Je hebt er iets mee of niet, maar in ons geval we hebben al een jaartje of 4 kater Woody in huis. Een lobbes en vriendelijk huisdier voor ons, gezellig en vol vaste gewoontes. Maar zodra de deur opengaat, wordt ons huisdier een jager zonder scrupules. Dat katten zo hun gewoontes hebben bleek vanmorgen toen ik de deur uit liep wel weer. 

De emmer met regenwater als drinkbak. Canon EF 50 mm. f/2.0 1/100e ISO400

Maar toen ik later tussen de bedrijven door #nldazuu50mmchallenge checkte op Facebook moest ik hartelijk lachen. De post van mede 50 mm. challenger José Gieskes toonde ook haar kat drinkend uit een vaas. Een totaal ander beeld, maar ik appte haar via Messenger: “Ik schoot vanmorgen ook een foto met een kat en drinkend uit een emmer ;-)” We communiceren niet over onze foto’s vooraf en iedere dag is het een verrassing wat Jose, Aline, Robert, Sander of Nohemi me mee verrassen. Het biedt gelijktijdig ook inspiratie en geeft aanmoediging.

Scherp of onscherp

De nifty fifty van Canon, de 50 mm. f/1.8 STM doet het in mijn ogen best goed. De focus gaat soepel en gezien de kleine lens wil ik soms nogal te veel op mijn onderwerp kruipen waardoor ik niet kan focussen. Aangezien ik me niet al teveel bekommer met techniek met deze lens, echt point-and-shoot doe met de Canon 50 mm. fotografeer ik al wat slordiger zoals ik me eerder dit jaar had voorgenomen. Dat levert dan bewust onderstaand beeld op. ISO op automatisch, diafragma open (f/1.8) en focussen op de neus van Woody.

Woody. Canon EF 50 mm. f/1.8 1/80e ISO1000 

Zo creëer je met deze standaardlens leuke effecten en dat is nou precies wat ik ook zo leuk vind aan de 50 mm. challenge. Ik fotografeer anders, minder bedacht, andere onderwerpen en speel met de camera. 1 ding weet ik zeker, je focus is ultra dun want hoe verder open je schiet met je diafragma des te meer onscherpte of te wel bokeh. Dat is leuk, maar zodra je verder afstopt naar f/4 dan verbaas je jezelf ook weer over de scherpte die ook dit lensje biedt. Scherpte wordt niet alleen maar bepaald door je lensopening, lees diafragma. Ook je sluitertijd als je uit de hand schiet speelt mee. Gisteren schoot ik in het begin van het blauwe uur een foto met 1/20e uit de hand op ISO100. Vandaag schoot ik op hogere ISO’s, iets snellere sluitertijd en een even groot diafragma, toch oogt de foto wat wolliger. Hier komt dan de beperking van beeldruis als ongunstig effect van de hoge ISO tot uitdrukking. Maar hé ‘Who Cares?’ het gaat immers om de lol, wat ik wil laten zien en toch heb vastgelegd. Kortom zoek eens op #nldazuu50mmchallenge op Facebook en kijk wat je daar ziet en dus allemaal voor lol kunt hebben met je 50 mm. Doe ook eens mee, 1 foto is genoeg als 50 dagen je teveel is, wel effe taggen met #nldazuu50mmchallenge en scherp of onscherp, “it doesn’t matter!” 

Impressie van vandaag

error: Content is protected !!