In deze blog wat persoonlijke tips en ervaringen die je zou kunnen toepassen als je gaat Sea Scapen, of te wel zeelandschappen fotograferen.

Afgelopen zondagochtend, 0515 uur word ik wakker vóór de wekker! Aangekleed, brood gesmeerd en de rest van de spullen die al klaar stonden opgepakt en in de auto gestapt, net op tijd! Tip 1: maak je ontbijt de avond ervoor klaar en douche ook de avond ervoor. Leg tandenborstel en kleding beneden klaar, je wil immers niet dat vrouw en kinderen ook voor dag en dauw wakker worden!

Tip 2: verken Via Suncalc en Google Maps al van te voren de locatie. Zo weet je niet alleen waar de zon opkomt en of het onderwerp wat je wil fotograferen op welke wijze belicht wordt. Maar vind je ook uit wat je reistijd is, zodat je niet te laat komt ;-). In mijn geval moet ik half 6 in de auto zitten om ‘IJS en Wederdienende’ op tijd op de juiste plek te staan. (het was 2 uur rijden, maar ik ben liever een 15 tot 30 minuten eerder op de locatie als ik ergens voor de eerste keer kom tijdens Magic Hour (gouden uurtje!) Ook wel handig is dat je via de geïntegreerde functie Google Earth in Google Maps kunt oproepen. Dit geeft niet alleen een erg mooi beeld van de locatie, maar zo krijg jeook snel in gaten waar je je auto kunt parkeren en als je in het schemer op locatie komt, heb je toch al iets meer herkenning. En dat laatste scheelt weer tijd.

+5 voelt al snel aan als -10

Aangekomen in Den Otte, in de buurt van Brouwershaven op Schouwen-Duiveland, stond er een stevige bries. Tip 3: Zeker als je niet hartje zomer gaat fotograferen in de vroege ochtend of avond aan zee (in dit geval aan het Grevelingenmeer) kleed je dan warm aan. Neem minimaal je (winter)jas (soft shell), dunne handschoenen of handschoenen geschikt voor fotografie en een muts mee. Immers door de stevige wind voelt +5 graden al snel aan als -10 graden Celsius! En als fotograaf beweeg je niet voortdurend, dus je koelt makkelijk snel af. In mijn geval droeg ik nog een fleece vest onder mijn winterjas. Nu we het toch over wind hebben. Tip 4: een stevig statief is zeer aan te raden, zeker als je ook nog eens camera met filter houder (=windvanger) gaat gebruiken. Je tas eraan hangen is zeer aan te bevelen om e.e.a. stevig neer te zetten. Zet je statief zo stevig als mogelijk neer. Sta je in het zand dan zouden zelfs 3 plankjes handig kunnen zijn, begreep ik van iemand. Dat voorkomt wegzakken van het statief & camera! Tip 5: Gebruik filters. Grijsverloop, grijs of zgh. Long exposure filters. Geloof me, je krijgt er de meest waanzinnige effecten mee aan zee. Je hebt al voor een paar tientjes een hard verloop, zachtverloop ND4/0.6 filters en houder bij o.a. Camerafilterstore.nl Onderstaande foto zie je hoe een filter de sluitertijd verlengt en je dus een andere sfeer creëert. Schuif over de afbeelding om het verschil te zien. In de nabwerking in Lightroom heb ik dezelfde instellingen gekopieerd om zo de kleuren te evenaren.

www.nldazuu.com, Den Osse, Grevelingenmeer, Zeelandschap, Sea scaping Den Osse, Grevelingenmeer, Zeelandschap, Sea scaping, www.nldazuu.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ontzilten

Als je dan toch met filters begonnen bent, weet dan dat de wind vaak aanlandig is. Je fotografeert ook vaak dichtbij het water, dusdanig dat je geen nat pak wilt oplopen uiteraard. Tip 6: Dan ontkom je er helaas niet aan regelmatig je filter te ‘ontzilten’ (als het stevig waait..). Immers kleine druppeltjes water verzamelen zich voortdurend op je filter, met als gevolg haast niet weg te halen vlekjes of vlekken achteraf in je foto’s en die zie je vaak niet op je kleine camera display! Tip 7: zorg dus dat je een droge doek bij je hebt (ja die zit netjes in je jaszak!of in mijn geval in mijn filter etui) en een klein flesje spray met glassex of lensspray want dat zoute water veeg je niet makkelijk weg (was ik zelf vergeten zondag maar gelukkig had Marco van Dijk deze wel meegenomen!) Tip 8: als je dan je filter ‘ontzilt’ zorg dat je camera met de lens niet alsnog ook waterdruppels gaat vangen. Omdat het droog weer was, heb ik de camera van de zee afgedraaid en enigszins omhoog… Tip 9: als je de filters weer schoon hebt, check dan wel even nog de voorzijde van je lens voor de zekerheid 😉  Tot slot, tip 10: werk rustig, immers je wilt niet per ongeluk je dure camera set zien omvallen in het zilte zoute water en besef dat er opkomend tij kan zijn. Dus als je een Long Exposure maakt van 4 minuten, dan kan je camera en statief zomaar opeens in 4 à 5 cm. water staan. Dus zorg ook voor waterdichte schoenen. Want koude voeten is het laatste wat je wilt aan zee 🙂

Heb je aanvullende tips? Deel ze met ons onderstaand.

 

error: Content is protected !!