Een korte blogje van me over avondfotografie in het blauwe uur in Kinderdijk bij de verlichte molens. Hoewel ik wat andere blogs in planning heb staan onder andere Augustus terugblik, review Sony A7III en waarom ik overgestapt ben en een blog hallo Herfst, goodbye zomer. Maar vanwege de actualiteit toch een blog over een van grootste passies in fotografie; fotograferen in het blauwe uur.

Hoewel ik Kinderdijk en de verlichtingsweek niet op mijn fotoprogramma had staan, kon ik de uitnodiging van medefotograaf Ronald Verwijs niet afslaan om mee te gaan fotograferen in het blauwe uur. Ondanks dat ik die ochtend voor dag en dauw (half 4 al wakker) op de Hatertse vennen in de mist de zon had zien opkomen, ’s middags een klein uurtje geslapen om rond zonsondergang in Kinderdijk te zijn. En direct een van de gouden regels werkelijkheid zien worden als het gaat om blue hour avondfotografie. Die regel is zorg dat je op tijd bent, want dan kun je mogelijk ook nog een sunset mee pakken. En in dit geval zat alles mee, want wat een fraaie afsluiter van de dag. En wat een magisch gevoel, op 1 dag de zon zien opkomen en ondergaan, da’s pas leven!

Teleurstellend avondfotografie

Kinderdijk verlichtingsweek na zonsondergang

Heerlijke kleuren na zonsondergang en die ene molen in het licht

En ondanks het juichmoment op de Molenkade dankzij bovenstaande fotomoment, moet ik wel zeggen dat ik het ook wel teleurstellend. Enerzijds omdat er 1 molen prominent ingepakt staat en verder op een baggerschuit en dito attributen in het water liggen. En nog jammerder, de wieken staan me niet allemaal naar mijn zin 😉 kortom ik vond het jammer dat vooral de voorste molen verkeerdom stond! Maar ja ik ben wat dat betreft een eigenheimer, een molen heeft ook een achterzijde dat weet ik, maar ik zie de wieken het liefste van voren.

Onhandig tijdens avondfotografie

En dan sta je in het donker met je nieuwe camera, dan wil je en heb je een langere sluitertijd nodig dan 30 seconden. Dus dan wil je in BULB modus fotograferen. Alleen op dat moment, het lukt niet, het kan niet. Potverdorie, wat is dat dan. Compleet onhandig, want je merkt dan ook dat de vermoeidheid toe slaat. Na enig speurwerk, viel het kwartje. Ik had de camera op silent shooting staan. En sja dan wordt de maximale sluitertijd geblokkeerd. Hoe ik erop kwam dat dit het was, ik weet het niet hoe ik erachter kwam, maar weer wat geleerd. En met dit als resultaat, mede dankzij het Benro Nigh Filter die de rare bruine kleur uit de lucht filtert om zo nog een aangename late avondfotografie foto te kunnen presenteren.

Kinderdijk avondfotografie tijdens verlichtingsweek

Benro Night Filter, haalt hier fraai de lucht op na enig prutswerk om BULB modus te activeren 😉

Gaaf in het blauwe uur

blauwe uur Kinderdijk met 12 mm. Sigma Art f/4

De foto die ik wilde maken, maximale blauwe uur moment tijdens de verlichtingsweek 2018 in Kinderdijk

Maar wat echt gaaf is, je kon op sommige plekken omdat ze het riet goed gesnoeid hadden er prima bij als fotograaf. En nog belangrijker; de nieuwe verlichting is super mooi en maakt het fotograferen makkelijker en vooral mooier. Kortom lees je deze blog, ben je niet bang voor de drukte, struikelen over statieven en liefhebber van avondfotografie en molens, gaat dit dan zien….. eerlijk is eerlijk het blijft een fraai schouwspel. 

p.s. wil je meer tips over het fotograferen van molens. Lees dan mijn blog dat ik publiceerde bij cameranu.nl eens met iInspiratie tips om molens te fotograferen

Onderstaand de serie aan foto’s tijdens de de blauwe uur avondfotografie in Kinderdijk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!