11 fotografen en hun 12 foto’s die me ‘irriteren’, inspireren, motiveren en raken

De TOP2000 is voorbij, de kerstboom opgeruimd. Het is het eerste weekend van 2020 en een lege Lightroom catalogus ligt nog voor me. Het is januari, de maand waarin je altijd te lang moet doen met je salaris, de maand van ‘blue monday’, en waarin je na een heerlijke kerstvakantie weer de draad moet zien op te pakken. Fotografisch is het wachten op de eerste koude vorst- of winterse nachten met sneeuw en ijs of een mooie zonsopkomst, ondergang of koude blue hour avond. Tot op heden niets van dit alles. Mijn agenda is qua werk direct alweer volle bak. In gedachten qua fotografie ook al. Want er zijn voldoende plannen en ideeën die in 2019 zijn gestart en nu tot wasdom gaan komen. Maar ergens heb je inspiratie, en veel van deze inspiratie haal ik uit beelden van fotografen die ik zelf al langere tijd volg en mag kennen.

Dat gezegd hebben, dus tijd om een blog te schrijven over 11 fotografen en hun 12 foto’s die me ‘irriteren’, inspireren, motiveren en raken, Want in zo’n kerstvakantie heb je vrije tijd en ook momentum om terug te kijken. Bijvoorbeeld naar de lijstjes van de andere fotografen, hun fotogalerijen of blogs. Dit ‘gluren bij de buren’ inspireerde me om deze eerste blog van 2020 te schrijven. Immers deze foto’s doen wat met me. Ze ‘irriteren’, ze inspireren, ze motiveren of raken me. Of simpelweg je vergeet ze niet vanwege het verhaal achter de foto of omdat de foto uniek is voor je. In willekeurige volgorde de foto’s uit 2019 en de fotografen die me inspireren voor 2020. Wie inspireert jouw?

Sander Grefte – Posbank sterrenspoor

Sterrenspoor van de Posbank door Sander Grefte

Sander Grefte – Posbank sterrenspoor

Ik ben er trots op dat ik deze professor, vader en enthousiaste fotograaf mag kennen en rekenen tot mijn vrienden. Sander Grefte liep ik letterlijk en figuurlijk tegen het statief, op een onvergetelijke ochtend voor ons beide op de Posbank in 2014. Sindsdien zijn we elkaar niet meer uit het oog verloren. Daarna is er een mooie vriendschap ontstaan die ons op vele mooie plekjes bracht en unieke herinneringen zoals die avond in de kou op het strand van terschelling bij het drenkenlinge huisje met koek, sopie en een lokale kruidenbitter! Vele appjes wisselen we wekelijks uit sindsdien. Eind 2019 terwijl ik lekker warm thuis binnen zat, appte hij me dat hij zijn camera op zijn dak had staan en een mega startrail aan het vastleggen was. De zondag erop bleven de appjes ook maar komen, want al die honderden sterren moesten worden samengevoegd tot een startrail om vervolgens te dienen als achtergrond in zijn mooie foto van de Posbank. Of te wel een plan, een uitvoering en doorzettingsvermogen om een beeld te maken wat je niet in het veld kunt schieten. Immers voor zonsopkomst en na zonsondergang mag je niet op of in de Posbank zijn. Daarom bewonder ik deze foto, omdat het niet altijd even een filtertje gebruiken is of zomaar een foto schieten. Nee, er komt meer bij kijken. Dat zit allemaal in deze foto verstopt.

Aline van Weert – Last good bye 

Aline van Weert - Last goodbye

Aline van Weert – Last good bye

Ze is een van mijn fotokameraden van het eerste uur! Via comments op elkaar foto’s op Flickr, tot berichtjes en begin 2011 een eerste fototrip naar Groningen. Qua fotowalks, meet & greets waren we begin 2011 onze tijd al ver vooruit. Ook ben ik samen met Aline naar de Dolomieten en de Opaalkust geweest en niet te vergeten Zeeland. Ik vind het heerlijk om met haar op pad te zijn. We zijn zo verschillend in hoe we wat we zien vastleggen. Wat betreft deze foto, dat is er een met een verhaal. Toen ik ‘m in haar eigen jaar overzicht weer tegenkwam moest ik er weer aan denken. Ik hoorde het verhaal erachter eerst en zag later pas dit beeld. Je kunt naar de foto kijken en denken; een foto van een safari in Afrika. Maar er zit zoveel meer achter. Want hoewel Aline graag naar Afrika gaat als reisbestemming en voor haar fotografie is het verhaal anders. Begin 2019 werd ik door haar gebeld met het verdrietige nieuws dat haar broer, die in Afrika een ‘nieuw leven’ was begonnen onverwachts was overleden. Op de locatie waar zij verbleven was er een olifant die nu en dan en bezoekje aan hem bracht. Deze foto is genomen nadat Aline een afscheidsbijeenkomst van haar broer had op Kurhula. Daar kwam deze olifant langs waar mijn broer werkte en woonde. De man op de foto is de eigenaar van Kurhula: Sander. Dit gebeurde ook op de dag dat hij begraven zou worden. Net alsof de olifant nog even afscheid kwam nemen. En dan op dat moment die foto maken. De interactie tussen mens en dier hier te zien, ja bijzonder mooi moment van een bijzonder mens. Aline ik vind je top!

Albert Dros – Voorgrond in Chili 

Albert Dros - Chilli

Albert Dros – Chilli

Sinds 2014 zie ik al beelden van Albert Dros. Ook zijn foto’s kwam ik op het spoor via Flickr. Medio 2015 en later ben ik Albert de Explore koning gaan noemen. Het is ook in die periode dat Albert als een van de eerste met een Sony systeemcamera de wereld ging veroveren met zijn beelden. Voortdurend pakte hij de eerste plaats in het toen populaire Flickr Explore algoritme, waar ik al blij was met en top 10 of 20 notering. Ondertussen is Albert een van ’s Neerlands toonaangevende landschapsfotografen en Sony imaging ambassadeur. Ook reist hij de wereld over om o.a. workshops en fotoreizen te verzorgen.Zo was hij dit jaar in Chilli en dit beeld laat me gewoon niet los. Die voorgrond door het water heen, de toning, beeldkwaliteit en de algehele compositie doen me steeds meer beseffen dat een goede voorgrond je foto net dat beetje extra geeft. Dat is wat ik vaak in zijn beelden zie, als hij regelmatig met groothoek zooms werkt. Kortom inspiratie om mijn eigen foto’s ook weer een niveau hoger te tillen.

Ellen van den Doel – Streefkerk. Jaloersmakend mooi! 

Ellen van den Doel Streefklerk kleurrijk

Ellen van den Doel – Hollandse zonsopkomst

Mist, intense kleuren, compositie op 1/3e, molentje en weerspiegeling. Alles wat ik mooi vind in een foto heeft deze van Ellen! Stiekem herken ik veel van mijn beeldtaal en wat ik mooi vind in Ellens beelden! Alleen 1 verschil, Ellen is vaker in 2019 buiten dan ik. Steeds weet ze de mooiste momenten vast te leggen. Voortdurend irriteert ze me daarmee! Dat bedoel ik positief, want dan denk ik; ‘gemiste kans Dave dat je weer niet kon of ging!’ Dan zie je al via haar Instagram stories de eerste beelden komen en denk je: KAK die had ik ook wel willen maken. Jaloersmakend mooie beelden dus, die uitdagen en inspireren om er weer ’s ochtends op uit te gaan. Enneh altijd lol als je met Ellen contact hebt of mee gaat fotograferen. Gewoon een toffe fotografe die vol passie en energie fotografeert en dat zie je terug in haar beelden. #toppertje

Patrick van Wolferen – Heideblauwtje ‘niets is wat het lijkt’ 

Heideblauwtje vlinder

Patrick van Wolferen – Heideblauwtje ‘niets is wat het lijkt’

Sinds we elkaar als buurtbewoners 2010 in Oostenrijk tegen zijn gekomen zijn P@tje en ik foto’s gaan maken. Regelmatig ging hij mee op blue hour fotografie pad. Alleen als ik weer voor de 2e, 3e of 10e keer naar diezelfde plek ging bleef P@tje thuis. Inmiddels heeft hij zijn denk ik meest favoriete fotografie bezigheid gevonden, op fotograferen tijdens de carnaval na dan denk ik. Macrofotografie. Dit jaar ging hij een fotoworkshop volgen bij Judith Borremans en kwam met deze foto thuis. Geruime tijd prijkte deze foto op de achtergrond van mijn iPhone scherm, want toen ik hem zag vond ik hem al adembenemend. Deze foto heeft me geïnspireerd om zelf ook dit najaar de draad met macro fotografie op te pakken. Uiteindelijk enkele dagen geleden zelf het Tokina FiRiN 100 mm. f/2.8 objectief aangeschaft en sluit aan bij de workshop Bosannemoonen fotograferen om zo de macro skills wat verder te ontwikkelen. P@tje bedankt voor deze inspiratie, het was het duwtje in de juiste richting om mijn fotografie verder te ontwikkelen.

Karin de Bruin – Intense kleuren en spiegeling 

Man in the mirror Karin de Bruin

Karin de Bruin – Man in the Mirror

Ooit een hele tijd geleden met Karin een workshop meegemaakt bij Stap fotografie op de Epese heide. In 2018/2019 kwamen we elkaar bij toeval weer tegen via Life on Pixels ergens in Zuid Holland. Sindsdien haar gaan volgen op Flickr en Instagram. Ik kan alleen maar zeggen, deze Hellevoetsluise maakt schitterende foto’s van haar omgeving. Het thema water, zeelandschap speelt er een prominente rol in. Toen ik deze foto zag van het boompje en de persoon in combinatie met de intense kleuren aan zee begin 2019 was ik direct verliefd op dit beeld. Kleuren, weerspiegeling en een verrassend elemement, alles klopt! Top Karin.

Remco Stunnenberg – Sierlijke en kleurrijke zwanen 

Remco Stunnenberg - Always and forever

Remco Stunnenberg Zwanenliefde

Soms ontmoet je iemand die je niet meer los laat. Dat gebeurde mij bij Remco. Al na ons eerste ontmoeting ergens in Amsterdam tijdens een event van CameraNU, was de klik er. In 2019 hebben we dit een vervolg gegeven. Dankzij hem de gedeelde passie voor natuurfotografie aan mijn kant een impuls kunnen geven. En steeds raken we maar niet uitgepraat over met elkaar, fotografie en het leven. Dat laatste heb ik ook als ik naar zijn wonderlijke prachtige serie foto’s kijk van zwanen. Alleen al deze foto. De kleuren zijn niet alleen magisch, maar ook hoe Remco de sierlijkheid van deze vogels vastlegt, spreekt me steeds aan. Als je besluit hem te volgen, zul je soms even door zijn visie op mens, natuur en dier moeten heen kijken, maar de foto’s die hij plaatst en zeker als het zwanen zijn maken het een bron van plezier om naar te kijken. Zelf heb ik geen ambitie om zwanen te fotograferen. Ik kijk graag naar het foto ballet van Remco. En o’ja zoals het nu er naar uit ziet gaan we medio 2020, samen een hilarische quasi serieuze fotolezing verzorgen. Doelgroep: fotograferen, fotografencafé’s en of fotoclubs die het leuk vinden om kennis te delen, houden van een lach en een traan, mooie beelden met een verhaal willen zien, maar vooral interactie met het publiek en het allemaal eens niet zo serieus nemen. Want nemen we fotografie soms niet te serieus vragen we ons beide steeds af?

Wim Boon – ik zag drie beren 

3 zwarte beren Wim Boon

3 zwarte beren Wim Boon

Wim is veelzijdig fotograaf die ik al jaren ken en volg. Dit jaar 2 keer met hem in de fotohut doorgebracht. Ik verzeker je deze man heeft de mooiste, uitgebreidste verzameling van foto’s van Kinderdijk. Kan als geen ander vlinders en vogels fotograferen. En is de nuchterheid zelve… zeker toen hij me het verhaal achter deze foto vertelde. Nu ben ik geen beren kenner, maar met een standaard telezoomlens (70-200 mm. f/4)  was Wim hier best wel dichtbij ca. 15 meter om deze foto te maken, vertelde hij heel relaxt. Waarbij hij achteraf zich wel achter de oren krabde of het verstandig was om het zo dichtbij te doen. Ik had de foto’s toen hij dit verhaal vertelde nog niet gezien, maar toen ik ze zag dacht ik direct; ‘wauw een onvergetelijk moment’. Wim volg je ook prima op Flickr of Instagram, je zult niet teleurgesteld zijn over zijn pure beelden die haar deelt.

Sander Grefte – Intentional Camera Movement 

Intentional camera movement Sander Grefte

Sander Grefte – Intentional Camera Movement

Een van Sander zijn dingen in fotografie is foto’s maken die bewust bewogen zijn om zo een verrassend abstract effect in je foto te krijgen. Ik ben zelf niet zo van de abstractere fotografie, maar mag er toch best graag naar kijken. Sander maakt er een sport van en als je met hem door een bos loopt, zoals deze herfst dan ontkom je er niet om zijn aanstekelijkheid van een ICM foto over te nemen. Maar deze foto van hem, is zo mooi door het licht en de vormen dat ik nadat ik dit in 2014 zelf al eens had geëxperimenteerd, ook dit jaar weer zelf ben gaan doen. Kortom irriteren lijdt tot inspireren.

Arjan Almekinders – kleurrijke Arnhem fotograaf

Powerfull sky - Arjan Almekinders

Powerfull sky – Arjan Almekinders

Net als Ellen weet ook Arjan nu en dan mijn ‘irritatie’ op te wekken. Steeds als ik denk, waarom ben ik niet in de buurt foto’s maken, kom ik zijn kleurrijke foto’s weer tegen. Echt schitterende platen van plekjes die ik zo goed als wel ken. Wat ik vooral bewonder aan Arjan, is hoe hij steeds van iets simpels, iets gewoon, waar ik aan voorbij zou lopen een prachtige foto maakt. Niet allemaal foto’s voor aan de wand, maar veelal uitstekende beelden die mijn stadje Arnhem perfect in beeld brengen en dat doet hij voortreffelijk op Instagram en is hofleverancier van het podium #doorarnhem. Buiten dat kom ik hem hopelijk ook dit jaar weer onder de John Frostbrug tegen of doen we in ons stadje een nieuwe blue hour shoot.

Roy Poots – Panorama van Tre Cimi, Dolomieten 

Panorama van Tre Cimi - Roy Poots

Panorama van Tre Cimi – Roy Poots

Eigenlijk kan ik hier heel kort over zijn. Kijk zijn vlogs via Youtube en je weet al direct dat Roy een enthousiaste alleskunner op fotografie gebied is. Afgelopen jaar was hij op reis in de Dolomieten en maakte daar een schitterende reportage die hij in zijn vlogs op youtube deelde. Deze vlog brengt een gebied in beeld waar ik zelf hopelijk deze zomer ook mag zijn om te fotograferen, de Tre Cimi. Bovenstaande foto mag ik sowieso erg graag zien, immers wolken, wat dreigende onstuimige atsmosfeer en een panorama. Ook laat deze vlog prima zien dat het niet even een kiekje maken is, maar dat een goede voorbereiding het halve werk is. Maar ook dat het afzien is, hard werken qua bereiken van de ideale foto lokatie. Zijn beelden spreken me aan en het is altijd leuk om met Roy te spreken over fotografie. Enneh panoramafotografie, I Love it, dus alleen daarom al moest deze foto in mijn jaaroverzicht met fotografen die me inspireren, irriteren en motiveren.

Bart Ros – de kleurentovenaar van Deventer!

Bart Ros kleurrijk fotograaf Deventer

Bart Ros kleurrijk fotograaf Deventer

Dit jaar mocht ik bij fotokring Deventer een lezing verzorgen over blue hour fotografie en tevens het thema afsluiten tijdens de fotobespreekavond. Hier liep ik Bart tegen het lijf. Sindsdien ben ik hem gaan volgen. Ik weet nog dat ik na deze avond thuiskwam en dacht, wat…. Heb ik net in deze fotoclub, deze fotograaf  2,5 uur lang mijn passie over blue hour fotografie staan delen. Terwijl hij zelf de meest fraaie beelden in het blauwe uur maakt. Bart timmert op zijn manier hard aan de weg. Heeft een prachtig fotoboek van Deventer gemaakt en deze behoorlijk succesvol in de markt gezet. Ook vonden dit jaar zijn Deventer kalenders gretig aftrek heb ik begrepen. Ondertussen werkt hij aan dergelijke projecten voor Arnhem en Zwolle. Kortom hard werken wordt beloond. Er is eigenlijk maar een ding waar je mee rekening moet houden als je naar Bart zijn beelden kijkt; zijn kleuren, contrasten kunnen nogal uitbundig zijn. Da’s zijn handelsmerk, you love it or you hate is. Ik zit er ergens midden tussen in, de ene keer vind ik het top de andere keer een tikke te veel. En daarom inspireert Bart me, durf anders te zijn en doen en kies je weg erin. Bovenstaande foto is daar een prima voorbeeld van, want hier klopt alles. 

Via deze weg wil ik alle bovenstaande fotografen bedanken dat ze mij hun beelden voor deze blog met foto’s die me irriteren en inspireren beschikbaar stelden. Onderstaand nog hun websites of instagram accounts als ze nog geen website hebben.

Aline van Weert: https://www.alinevanweert.nl/archives/2451

Albert Dros: https://www.albertdros.com

Arjan Almekinders: https://arjan-foto.nl

Bart Ros: https://www.bartros.nl

Ellen van den Doel: https://el-foto.nl

Karin de Bruin: https://www.instagram.com/karin.debruin/

Patrick van Wolferen: https://www.petje-fotografie.nl

Remco Stunnenberg: https://www.instagram.com/remco.s.photography/

Roy Poots: https://www.royz.nl 

Sander Grefte: https://www.sandergrefte.com

Wim Boon: https://wimboon.myportfolio.com

 

 

 

error: Content is protected !!