Jaaroverzichten, al sinds 2010 maak ik ze. Ik ben wel iemand van lijstjes, terugblikken en het jaaroverzicht als het gaat over mijn fotografie. Ook op TV mag ik graag naar het nieuwsoverzicht en sportoverzicht kijken. Ook qua muziek geniet ik jaarlijks van de lijst der lijsten, de Top2000. Ik begin dit te schrijven als we bij nummer #642 zijn El Condor Pasa (If I Could) van Simon & Garfunkel. De foto’s voor dit jaaroverzicht zijn al gekozen, nu het verhaal erbij nog over dit jaaroverzicht.

De eerste lijst maakte ik in 2010. in die tijd deelde ik alleen mijn foto’s op Flickr. En daar kwam ik via via erachter op het einde van het jaar dat je met een website tooltje via dopiaza.org waar je met een simpel aantal parameters selecties kunt maken, zoals een top 20 van beelden gedurende een periode van een jaar. Leuke daarin is dat je krijgt te zien wat volgens dat algoritme de meest gewaarde beelden zijn. Dat ziet er dan voor mij als volgt uit nadat ik zie via een andere online tool in deze collage heb laten zetten. Bijna automatisch, makkelijk toch!

Jaaroverzicht 2020 via Flickr

De 13 meest gewaardeerde foto’s op Flickr in 2020. Leuke is dat het mooi mijn veelzijdigheid toont van wat ik maak en deel. In dit laatste het delen beïnvloed je vanzelfsprekend dit soort lijsten. Immers ik kies zelf wat ik deel. Leuke aan deze is vooral ook dat ik momenten herken waar ik met vrienden op stap was. Urk (foto midden) samen met Remco n.a.v. bezoek CameraNU om #krachtvanfotografie door te nemen na het succes van onze eerste aflevering 🙂 Foto 12 van de eekhoorn, maakte ik samen met Remco toen we onze vierde talkshow met William Rutten voorbereiden. Door Corona konden we maar met zijn tweeën en konden zo werk met hobby combineren 🙂 Foto 1, tulpenveld samen met P@tje-fotografie naar de bollen bij Aerdt, midden in de eerste lock down en voor dag en dauw de polder aan de overkant van de Rijn in. Maar ook foto 8 bij de Waalhaven en het moderne gebouw in het blauwe uurtje maakte ik samen met p@tje! Foto 3 en 4 bij het Paard van Marken herinner ik me als de dag van gisteren. Samen met Sander Grefte naar het Paard van Marken, want ieder nadeel Corona, lock down en geen vliegverkeer maakte het die avond een perfect moment voor een startrail. Zelf had ik mijn zinnen op een blue hour gezet (foto 3) maar dat liep door de harde wind heel anders. Onderweg hadden we bedacht om een McDonalds te doen en inmiddels zijn we er aan gewend, maar toen wisten we niet wat er gebeurde toen een stok met een pinautomaat naar binnen schoof! Sja, Corona….. uiteindelijk hebben we (foto 4) ruim 2,5 enigzins uit de wind zitten blauw bekken terwijl onze camera’s om de 30 seconden een beeld vastlegden voor het sterrenspoor. Dankzij de thermosflessen koffie, de beschutting en elkaars gezelschap hebben we het volgehouden. Maar lang leve de stoelverwarming!! Een mooie herinnering. Ook foto 9 en 13 maakte ik in het bijzijn van Sander. Mooie herinneringen samen met vrienden. Past prachtig bij Make your Memory Today!  

Instagram en jaaroverzicht 2020 Top Nine

Van Flickr zal ik niet zo gauw afscheid nemen. Sinds het begin van mijn fotografie ben ik daar actief. Dit jaar wel op een erg laag niveau op Flickr, maar loslaten kan ik het niet. Ruim 7.000 volgers heb ik daar en hoe je het ook wendt of keert, beelden kijken veel mooier op groot formaat, dan op dat postzegel formaat van Instagram. Op Instagram was ik tot eind 2019 niet echt actief, maar aangezien het medium super populair is en daar de meeste mensen te vinden zijn, toch ook maar besloten serieuzer hier mijn beelden te delen. Dat betekend simpelweg dat ik nu naast Flickr, Facebook ook Instagram ben gaan gebruiken. Leukste daar vind ik eigenlijk Instagram stories, waar je eigenlijk soort behind the scenes kunt maken. Zoals met alles inspanning loont, weliswaar groei ik niet zo hard als anderen, maar ik meende dat ik eind 2019 net 1.000 volgers daar had. Ik hoop voor 2021 de 2.500 volgers te bereiken. Niet dat dit een doel op zichzelf is, maar laten we eerlijk zijn, je wilt dat je beelden gezien worden. Anderzijds leuke aan instagram is dat ik een paar nieuwe mensen ben gaan volgen met wie ik nu en dan ook contact heb. En sommigen daarvan heb ik net als met Flickr ook in levende lijve ontmoet. Fotografie, het schept een band. Ook op Instagram bestaat er zoiets als een jaaroverzicht, de best nine of top nine. Onderstaand op basis van het Instagram algoritme krijg je dan dit overzicht uit de top nine. De best nine werkt op e.e.a. manier niet want volgens hun heb ik geen likes behaald ;-). Verrassend in dit overzicht is het succes van de zeelandschappen die allemaal tijdens stormachtige condities zijn vastgelegd. Daarover later meer.

jaaroverzicht instagram top nine best nine

Op Instagram waren bovenstaande 9 foto’s degene met de meeste impact. Opvallend dat 2 van mijn favoriete landschapfotografie thema’s er zo mooi in vertegenwoordigd zijn, heidelandschappen en zeelandschappen. En 2 foto’s van de boom in het water vlak om de hoek 🙂 

Mijn persoonlijke jaaroverzicht 2020

Een persoonlijke jaaroverzicht gaat bij mij over de mooiste foto’s, maar vooral ook over de beleving erbij. Nu is deze beleving altijd persoonlijk en soms lastig over te brengen, zeker in mijn genre en type fotografie. Ik fotografeer niet documentair of heb per sé speciale onderwerpen die ik vastleggen. Nee ik denk eerder dat ik redelijk mainstream fotografeer, met als doel op mijn manier het mooie van het Nederlandse landschap te tonen zoals ik het ervaar. Ik ben daarbij ook iemand die geen bewijsmateriaal wil verzamelen, maar vooral met het beschikbare licht en kleuren wil tonen zoals ik ze beleefd heb. Kleuren hoeven wat mij betreft niet alleen felle oranje, paarse of blauwe tones te zijn. Nee dat mogen ook contrasten zijn.

Kortom ik fotografeer wat meer naar de romantische kant van landschapfotografie en leg niet vast om het vastleggen, maar omdat ik er ook iets bij voel, beleef en vooral omdat ik het mooi vind. Mooiste voorbeeld is de serie van het kapelletje op de heuvel waar ik dit jaar veelvuldig te vinden was. In mijn blog de cirkel is rond lees en zie je daar meer van wat fotografie doet qua beleving. Die beleving deel ik ook in mijn blog over fotograferen aan zee. Om die beleving over te brengen gebruik ik Adobe Photoshop Lightroom Classis, als basis aangevuld met Adobe Photoshop om met name storende elementen weg te halen. Met de plugin TK panels kan ik in Photoshop nog meer spelen met luminousity en contrasten. Luminar 4 of inmiddels AI gebruik om de foto verder af te werken qua kleur en contrasten. Dankzij het veelvuldig kijken naar andere beelden, volgen van wat YouTube vlogs (denk de bekende vlogs van Heaton, Danson, Gibbs, Dennys en Benn) photoshop experts (PHlearn) en Lightroomkillertips blijf ik steeds leren. Dit jaar vulde ik deze kennis aan met het volgen van Albert Dros zijn online cursus, edityourlandscapes.com. Middels een doordacht opgebouwde serie van kennis tutorials deelt Albert je niet alleen zijn werkwijze, maar krijg je bevestiging (althans ik wel) dat je het al zelf op een goede manier uitvoert. Als ervaren rot in het vak ontdek je weer nieuwe manieren om de foto die je uiteindelijk aflevert ook tiptop in orde is. Kortom, een aanrader deze online cursus. En een andere tip is, blijf fotograferen, doen en je erin verdiepen. Dat is volgens mij het pad om jezelf te ontwikkelen. Dat zul je ook weer in mijn persoonlijke top 10 zien, toch weer andere beelden dan vorig jaar 🙂 doordat ik me laat inspireren en de wil om te blijven leren. Dat hoeven niet per sé nieuwe fotografie thema’s te zijn wat mij betreft.

Nummer 10 ‘Fallen Leave’ 

gevallen blad

Waar je mee omgaat, wordt je mee besmet. Dat besmetten is anno nu, in Corona tijd, een risicovol woord. Wat ik ermee wil zeggen dat ik in mijn directe fotografie omgeving diverse toppers mag kennen die zich op natuurfotografie gebied onderscheiden en mij daarmee beïnvloeden en dus inspireren. Toen ik op een middag tijdens de vroege herfst een foto lokatie aan het scouten was vielen de verse kleurrijke blaadjes op het donkere water. Ze dreven her en der rond, ik besloot mijn telezoomobjectief 100-400 op de camera te plaatsen en zo vanaf de oever in te zoomen op deze blaadjes die in allerlei kleuren voorbij dreven. Door onder te belichten, een polarisatiefilter te gebruiken en en in de nabewerking het contrast aan te zetten en het blaadje zelf selectief te kleuren ontstond dit beeld.

Nummer 9 ‘Samen’ 

Rockanje aan zee

Bijna de langste dag, mooi weer, eindeloze zomerse avonden. Haast een traditie wordt het, maar als het even kan spreek ik af met fotovriendin van het eerste uur, Aline van Weert. We kennen elkaar van het fotografie podium Flickr. Samen met haar al vele avonturen, maar vooral mooie fotomomenten beleefd. Dit was er die 20e juni ook een. Na eerst heerlijk bij haar te hebben gegeten, zijn we ’s avonds op ons gemak naar Rockanje gereden. Was het eerst nog behoorlijk ‘saai’ qua lucht. Gelukkig veranderde dat naarmate de zon onderging. Uniek was ook nog eens dat het windstil was. En zo was het weer een onvergetelijke moment samen daar. Beide ons eigen ding doen en eigen beeld maken om dan samen terug te rijden en nog samen na te genieten. Wat een top avond en beeld. (Nb. ik stond hier heerlijk in het koele water van de Noordzee en schoot dit op 30 mm. en gebruikte een reversed grad om de net ondergaande zon te balanceren qua tegenlicht!)

Nummer 8 het leven gaat door

Nummer 8 jaaroverzicht 2020 kapelletje op de heuvel

31 juli van dit jaar overleed mijn vader. In mijn blog de cirkel is rond lees je dat ik in de weken hiervoor, regelmatig hier aan het fotograferen was. Een beladen plek voor me, waar ik ondanks alles nog regelmatig een bezoekje aan breng. Ook om te fotograferen en vooral in alle jaar getijden een beeld te maken. Hier in de late herfst kleurde de lucht even supersonisch mooi en genoot ik van het moment daar alleen…… en dan weet ik ook, we moeten en mogen door…… hoe dubbel dat ook is. Maar het is goed zo…… maar steeds als ik daar ben is de herinnering er ook. Da’s ook het mooie aan fotografie. (foto gemaakt met de Laowa 9 mm. W-Dreamer om zo de kleurrijke lucht zoveel als mogelijk mee te nemen.

Nummer 7 heideblauwtje

Heideblauwtje

Begin dit jaar kocht ik dan eindelijk een 100 mm. F2.8 maco objectief. Ik koos voor de betaalbare en kwalitatieve Tokina FiRiN. Een lichtgewicht en scherp objectief. Op een vroege zomerse ochtend mocht ik samen met Wim Boon en Arjan de Wit mee om de heideblauwtjes in de vrije natuur te fotograferen. Wat een beleving en wat bijzonder om te ervaren dat je jezelf compleet kunt verliezen om 5 uur ’s ochtends tot half 9 in het fotograferen van deze kleine kleurrijke vrolijke diertjes (insecten). Ik hoop in 2021 dit vaker te doen en spreek de wens uit dat ik dan samen met Wim, Arjan of Patrick eropuit mag.

Nummer 6 gun elkaar wat

Zeelandschap

Men kijkt toe hoe een ander ‘Ellen van den Doel haar camera extreem dicht boven het voortdurernd opkomend zeewater durft te plaatsen. Ziet het goed gaan en deelt dan samen het statief. Ik op 16 mm. zij op ik dacht 12 mm. Beide dezelfde plek maar totaal andere beelden. Waarom? Onze timing was anders, onze instellingen waren anders en beeldafwerking is anders. Als 2 kleine kinderen, stonden we in de branding te spelen met onze passie fotografie. In plaats van elkaar de loef af willen steken of wat dan ook wordt het samen delen en samen fotograferen en met natte voeten na zonsondergang het strand af stappen en zien dat het weer ep is geworden. Ik noem het de kracht van fotografie. Ellen 2021 weer?

Nummer 5 Onverwachts indrukwekkend moment

Lichtjesavond Groesbeek 2020

Al een hele poos stond dit fotograferen op mijn verlanglijstje.Dat klinkt misschien raar, maar al vanaf het eerste moment dat ik bij fotovriend Ronald Verwijs deze beelden zag en hij me zoals zo vaak uitnodigde om mee te gaan, ik denk ergens 2017, wilde ik dit zelf zien en proberen vast te leggen. Maar eerlijk gezeld dit ging me niet gemakkelijk af. Al met buikpijn reed ik hierheen, immers Corona tijd en dan toch eropuit, dan fotograferen van een zo beladen kerkhof vol gesneuvelde Canadese soldaten. Het hield me in gedachten wel bezig.Toen ik 3 kwartier voor het blauwe uur arriveerde, hadden de vrijwilligers net alle 2.916 graven voorzien van kaarsjes en was ik een van de weinige op dit ereveld. Toen ik tot rust was gekomen en een kwartier lang nog zonder camera had staan kijken en een andere fotograaf zijn ding zag doen, durfde ik ook. Maar toen het begon te schemeren, het kaarslicht de stenen met hun warme licht in een warme gloed zitten kreeg ik een brok in mijn keel. Dat gevoel was uniek. Toen ik deze foto maakte had ik niet in de gaten dat er 2 militairen bij het kruis hun saluut brachten. Door hun flitslicht later besefte ik dit pas. En net alsof het zo moet zijn, dit is een foto met een belichtingstijd van > 60 seconden en toch staat de militair er voldoende scherp en onbewogen op. Het was zeer indrukwekkend en deze foto die ik dus deze kerstavond vastlegde heeft alles in zich voor mij waar fotografie om draait, herinneringen delen en zo de uitspraak “Lest we forget” eer aan doen.

Nummer 4 #heidekoorts

landschapfotografie solitaire beuk op de Ginkelse heide

Heide, dat paarse bloemetje uit de heidestruiken die landschappen transformeert naar kleurrijke geurende velden. Dit heideseizoen was anders dan anders. Mist was er beperkt en of te veel of te weinig en amper gelijktijdig met een fraaie fotogenieke lucht erboven. Heidefotografie is voor mij het summum van landschap fotografie. Een kleurrijke voorgrond, een wijds landschap met vaak een boom of andere begroeiing en dan een fraaie lucht erboven die in elkaar overlopen door mist. Deze foto maakte ik letterlijk op de eerste dag van de meteorologische herfst en op het einde van het heideseizoen zoals je al een beetje in de voorgrond kunt zien. De weersvoorspellingen waar wat twijfelachtig, hoge bewolking en plaatselijk wat mist was voorspeld. Hoewel ik eerst naar de Posbank zou gaan, mijn favoriete heidelandschap lokatie, uiteindelijk toch in mijn wil volhardt. Want deze boom met deze kleurrijke heide had ik op mijn too shoot list staan en was ook pas sinds kort weer mogelijk. En toen ik ruim voor zonsopkomst iets naar vijven aankwam zag ik het rond zessen gebeuren. Eindelijk vielen alle puzzelstukjes samen en kon ik de foto maken die ik wilde, blue hour, hoge bewolking en een randje ochtendlicht van de zonsopkomst rechts van me in combinatie met de paarse uitbundig bloeiende heide. Wat een energie krijg je hier ’s ochtends zo vroeg toch van als de eerste foto’s van de vroege ochtend precies worden zoals je wilt. Dat gevoel, daarom in mijn top 10 🙂

Nummer 3 perspectief

laowa 9 mm. ultra wijds perspectief

Enkele dagen hiervoor kreeg ik eventjes de gloednieuwe Laowa 9 mm. ultra groothoekzoom te leen. En zoekende naar een compositie kwam opeens het besef dat deze groothoeklens een ultrakleine scherpstelafstand had. Zo leidde techniek me tot het spelen in een bos met dit objectief. En eerlijkheid gebied te zeggen, geïnspireerd door een vlog van Roy Poots waarin hij met zijn Laowa 10-18 mm. een prachtige foto maakt. Cadeautje in dit beeld voor me is de zon dit net tevoorschijn komt. De kleuren, lijnen van de bomen en dan deze vliegenzwam maken dit een foto waar ik erg blij mee ben. Anders dan anders maar toch lekker wijds, want werken met een groothoek blijft een van mijn favoriete objectieven en 9 mm. is wel erg wijds. 2021 zal ik mijn vlog negen dagen met de 9 mm hier publiceren

Nummer 2 Riders on the Storm

Westkapelle storm aan zee

Na twee keer eerder dit naar aan zee te zijn geweest om te fotograferen in ruige condities en het plezier en mooie beelden die het me opleverde smaakte dit naar meer. En dus in de herfstvakantie, 21 oktober om precies te zijn, waren de condities wederom optimaal om de reis naar zee te maken. Westkapelle is vanaf Arnhem ruim twee uur en een kwartier rijden. In die twee uur zwol de storm aan. Toen ik de auto parkeerde was de kracht pas echt voelbaar en werd ik haast uit mijn verschoning geblazen. Alles zo goed als voorbereid en naar boven gelopen samen met Aline en Ellen die beide ook aansloten op de mooiste fotomiddag van 2020. Wow wat een natuurgeweld en oeps zo hoog en ruig had ik het hier bij Westkapelle nog niet eerder gezien. Toen ik deze foto maakte was de zon al flink aan het zakken en. trad het gouden uur in. Ik had al eventjes mijn statief geparkeerd en fotografeerde met de Sigma 24-70 mm. F2.8 DG DN Art 019 objectief. Want met filters werken en langere slutiertijden had met windkracht 7 en uithalen naar 8 totaal geen zin meer. Ook omdat ik graag een opname wilde waarin de kracht van de golven en de spray gedetailleerd zichtbaar zou zijn. In dit geval dus gediafragmeerd naar f4.5 om zo 1/640e sec, aan sluitertijd bij ISO100 te krijgen en daarmee de kracht van de golven te tonen. In mijn blog fotograferen in storm aan zee lees en zie je meer over deze mooiste middag van 2020. Dit vanwege die intense belevenis van die middag een van mijn fotografische hoogtepunten en daarom een terechte nummer 2 in het jaaroverzicht van 2020.

Nummer 1 kleurenexplosie en eerste hulp

de grote bloem Huissen, kleurrijke zonsopkomst

Zelden zag ik een ochtend zoals deze. 11 januari 2020 is een zaterdag die ik niet snel zal vergeten.Wat een kleuren en heerlijk gedempt licht waar met behulp van een Benro 2-stops reversed grad alles mooi mee in balans kwam. En sja over balans gesproken. Nadat de foto ochtend was afgelopen vervolgde ik mijn weg met Kashia om even later in onbalans te raken. Hoe ik in de auto kwam weet ik niet meer, maar wel dat ik niet lang erna bij de eerste hup voor het eerst in mijn leven zat. Nog nooit ervaren hoe fijn een dikke paracetamol is en pijnverlichtend kan werken. Tot begin maart duurde het dat ik weer kon lopen zonder krukken en eropuit kon om te fotograferen. Vlak daarna brak Corona uit. Kortom heel lang was dit de enige foto van 2020 met 5 sterren in mijn fotocatalogus. Dankzij deze herinnering, hoe pijnlijk ook maar ook super fraai dankzij deze kleuren en dit unieke plekje voor me is dit ondanks alle andere mooie foto’s mijn nummer 1. Het bevat alles wat ik in fotografie mooi vindt en zoals je bovenin al kon zien in de Flickr top 13 en Instagram top nine staat deze daar ook in. 

 

Van jaaroverzicht 2020 naar vooruitblikken 2021

terugkijken is goed. Het helpt mij te beseffen wat voor een moois er allemaal is. Daarnaast motiveert het me om vooruit te kijken. Wat 2021 ons gaat brengen weten we nog niet. Wel dat we die KAK Corona ellende achter ons moeten zien te krijgen en uit de lock downs moeten zien te komen om weer onbevangen buiten te kunnen zijn met elkaar. In 2021 hoop ik zelf gezond te blijven en te blijven genieten van natuur- en landschap fotografie. Qua gear staat er amper iets op mijn verlanglijstje, misschien maar eens gaan sparen voor een vervanger van mijn A7RIII. Verder hoop ik in 2021 wel naar de Dolomieten te kunnen en daar met Roberto Coletti in zijn achtertuin te fotograferen, iets wat in 2020 tot 2x toe niet door kon gaan. Verder gaan we door met blogs schrijven, dit kanaal maar eens aanpassen. Ook dé Sander en Dave fotografievlog krijgt zijn vervolg in 2021  en uiteraard voor CameraNU samen met Remco Stunnenberg nieuwe talkshows de kracht van fotografie maken. Ook gaan we in 2021 verder met het verzorgen van workshops o,a. in samenwerking met de Rooijfotografie, vanuit mezelf en misschien wel twee nieuwe samenwerkingsverbanden. Eigenlijk hoop ik gewoon lekker regelmatig eropuit te kunnen om te fotograferen en nieuwe landschappen vast te leggen. Nieuwe blauwe uurtjes te fotograferen en wat meer macro te doen, maar vooral mezelf te blijven ontwikkelen en samen op pad te blijven gaan met andere fotografen en vrienden. Wat zijn jouw plannen?

Tot slot wil ik iedereenbedanken die me geholpen heeft dit alles mogelijk te maken, DANK JULLIE WEL 🙂

In januari zal mijn eerste blog Deel 2 zijn van Gluren bij de buren. 10 briljante fotografen zijn reeds benaderd en ga ik met een foto van hun in de denkbeeldige spotlight zetten op deze website en waarom ik vind dat je ze moet volgen en in de gaten houden. Deel 1 lees je hier terug.

//Dave

 

 

error: Content is protected !!