Zeg ik 2016 dan zeg ik, regenlaarzen, vast zitten in het wad, panorama’s, koude Mei vakantie, Lee landscape polarizer, Photoshop CC en vele andere herinneringen. Bij deze herinneringen horen belevenissen van momenten die ik met mijn camera kon vastleggen. In onderstaande TOP 10 mijn persoonlijke herbeleving hoogtepunten. “Make Your Memory Today!” In aflopende volgorde mijn persoonlijke top 10 van mijn eigen foto’s 🙂

10.  John Frostbrug in rood tijdens het blauwe uur samen met Imme (September)


In de maand september was de brug eindelijk weer eens mooi rood verlicht. Tijdens een zachte najaarsavond ging Imme met me mee! De verwondering die hij daar had onder die brug, deed me opeens weer beseffen hoe uniek fotografie kan zijn. En dan hier samen te staan onder die brug, een moment om niet te vergeten. Qua techniek ook hier een andere werkwijze toegepast. Normaliter pas ik de 14 mm. f/2.8 Samyang toe. Maar dankzij de aangeleerde Photoshop kennis, hier met de Canon 16-15 mm. f/4 geschoten en naderhand het perspectief goed kunnen corrigeren. Een lokatie waar ik jaarlijks blijf komen en telkens weer nieuwe mooie moment beleef.

9. Mist over de Rijn bij Arnhem vanuit Huissense uiterwaarden gezien (September)


Als tijdens het begin van de herfst de temperaturen dalen, de wind wegblijft dan ontstaan van die magische momenten om te fotograferen. Al eerder in deze week had ik dit moment vanuit de auto gezien en bedacht me dat ik als ik een nieuwe kans zou krijgen dan een plekje aan de Rijn zou moeten vinden. Een dag later had ik die kans al. Voor dag en dauw, door de dikke mist naar de Rijn door de Huissense uiterwaarden gereden. En dan door de langzaam optrekkende mist kwamen er schepen voorbij. Stuitermomentje en ook nog juist kunnen timen met het maken van deze panorama.

8. Huissen graanveld zonsondergang after glow (panorama)….. (Juni)


Al tijden was ik in bloei periode van graanvelden op zoek naar een veld waar ik dit mooi kon vastleggen. Op een zaterdagochtend tijdens richting Huissen stad om boodschappen te gaan doen, zag ik opeens dat er om de hoek een mooi graanveld lag. Enkele dagen later, met de rubber regenlaarzen aan, glibberend en glijdend door het groeiende graan mijn compositie om op tijd de zon te zien ondergaan. En zoals zo vaak, als de zon uit beeld is verschijnen de meest spectaculaire luchten. In dit geval boven de stad die ik mijn thuis mag noemen. Om de wijdsheid te accentueren ook hier gekozen voor een panorama. Het is al vaker gezegd door andere fotografen; “in je eigen buurt maak je vaak je mooiste foto’s”.

7. Holland, land van water, luchten en molens (Juli)


Een zomerse dag, waar ik voor mijn werk naar Rotterdam ging. Op bezoek bij Vitesse Vorkheftrucks, waar collega Jarno en ik een afspraak hadden. Omdat ik het vermoeden had dat ik voor hem misschien op het bedrijf waar hij net sinds April directeur van was geworden, wat moest fotograferen had ik mijn camera spullen mee genomen. Bij zijn bedrijf Vitesse hoefde ik niet te fotograferen. Maar toen ik op de terugweg langs Kinderdijk kwam vanuit Rotterdam met typische prachtige Hollandse stapelwolken direct de afslag genomen en even gespijbeld ;-).
Was wel vaker op Kinderdijk geweest, maar nog niet eerder midden op een zomerse dag. De net nieuwe Lee polariser kreeg hier zijn vuurdoop. Wat een fotografie feest was het om hier rond te lopen en te fotograferen, maar ook opperste verbazing hoe druk het was met toeristen uit Azië die met hun iPads ook vol bewondering de omgeving al selfies nemend op hun wijze vastlegden. Zo werd het een mooie onvergetelijke zomerse dag met een typische Hollands plaatje van het beroemde Kinderdijk.

6. Molen de Vlinder te Deil “net te laat?”(Mei)


Denk dat deze door-de-weekse ochtend de vroegste was die ik dit jaar ben opgestaan om voor werktijd op een foto lokatie te zijn. Deze plek is ook de thuishaven van fotobuddy Ronald Verwijs. Ik denk de meest gepassioneerde, prettig gestoorde fotograaf die ik in mijn leven zal ontmoeten. Al dagen bestookte Ronald ons met prachtige ochtend tafereeltjes met mist en kleurrijke zonsopkomsten. Mijn werkagenda liet het in die week even toe om ’s ochtendsvroeg (zonsopkomst was om 06:05 uur) iets te plannen en met hem mee te gaan. Om iets na vieren liep mijn wekker af, de auto in en vanuit huissen is het ca. 45 minuten rijden. Dus voordat ik mijn camera en statief had staan was het 05:47 uur en was de nevel boven de Linge en rondom de Vlinder al over zijn hoogtepunt heen. Ja dan had ik een kwartier eerder moeten wegrijden, dus kwart voor 5 i.p.v. 5 uur. Alleen ergens is het vroege opstaan niet het probleem, hoogstens hoe kun je de dag doorkomen zonder oververmoeid te raken, want na het vroege opstaan en de foto maken, mocht er wel gewerkt worden. Dit levert dan ook deze ochtend een hilarisch moment op, ik droeg mijn laarzen nog over mijn business casual werkkleding, dus mijn collega die me zag uitstappen moest er hartelijk om lachen. Een onvergetelijke ochtend.

5. Stuw- en sluiscomplex Driel met schip (Juli)


Een zomerse avond, dreigende luchten in de verte dus ik moest erop uit. Wist niet direct waar ik heen wilde, maar omdat de lucht mij leidde, werd het het stuw- en sluiscomplex te Driel. Aangezien de Rijn tot ver in de zomer hoge water standen kende, waren de vizieren van de stuw geopend. De lucht ontwikkelde zich mee naarmate de zonsondergang dichtbij kwam. Al een eerder moment vastgelegd waarop een schip door de stuw kwam varen, maar omdat de lucht zo mooi bleef, ben ook gebleven om tot in het blauwe uur te fotograferen. Ondertussen wel een ander standpunt hoger op gezocht en wat schetst mijn verbazing.
Wederom kwam er een schip aangestoomd in de verte. En net als het eerdere moment waarbij ik ook een schip die onder de vizieren door voer vastlegde, voelde ik weer die spanning om het goed vast te leggen.  Snel opgezocht van de eerdere foto welke sluitertijd klopte om geen bewegingsonscherpte op het voorbij varende schip te krijgen. Eerst geprobeerd op 1/50e en daarna naar 1/80e gegaan. De ISO opgevoerd naar 1600. Diafragma verder geopend naar volledig open op f/4 en klik….
Je kunt je voorstellen dat toen ik thuiskwam en deze scherpe foto zag ik even uit mijn plaat ging. Als wat je wilt vastleggen, een tegemoet varend schip op een mooie lucht onder geopende vizieren, en het lukt tja dan vind ik dat deze foto terecht in de top 10 moet staan

4. Vuurtoren van Oostmahorn (Mei)


Begin van 2016 was ik op dit bekende Noord Nederlandse plekje aan het Lauwersmeer in Friesland al eerder geweest. Toen koud en géén spectaculaire zonsopkomst. Toen ik in mei voor mijn werk in de buurt op een zaterdag moest zijn, kon ik ook blijven slapen in de B&B de Bolstienplaets niet ver van Oostmahorn af. Wekker voor dag en dauw gezet. Dankzij mijn tweede wekker me net niet verslapen om ruim voor zonsopkomst daar te zijn.
Snel de fotospullen gepakt die ik al klaar had staan en door een verlaten en stil Friesland naar Oostmahorn gereden. Het miezerde een klein beetje en toen ik om iets voor vijven aankwam was het best bewolkt. De zon liet zich in eerste instantie niet zien, maar kwam er toch even door! Direct om moeten schakelen naar een bracket van 5 belichtingen om in een HDR de juiste dooretekening vast te leggen. Daar staan, in je eentje, da’s puur genieten en ondanks de misschien te vette kleuren i.c.m. HDR, dat je kunt zien dat er een grijsfilter is gebruikt op de vuurtorenen en de voorgrond, is dit voor mij een foto die een bijzonder moment weer geeft. Want daarna heerlijk weer mijn bedje in om rond 10 uur te kunnen genieten van een heerlijk ontbijtje in deze bijzondere B&B #aanrader

3.Visnetten bij Rockanje (Haringvliet) (Juni)


Soms zijn er van die foto’s die zijn zo mooi, die blijven op je netvlies en die wil je dan zelf ook wel eens maken. Dit is er zo ééntje. Mijn foto vriendin Aline, schoot de droomfoto al eerder en die was dus nooit van mijn netvlies geraakt. Na zorgvuldig uitpluizen van de ultieme lage waterstand was deze zomerse avond dan het moment gekomen om de visnetten eindelijk eens te gaan zien. Enige waar geen invloed op uit te oefenen was, was het weer, de zon en dus het licht. Voorafgaand aan dit moment met enkele Life on Pixel fotovrienden heerlijk gegeten dichtbij en telkens op onze app gekeken wat het voorspelde onweer zou doen. Zou het roet in het eten gaan gooien of niet. Het zou geen roet in het eten gaan gooien, maar zorgde juist voor spectaculair licht. De bui trok aan ons voorbij en alles wat ik wenste die avond werd werkelijkheid. Deze foto overtreft die van mijn fotomaatje Aline zeker niet, maar eindelijk heb ik ze gezien en vastgelegd, de visnetten van Rockanje! 

2. Panorma van Hatertse en Overasseltse vennen (Oktober)


Soms zijn er van die ochtenden dat je de avond ervoor denkt: “Gaat dit goed komen?”, zeker als je ’s nachts pas om een uur of drie je bed in duikt na een veel te gezellig diner met collega’s! Stok achter de deur was dat ik goed de weersvoorspellingen had bestudeerd en dat ik wel moest gaan (koud, windstil en dus grote kans op grondmist!), fotomaatje Sander Greft me op zou komen halen (gelukkig ik hoefde zelf niet te rijden) en omdat ik wist waar ik zijn moest.
Enigszins groggy werd ik wakker nadat de wekker rond half 7 was afgegaan. Snel aangekleed, spullen gepakt en Sander stond al voor de deur. Op de heenrit zagen we al dat de condities veelbelovend leken te zijn. Even onrust want een deel van de vaste snelle route was dat weekend afgesloten, verkeerd rijden en dus de angst ‘verliezen we kostbare tijd!?’.
Nee dat laatste viel wel mee. Auto dichtbij de lokatie geparkeerd, regenlaarzen aan en gaan! Alles was er, mooie kleuren in de lucht, wolkjes, dikke nevel boven het ven en alle slaap en vermoeidheid verdween dankzij deze beleving. Ook de verkenning van een weekend ervoor betaalde zich uit, ik wist waar ik heen wilde en wat ik wilde vastleggen… tijdens het foto’s maken mijn andere collega’s die nog lang niet allemaal wakker waren whatsappjes gestuurd van wat ik beleefde op dat moment. Die avond ben ik moe maar voldaan vroeg naar bed gegaan. Zo werd een gezellige zaterdagavond, een prachtige zondagochtend in  goed gezelschap van fotograaf Sander Grefte die ik dit jaar tot mijn fotovrienden mocht gaan rekenen 🙂 tot een onvergetelijk weekend waar deze foto’s de blijvende herinnering van zijn.

1. An encounter at dawn, Cinque Terre Riomaggiore (Juli)


Cinque Terre. Een van die idyllische plekken in Europa waar je als je er op let veelvuldig foto’s van voorbij ziet komen. Meestal van Manarola, maar soms ook van Riomaggiore. Toen we onze zomervakantie weer aan het Gardameer boekten ook direct besloten een overnachting te boeken in Riomaggiore. Samen met zwager Arie op een woensdagochtend naar Cinque Terre gereden, eerst het haventje van Riomaggiore, toen naar Vernazza en de avond afgesloten met een #bluehour in Manarola. Aangezien ons appartement in Riomaggiore lag, de wekker weer voor dag en dauw gezet (0415 uur!). Hoe bijzonder is het dan als je rond half 5 door de lege straten van een druk toeristen dorpje loopt? Ik kan je zeggen: “Behoorlijk bijzonder!”.
Mijn statief opgesteld iets te laag aan het water en dus al direct natte voeten. Maar dat maakt niet uit want ondanks dat ik veel te vroeg er was, werd het heel voorzichtig licht met een temperatuur die al boven de 20 graden was 🙂
Mee fotograferend met het licht, het ochtend zien worden en pas rond kwart voor 7 kwam deze visser aangelopen om zijn eerste visje  van deze nieuwe dag te vangen, werd mijn eenzaamheid daar aan de Middelandse zee doorbroken. Hij ging perfect zitten en hoefde alleen nog maar af te drukken. Hij, ik, de Middelandse zee en een pitoresk dorpje in Cinque Terre….. zucht….. Onvergetelijk moment voor me, zeker toen ik terugliep naar het appartement, de lokale inwoners zag voorbereiden op een nieuwe dag in het warme hoogseizoen. Dat moment van stilte van ervoor…. #magic! Na het halen bij de lokale bakker van een croissant en een flesje water nog even snel mijn bed in gedoken om in de namiddag uitgerust weer terug te zijn bij mijn gezin aan het Gardameer. #genieten en blij dat ik dit heb gedaan….Cinque Terre smaakt naar meer, ondanks dat het al 1.000.000x is gefotografeerd 🙂

error: Content is protected !!