Het was voor mij alweer een paar jaar geleden dat ik een carnavalsoptocht fotografeerde. Dus vandaag de fiets gepakt, de elementen getrotseerd en met de camera de carnavalsoptocht in. Onderstaand de serie beelden en mijn ervaring van een middagje fotograferen van de carnavalsoptocht delen. En tips voor je camera-instellingen tijdens fotograferen carnavalsoptocht Huissen.

Belichting carnavalsoptocht

Carnavalsoptocht Huissen, carnaval, optocht, Huissen, Lingewaard

Hoe eenvoudig kan het zijn, theezakjes plakken en je hebt een kostuum.

Dankzij de bewolking krijg je mooie evenwichtige belichtingen – okay de lucht is niet spannend, maar de kleuren komen makkelijk tot leven. Ook heb je weinig tot geen last van extreem tegenlicht en of schaduwen. Kortom bewolkt weer is voor dit soort evenementen niet zo vervelend. De regen is niet prettig, dus gezocht naar plekjes waar ik de regen niet naar me toe. Had, zodat mijn lens mooi droog kon houden. Anderzijds ik had een ruime voorraad droge doeken in mijn jaszak gestoken. En om de camera toch wat te beschermen toen het even harder regende (de Sony A7III zou enige spatwater dichtheid moeten hebben) een douchekapje over de camera getrokken en deze met behulp van een elastiek vastgezet. Dankzij die regen krijg je wel mooi de gelegenheid om de natte straat te gebruiken die op sommige plekken mooi reflecteert.

Camera-instellingen tijdens fotograferen carnavalsoptocht Huissen

Carnavalsoptocht Huissen, carnaval, optocht, Huissen, Lingewaard

Je hoeft niet per sé de optocht te fotograferen, ook het publiek is vaak uitbundig en leuk uitgedost zoals deze gezellige groep

Maar met een camera die ik net pas weer terug had, was het misschien wel het belangrijkste om van te voren me te verdiepen in de camera-instellingen. De camera had ik weken niet kunnen gebruiken sinds mijn val tijdens de avondfotografie shoot bij Doesburg. Dus toen ik vrijdag en zaterdag even tijd had wat videoclips gekeken van Sony ambassadeur Mark Galer. Leuke aan dit soort opdrachten jezelf geven, is dat je op die manier het volledige potentieel van je camera leer te benutten. Dus AF-C (continue autofocus) en instellingen om Eye AF te benutten geactiveerd. Ook wat zaken in het snelmenu neergezet, zoals auto iso en ISO min SS (minimale sluitertijd waarop de ISO instellingen worden veranderd.

ISO minimale sluitertijd om carnavalsoptocht te fotograferen

Carnavalsoptocht Huissen, carnaval, optocht, Huissen, Lingewaard

Sluitertijd altijd een uitdaging om bewegingsonscherpte te voorkomen, in dit geval was 1/250e genoeg om de trommelstokjes te bevriezen

Het gaat te ver om ISO minimale sluitertijd hier even uit te schrijven, Mark Galer heeft er een complete video over gemaakt. Waar het op neer komt is dat je zo meer grip houdt op ISO. Want carnavalisten staan niet stil, immers het is een optocht, en je wilt ze scherp op de foto hebben. Met scherp bedoel ik hiermee zonder bewegingsonscherpte. Zo heb ik het merendeel van de foto’s met 1/250egeschoten dankzij ISO miniale sluitertijdinstelling faster. Immers standaard denkt de camera als bijvoorbeeld de brandpuntafstand 105 mm. is, dan wil ik 1/125ehebben. Maar omdat ik koos voor faster past de sluitertijd zich hierop aan omdat de sluitertijd 1/250 wordt, indien dit nodig mocht zijn bij een vast diafragma van f/4 of f/5.6. Handig dus. Waarom een vast diafragma van f/4-5.6? Omdat ik dit met de Sony FE f/4 24-105 mm. lens de mooiste scherpte diepte vind geven, niet alles hoeft in focus te zijn. Qua belichtingsmeter heb ik gekozen voor multi patroonmeting. In deze modus wordt na opdeling van het totale scherm in meerdere gebieden, het licht op elk gebied gemeten, en zo wordt de juiste belichting van het hele scherm bepaald (Multi-patroonmeting).

Meer dan 800 foto’s van de carnavalsoptocht in Huissen

Carnavalsoptocht Huissen, carnaval, optocht, Huissen, Lingewaard

Soms gewoon even in de optocht gaan staan waar het kan en de carnavalisten op je af laten komen. Voor deze stoere groep ging ik wel snel aan de kant 😉

Maar er zijn nog meercamera-instellingen tijdens fotograferen carnavalsoptocht Huissen toegepast. Zo heb ik de camera op de transportfunctie Hi gezet. Zo maakt de camera heel snel heel veel foto’s, die je ook nog eens prima kan zien in je digitale zoeker. Dit kan met mijn Sony A7III met een SD kaart die ook de snelheid aankan, tot maar liefst 10 frames per seconde. Ik gebruik een SanDisk Extreme PRO sd kaartje die SD HCII, class 3 en 300 mb/s aankan van 32 Gb in mijn snelste SD slot van de camera. Da’s snel en als je niet uitkijkt kom je zomaar na een middagje carnavalsoptocht in Huissen fotograferen, thuis met meer dan 1000 foto’s!!! Omdat de optocht zich niet al te snel verplaatste en ik er her en der ertussenin kon gaan staan de snelheid maar verlaagd naar de snelheid medium. Immers less is more. Uiteindelijk kwam ik toch nog thuis met ruim 800 beelden. Een voordeel overigens van fotograferen in de regen, dan is het minder druk en kun je er ook nog eens makkelijk bij en je makkelijk door en langs de optocht verplaatsen.

Carnavalsoptocht Huissen, carnaval, optocht, Huissen, Lingewaard

Alle foto’s uit de hand gefotografeerd maar niet zonder een draagriem om mijn nek te hebben

Last but not least, omdat je de hele tijd uit de hand fotografeert nu wel mijn Peak design draagriem gebruikt. Deze wat korter gezet zodat direct op de borst los hing om zo snel de camera te kunnen pakken. En ik kan niet anders zeggen – het blijft leuk om reportages te maken van evenementen waar mensen vrolijk zijn en het ook leuk vinden om gefotografeerd te worden. Kortom een geslaagd leerproces om iets heel anders te doen dan landschappen en lange sluitertijden en mijn camera weer beter leren kennen.

De complete serie foto’s bekijk je op deze pagina, carnavalsoptocht 2019 Huissen.

 

 

error: Content is protected !!