met fraaie teksten zien. En last but not least had ik het al eerder met Marlow Wijnhoud van Sigma Benelux gesproken om samen eens iets met lange lenzen en natuurfotografie te doen. Op een willekeurige avond heb ik deze drie mannen gevraagd of ze zin hadden om met mij in een boshut te gaan fotograferen. Zo kwamen 4 totaal verschillende mensen samen met allemaal dezelfde passie: natuurfotografie! Zoals vaker ontstaan deze dingen spontaan en als je allemaal hetzelfde leuk vindt komen ze makkelijk tot stand!

Boshut Clinge en eekhoorns fotograferen

Op een of andere manier kwamen we terecht bij Boshut Clinge. Ik geloof dat het iets was met je weet vaag van het bestaan van deze locatie en vraagt eens rond bij 2 andere briljante natuurfotografen zoals Renate van den Boom en Judith Borremans. En wat een boshut is dit! Ik had me ingesteld op afzien, kou en nattigheid. Het tegendeel ontdekte ik in de praktijk. Een ruime goed ingerichte hut, met voldoende zitplaatsen voor vier fotografen. Ondersteunende hulpmiddelen ook meer dan voldoende aanwezig. Denk hierbij aan tafelstatieven, rijstzakken maar ook prettige stoelen, elektra, stromend water en een keukentje. Maar waar het allemaal om draait, een mooie setting om te fotograferen, want dat is tenslotte waar het allemaal om draait en goed gezelschap.

Bonte specht bij boshut Clinge

Ook de bonte specht liet zich even zien en dankzij de soepele bediening van de lensgondel i.c.m. de schommelkop dit beeld kunnen vastleggen. (Exif: A7III + Sigma Mc-011 + Sigma 150-600 mm. f/5-6.3 | Contemporary 015 | 403 mm. 1/1000e sec. f/6.3 ISO800)

Vroeg opstaan loont in een boshut

Waar ik me totaal op verkeken had was de reisafstand tot Clinge, Zeeuws-Vlaanderen. Ruim twee uur sturen zou het zijn vanuit Huissen. En met het doel wat we hadden, om rond een uurtje of 8 in de ochtend in de boshut te zijn zou het een vroege en lange reis worden! Want immers als de natuur ontwaakt uit hun slaap zijn ze op hun actiefst tot het middaguur. Dus op het laatste moment nog op een half uur rijden van Clinge een bed & breakfast gereserveerd en op zaterdagmiddag heen gereden. Om daar vervolgens just in time een prachtige zonsondergang op het strand van Domburg samen met Marlow te beleven. Het was een mooie aangename voorjaarsdag en die leidde tot sterk afkoelen boven de zee met mist als gevolg. Ondanks dat ik hoopte op wolken, kwam de zon er toch nog door voordat ze onderging en konden we nog prachtige opnames maken met pastelachtige kleuren. Na een heerlijk avondmaal naar de bed & breakfast Boezeneren in Yreseke gereden. Aanrader want wat een prima bed en douche had ik hier en dankzij het improviseren van de eigenaar nog een ontbijtpakketje mee, want de volgende ochtend was de zomertijd ingegaan en dus vroeg op!

Domburg, Zeeland zonsondergang

De zeemist in combinatie met de zonsondergang maakt er een fraai geheel van. (Exif: Sony A7III + FE 24-105 mm. G OSS | 51 mm. 1/15e f/14 ISO100)

Van 16 mm. naar 600 mm. een wereld van verschil in fotografie

En daar stonden we dan op de zondagochtend aan de rand van het bos. Remco had voor verrassende boodschappen gezorgd. Nog nooit vega filet american of boterhammenworst gehad, maar we hadden het naast koffie en wat versnaperingen allemaal bij ons. Ook bracht hij twee handige en soepele schommelkoppen mee, daarover later meer. Marlow had de zwaarste rugzak bij zich. Want we mochten uit het Sigma arsenaal de Sigma 100-400 mm. F5-6.3 DG OS HSM C, de Sigma 150-600 mm. DG OS HSM F5-6.3 | Contemporary 015 en de gloednieuwe Sigma 60-600 mm. DG OS HSM F4-63 | Sport 018 gebruiken. Voor mij een uitkomst want met 105 mm. kom je niet ver in een boshut. Immers je wilt de natuur dichtbij halen voor deze vorm van fotografie’. Voor mij een bijzonder kennismaking met dit type fotografie alleen al door dit type lenzen. Immers ruim 70% van mijn beelden fotografeer ik normaal in het bereik dat tussen de 12 en 24 mm. ligt!

Een koolmeesje gefotografeerd op 600 mm. (Exif: Sony A7III + Sigma MC-011 + Sigma 150-600 mm. f/5-6.3 Contemporary 015 | 600 mm. 1/320e sec. f/6.3 ISO 250

Helemaal happy met de eekhoorns fotograferen

Okay dan heb je wat hazelnootjes en zaadjes zorgvuldig in de setting geplaatst. Dan zit je er klaar voor en dan komt het moment van geduldig wachten op de eerste eekhoorns en vogels te fotograferen. En die kwamen sneller dan ik had verwacht. Moet je wel 1 ding goed doen, er goed voor achter je camera zitten. Want ik schoof mijn stoel naar achteren om beter door de zoeker te kijken….. en je raadt het al. Ik verstoorde het feestje!!! Gelukkig hadden we al wat beelden gemaakt, maar toch deze onervarenheid zou me daarna niet meer gebeuren! Want direct daarna pakte ik een bureaustoel met wieltjes om zo makkelijker te werken achter mijn schommelkop en tafelstatief! En waar we op hoopten gebeurde. De eekhoorntjes bleven komen en deden zich tegoed aan het lekkers dat we hadden klaar gelegd voor ze. Leuke is dan wel dat de eekhoorntjes en vogels immuun zijn geworden voor het geluid van de traditionele spiegelreflexcamera’s. Mijn systeemcamera had ik op stil staan, maar aan het mechanische geratel van de traditionele sluiters van Wim, Remco en Marlow kon je de acties goed afluisteren. 

Kiekeboe Eekhoorn

Even afwachten of er dan echt niets bedreigend is aan die 4 lenzen die uit een gekke hut steken. Later hebben we deze tak weggehaald. (Exif: Sony A7III + Sigma MC-011 + Sigma 150-600 mm. f/5-6.3 Contemporary 015 | 435 mm. 1/400e sec. f/6.3 ISO1600)

Eekhoorns fotograferen is wauw

Wat ik direct leerde – ook voor het eerst in mijn leven – was hoe het is om met een schommelkop te werken in combinatie met de statiefgondel van de lens. Dankzij de schommelkop heb je meer stabiliteit maar je kunt ook nog steeds flexibel je camera verplaatsen. Een andere ervaring is om voor het eerst een beeld in je zoeker te zien als je op 400+ mm. fotografeert en daarna je eerste foto’s ervan op je display ziet. Wauw. En helemaal wauw, voor de eerste keer ervaren hoe snel de AF werkt op de A7III en het gemak dat je met de joystick hebt om snel de focus op de juiste plaats te leggen en dan met een hi speed burstrate de scherpte foto’s in je viewfinder ziet. Dubbel wauw 🙂 maar wat naast het prettige gezelschap echt helemaal driedubbel wauw is, zijn de speelse, bewegelijke en kleurrijke eekhoorns die voortdurend voor je lens heen dansen. En na de eerste keer maar lukraak schieten begin je bij de tweede en derde keer beter te snappen hoe je eekhoorns fotografeert en hoe ze zich gedragen en wat ze ongeveer doen.

Verschillende kleuren Eekhoorns

(Exif: A7III + MC-011 + Sigma 60-600 mm. f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports | 1/400e f/6.3 ISO500)

Teamwork in de boshut om eekhoorns te fotograferen

Had ik vooraf nog een kleine twijfel of ik eekhoorns en vogels fotograferen wel leuk zou vinden. Want laten we eerlijk zijn, enigszins geconditioneerd zijn deze dieren wel en is dat fotograferen dan nog wel leuk? Of het zal wel saai zijn in zo’n hut waar het koud en vochtig is. En lukt het mij om op een snellere manier te fotograferen. Snel in de zin van direct handelen en de focus goed hebben. Maar dit alles is totaal niet aan de orde geweest. Ik heb gewoon een hele fijne ochtend gehad, zo van in een boshut zitten dat zal wel saai zijn – niets daarvan want het is gewoon zo gaaf om die specht te vangen en dan de scherpte op de juiste plaats te hebben. Super snelle boomklevers, wispelturige roodborstjes en amper stilzittende pimpelmeesjes alles heb ik kunnen vastleggen. Maar boven alles eekhoorns fotograferen! Die wilden we kunnen vastleggen op de gevoelige plaat en dat is gelukt.

Boomklever, natuurfotografie vanuit de boshut Clinge

Boomklever die amper stilzitten! (Exif: A7III + MC-011 + Sigma 60-600 mm. f/4.5-6.3 DG OS HSM Sports | 1/640e f/6.3 ISO800)

En afgezien van de concentratie die het vraagt om een eekhoorn te fotograferen en de vele vogels die we gezien hebben en de fantastische camera die je ervoor nodig hebt en gelukkig de A7III is, hebben we ook veel plezier met elkaar gehad. En dat laatste is wat mij betreft de basis van moderne fotografie. Marlow en Sigma dank jullie wel voor het mogen gebruiken van de fantastische lenzen!  Remco dank je wel voor je humor, je vegetarische broodbeleg en de schommelkoppen! Wim dank voor het delen van je voortdurende inspiratie, kennis en ervaring om ook mij met toffe foto’s thuis te laten komen. Ik heb nog veel te leren en daarom zeg ik tot besluit; “Wie gaat er met mee naar de volgende boshut?”.

Maar maar voordat ik dit bericht besluit, Irma en Timo Jansen, de vrijwilligers die de fotohut in Clinge beheren, super bedankt voor jullie werk dat wij fotografen gebruik kunnen maken van deze perfecte setting. Zonder jullie was dit niet mogelijk geweest.

Impressie uit de boshut

Onderstaand een impressie van beelden die ik schoot in boshut Clinge.

 

 

 

error: Content is protected !!