Na een supermooie herfstmaand november die veel te snel overging in December. De feestdagen die nog sneller voorbij vlogen, zijn we alweer 33 dagen onderweg in 2019. Tijd om de draad op mijn website op te pakken en te beginnen met deze blog: Januari winter maand in beeld. Sinds najaar 2018 kampte ik met wat frustraties rondom mijn fotograferen. In mijn meest persoonlijke column bij het platform voor natuurfotografie op natuurfotografie.nl schreef ik er uitgebreid over in deze column Geen zin! Langzaam keert die prikkel om te fotograferen weer terug bij me.

IAMEPPEL tijdens de Januari winter maand in beeld

Mijn eerste werkdag van het jaar bracht me naar Meppel. Ergens had ik een foto van Meppel gezien met een molen en een gracht. Dus mijn cameraspullen meegenomen. Dankzij het prettige gesprek met mijn contactpersoon kreeg ik perfecte tips om in het centrum van Meppel te fotograferen. En wat een bofkont was ik zoals je aan onderstaande foto kunt zien.

Molen de Vlijt Meppel

Een uitdagende tegenlicht opname

Na een heerlijke serie beelden bij Molen de Vlijt geschoten te hebben, met uitdagende condities, naar mijn bluehour locatie gelopen. Eerst maar eens eromheen gelopen, want vanaf welke zijde kon ik dat grappige en gekke IAMEPPEL nu het beste fotograferen? En zoals zo vaak in het blauwe uur, wat verandert het beeld als het licht aan gaat! Dus op dat moment mijn positie ingenomen en toen bleek de ware uitdaging niet het licht, maar de sluitertijd. Want door het briesje wat er stond en de stroming in het water bewoog het IAMEPPEL logo, maar gelukkig het briesje verdween even. De regen bleef in het blauwe uur weg en voila…..

IAMEPPEL avondfotografie blue hour

Stadspromotie met een knipoog naar de commotie in Amsterdam

John Frostbrug en H&Y filters

In Januari heb ik ook diverse malen de John Frostbrug bezocht! Niet alleen is het mijn ‘local patch’, maar vooral ook mijn plek om naar toe te gaan als ik nieuwe camera gear mag testen. Momenteel heb ik een complete set filters van het nieuwe filter merk H&Y in mijn bezit, beschikbaar gesteld door de Greef & Partners aan CameraNU.nl. Unieke aan deze set, de grijsverloopfilters klem je vast met een magnetische functie. En ze hebben een slot-in functie voor hun polarisatie, grijsfilters en gecombineerde polarisatie-grijsfilters. Net toen het licht fantastisch was, maakte ik een domme fout. Dankzij de ruimte in de sensor van de Sony A7III, kon ik het onderbelichte beeld (maar liefst 3 stops), nog transformeren in dit resultaat J

Onderbelicht Sony A7III 10 stops i.p.v. 6 stopsSony A7III RAW file informatie dynamisch bereik

Nog meer speelgoed – LOAWA Magic Shift Converter

Fotografie bestaat voor mij uit meer dan alleen fotograferen. Waar ik enorm van kan genieten is om nieuwe dingen te proberen qua camera spullen. Of het nu tassen, statieven, camera’s, of lenzen zijn. Ik vind het heerlijk om op die manier nieuwe dingen te ontdekken. Na een kort intermezzo met FotoVideoRetail, de importeur van lenzen van Venus Optics, of wel LOAWA, kreeg ik begin Januari de LAOWA 12mm f/2.8 Zero-D met LAOWA Magic Shift Converter toegezonden. Ik speelde er in Januari mee achter mijn huis terwijl net de winter zijn intrede had gedaan. Echt magic!  In een andere blog kom ik met een uitgebreidere review van dit magische stukje speelgoed.

LOAWA Magic Shift Converter

Dicht op je onderwerp kruipen en ruim voldoende ruimte rondom je onderwerp, dankzij de verticale shift functie

Magic Shift Converter van LOAWO is magic

Horizontale shift functie, voor de perfecte panorama, in 3 opnames

Avondfotografie

Een van mijn hoofddoelen in 2019 is mijn roots op te pakken in de avondfotografie. Dus toog ik naar de achterzijde van het Arnhemse centraal station.  Soms heb je van die avonden dat je erop uitgaat en je eigenlijk net te laat bent of net op de verkeerde plek staat. Nog net op tijd kwam ik aan om de prachtige kleuren van de zonsondergang vast te leggen. Dankzij het effect van het polarisatie filter van de testfilters van H&Y die ik bij me had een heerlijk avondje avondfotografie beleefd.

Parktoren en Rijntoren

blik op Arnhem Centraal, Pathé en de Parktoren en RIjntoren tijdens zonsondergang

Ik wil een 100-400 mm. lens

Landschapfotografie is niet altijd succesvol als je erop uit gaat. Zo dacht ik op de dag na de bloedmaan ’s avonds te kunnen genieten van een nieuwe kleurrijke zonsondergang. Er ontstond einde van de middag hoge bewolking, dus dit keer wel op een locatie gaan staan waar ik dacht ten volle van de mooie kleuren te kunnen genieten! Helaas maar waar, het licht doofde en bracht me niet wat ik hoopte.  Hoewel onderstaande resultaat er best mag zijn.

H&Y filters testen aan de Rijn CameraNU

H&Y filters testen aan de Rijn voor CameraNU

Bloedmaan

Maar dan draai je je nog even om en opeens zie je de maan opkomen. Ik stond erbij en keek ernaar. Op dat moment miste ik gewoon de millimeters in mijn lenzenarsenaal. Hoewel op dat moment ik zo versteld stond van het schouwspel ik me geen seconde besefte dat ik een APS-C mode in de A7III heb en dus mijn 105 mm. lens naar 157 mm. had kunnen tillen.  Het beeld zie ik zo nog voor me, de foto is er niet!  Toch nog even op de nieuwe brug in Arnhem staan spelen met dit als resultaat 🙂

Parktoren en Rijntoren Arnhem WTC avondfotografie

Parktoren en Rijntoren Arnhem WTC avondfotografie

Winter is….

Wat is winter voor jou? Voor mij is winter die schaarse dagen dat een mooie deken van sneeuw aanwezig is in het landschap. Die keren dat er sneeuw was, heb ik het geluk gehad dat ik er ook van kon profiteren qua fotografie. Mooiste herinnering is toch wel die van januari 2017 waar ik genoot van een besneeuwde Posbank. De voorspelling waren gunstig qua kans op sneeuw. En door een zeer rustige ochtendspits arriveerde ik ruim op tijd in de omgeving van Bergschenhoek en kon ik er verkennen, want ik wist dat er in de buurt een paar molens stonden. Toen ook mijn afspraak vlekkeloos verliep en de sneeuw al ruimschoots het landschap getransformeerd had, kon ik mijn scout werk te gelde maken.

Molens bij Bergschenhoek in de sneeuw

Molens bij Bergschenhoek in de sneeuw

 

Toyota Material Handling Nederland Ede winter 2019

Toyota Material Handling Nederland Ede winter 2019. ’s Avonds ‘dankzij de file’ die er die avond stond, besloten om in het blauwe uur nog een paar foto’s te maken. En bizar! Het oogde grijs, grauw en het sneeuwde licht. Maar toen ik eenmaal mijn eerste foto had gemaakt, was ik verbaasd over de blue tones. Het was tevens ook gelijk een eerste mooie praktijk afwerking via een nieuwe aanvulling op mijn digitale workflow middels TKpanels.

Sneeuw fotograferen

sonsbeek park Arnhem winter 2019

Sneeuw in het Arnhemse Sonsbeekpark

Sneeuw is op zijn mooist als het net gevallen is. Maar daags erna kun je ook nog mooie dingen ermee doen. Hoewel de weersvoorspelling geen kleurrijke zonsopkomst voorspelden, wel er vroeg op uit. Maar wat een drama er was geen doorkomen aan met het verkeer, dus later dan gepland bereikte ik mijn plan B bestemming, Sonsbeek. Nog net op tijd wandelde ik het park in terwijl de straatverlichting nog brandde en na een heerlijke wandeling met de hond kon de werkdag goed beginnen.

Maandoverzicht januari winter maand in beeld 2019

error: Content is protected !!