Balen, het is me weer gebeurt

Herfstvakantie 2016……ik zie mezelf nog met mijn laarzen aan in de drek staan in het ‘ haventje van de Cocksdorp’ donderdag ’s ochtends in het gouden uur. Camera op statief, filters en polarisatie aan en een waanzinnig gladde spiegel in de voorgrond, het wrak duidelijk in beeld en dat alles onder een fantastische Hollandse wolkenlucht. Een top landschapsopname aan de Waddenzee. Toch zit er een verhaal achter deze foto’s, want de originele opnames zijn verdwenen na een harde schijf crash!

Leren van fouten?

Je had toch in 2014 ook een crash met dataverlies? Heb je dan niet geleerd van je fouten toen? In principe wel geleerd In dit geval ligt het iets anders. Ik werkte tot eind December voornamelijk op een MacBook Pro. Daar had ik een WD My Passpoort Ultra 3TB aangekoppeld. Op de MacBook bewerkte ik mijn foto’s tijdens de herfstvakantie en swopte via de USB hardisk van laptop naar desktop. Dit werkte prima!

Echter je voelt hem al aankomen, de herfstvakantie serie liet ik keurig op de MacBook en portable disk staan. Aangezien mijn Windows PC ook kuren begon te krijgen liet ik het allemaal zoals het was op mijn Macbook. De MacBook liep vol en ik besloot deze te schonen. Dus stonden keurig nog steeds op de externe harde schijf de opnames…
Nieuwe PC geïnstalleerd en stap voor stap gaan inrichten dit nieuwe jaar. Totdat ik op een avond zat te schrijven met de MacBook op schoot, met aangekoppeld externe schijf. De 2e melding voor een bijna lege accu genegeerd. De laptop gaat uit, de externe harde schijf ook en vervolgens alles aan de stroom. Maar dat was daarna ook het laatste wat ik kon doen met de externe harde schijf, want op geen enkel apparaat kon ik meer de aangekoppelde schijf openen. Kortom, schijf defect en je voelt hem al aankomen, in de achterliggende weken had ik die data op de harde schijf niet gekopieerd naar een 2e of 3e lokatie!

De herinnering niet helemaal uitgewist

Dus toen maar de winkel waar ik besteld had, Coolblue geschreven en de harde schijf retour gestuurd. Daar hebben ze hem onder garantie na laten kijken. Even had ik nog een sprankje hoop, maar toen ik een gloednieuwe schijf retour kreeg van Coolblue binnen 2 weken naar mijn servicebericht aan ze, was dat voor mij de bevestiging dat de oude schijf verloren was. Heb ze gebeld en helaas de schijf was echt defect en niet meer te redden. Dus geen schitterende Texel foto’s meer. Of misschien toch wel, want ik had gelukkig een selectie aan beelden voor op de iPad nog op de USB stick staan van mijn vrouw. Gelukkig de herinnering in beeld is niet helemaal uitgewist, maar de originelen zijn helaas wel weg, dus hiermee moeten we het doen en da’s altijd nog beter dan niks!

Voor mij weer een wijze les; ondanks dat het schijfje nieuw was (<3 maanden oud) kun je er niet 100% op vertrouwen en had ik een tweede kopie moeten maken van al deze bestanden. Dat had ik dus niet gedaan, ook omdat de oude externe schijven Windows geformateerd waren en dus wel zichtbaar waren op de Mac, maar niet beschrijfbaar…..

Samengevat:

  • Vertrouw geen enkele harde schijf 😉
  • Zorg dat het bestand op minimaal 2 lokaties nog is, in dit geval had ik het op de MacBook moeten laten staan
  • Laat je laptop niet leeg lopen 😉
  • Werk stap voor stap met je foto database zeker als je overstapt van Windows naar Mac.
  • Check al je bestanden en verwijder pas als je 200% zeker bent dat ze op beide lokaties zijn
  • Benut cloudservices zoals iCloud en Dropbox en zet daar ook bestanden neer
  • Bestel bij Coolblue want de service en snelheid is daar fenomenaal!

Een selectie van foto’s van Texel herfst 2016 vind je hier:

error: Content is protected !!