Mijn #nldazuu50mmchallenge ben ik gestart met de Sigma Art 50 mm. f1.4 prime lens. Op Facebook reageerde Ton Niessing van Chipclean met de opmerking of alles wel scherp genoeg was. In combinatie met een al vervuilde sensor en denkende aan een leuk item in de 50 mm. challenge heb ik direct een afspraak bij Chipclean ingepland voor sensor reiniging en de Sigma vs. de Canon plastic fantastic te laten kalibreren op de kallibratie testbank van Ton.

Chipclean

Sinds ik fotografeer (2009) kom ik al bij Chipclean. Chipclean is opgericht een kleine 12,5 jaar geleden door Ton, die toen nog werkzaam was bij Philips in de clean room. Toen hij zelf nog intensief fotografeerde is hij dankzij zijn ervaring, wat creativiteit en doorzettingsvermogen Chipclean gestart. Een bedrijf gespecialiseerd in het reinigen van camera sensoren. En fotografen uit alle windrichtingen van de wereld weten inmiddels zijn bedrijfje in Heumen te vinden.

Als je ‘intensief’  fotografeert en dus met verwisselbare lenzen werkt dan wil het nog weleens gebeuren dat je dit of niet helemaal handig doet, zoals bij mij nog weleens wil gebeuren. Of je krijgt na verloop van tijd via je zoomlens die lucht en dus stof aanzuigt stof op je sensor. Of zo heb ik ooit geleerd van Ton: “Veel verontreiniging van de sensor kan ook komen door de kunststof lensdop waar mee je de lens beschermt als je deze weer in je tas doet na een lenswissel.” Neem de proef maar eens op de som, pak een licht schoon doekje en poets maar eens voorzichtig over je lensvatting. Schrik niet, er zal zwart vanaf komen, dit is een van de bronnen van verontreiniging.

Vakmanschap is meesterschap

 Ton op zijn best! (Nb. opname uit het archief non 50 mm. beeld!)

En ja ik weet het er zijn diverse oplossingen in de camera winkels te koop om je sensor te reinigen. Ik heb voor mezelf het besluit genomen om niet zelf te prutsen met het meest gevoelige en kwetsbare deel van de sensor. Denk bijvoorbeeld maar aan het blaasbalgje wat we vast allemaal wel hebben. Camera op de kop en blazen maar! Alleen stof en je sensor blaas je op die manier er niet af! Je krijgt er eerder meer stof voor in de plaats terug. Je kunt ook zelf een setje kopen en zeg maar je sensor gaan dweilen, maar dat raad ik je al helemaal af.

Dus ondanks dat ik soms wat te slordig ben, laat ik dit reinigen van de sensor liever aan een vakman en ervaringsdeskundige als Ton over. En om de kosten hoef je je niet al te druk te maken. Vanaf een paar tientjes kun je, je sensor laten reinigen. Op de koop toe checkt hij altijd als service of je camera op de laatste firmware draait. Ook kun je indien je camera dit ondersteunt je lenzen met je body laten kalibreren, maar daarover onderstaand meer. En daarnaast is er altijd wel een verse kop koffie of een flesje water te krijgen onder begeleiding van de vele leuke, boeiende verhalen en tips die Ton altijd wel te melden heeft als het niet te druk is. Kortom vakmanschap is meesterschap.

Voor en na

Vandaag toog ik dus naar Heumen om mijn sensor te laten reinigen. Onderstaande afbeeldingen laten mooi zien hoe het ervoor was en hoe de stand van zaken nu is.

Chipclean camera reiniging

Vooraf: verontreinigde sensor

Camera sensor laten schoonmaken bij Chipclean

Achteraf: gereinigde sensor

Je kunt je voorstellen, een schone sensor scheelt me weer tijd.  Want gisteravond toen ik een serie bluehours had geschoten, vaak met kleinere f-stops, zat de lucht op vervelende plaatjes vol met deze stofvlekjes, die je dan weer zorgvuldig met Lightroom kunt gaan wegclonen.

Scherp, scherper, scherpst

Aanleiding om vandaag naar Chipclean te rijden was niet alleen sensor reiniging, maar vooral de Sigma Art 50 mm. f/1.4 en de Canon EF 50 mm. f/1.8 STM te laten kalibreren (AF focus afstelling) op mijn Canon 5DMKIII. Zo kan je lens ondanks dat je zelf nauwkeurig scherpstelt ongewenst voor het gewenste punt scherpstellen (front focus) of achter het gewenste punt scherpstellen (back focus).

Zeker met deze 50 mm. primes waar je soms vol open mee wilt fotograferen kan dit wel eens lastig zijn en dan zit je er dus naast met je scherpte. Anderzijds kon ik door bij Chipclean de lenzen te laten kalibreren mooi zien hoe het zat met de scherpte van beide lenzen. De Sigma betitel ik als majestueus en de Canon als speels. De Sigma voelt voor mij scherper en heeft zachtere romige rustige onscherpte (bokeh). De Canon is licht, handig en tevens ook lekker scherp, maar onrustigere achtergrond scherpte. Maar je koopt ook bijna 7x een nieuwe Canon voor 1 nieuwe Sigma Art 50 mm. lens!

Kortom wat mag je dan verwachten van beide lenzen. De Sigma had een geringe back focus van -1, terwijl de Canon het 3-voudige had. Onderstaand zie je beide lenzen nadat ze gekalibreerd zijn door Ton. Beide opnames zijn op f/2.8, ISO250 en 1/200e.

Sigma Art 50 mm. f/2.8 gekalibreerd door Chipclean

Sigma Art 50 mm. f/2.8 gekalibreerd

Canon EF 50 mm. STM f/2.8 gekalibreerdalibreerd door Chipclean

Canon EF 50 mm. STM f/2.8 gekalibreerd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Sigma oogt scherper, maar je moet dan wel goed kijken. Let op, echt een TOP Lens die Sigma en als je deze lens kunt veroorloven een duurzame investering concludeer ik uit de opmerking van Ton die de afgelopen jaren zeer veel ervaring heeft opgedaan met lenzen en camera’s; ‘de plastic fantastic moet je rekenen dat deze na 2 jaar wat slechter wordt’.

Persoonlijk neig ik qua fotografie en beeldkwaliteit naar de Sigma! Wat een lens en zo mooie scherpte-onscherpte als ik de foto’s bekijk die ik er inmiddels mee maakte in deze #nldazuu50mmchallenge. Maar die nieuwe plastic fantastic van Canon mag er ook zijn hoor, licht, stil, ook redelijk snelle autofocus en prima beeldkwaliteit. Vooral het gemak van de Canon lijkt bij mij i.c.m. prijs de doorslag te geven want voor het verschil in euro’s kun je bijvoorbeeld ook een macro lens kopen 😉  Enfin zo hebben we zonder zelf een foto te maken, dat deed Ton namelijk, toch weer dag 23 uit de 50 mm. challenge erop zitten en zijn we alweer bijna op de helft, waarin ik nog hoop jullie 50 mm. foto’s met de Canon EF 50 mm. f/1.2 L USM, de Zeiss 50 mm. en de Yongnuo 50 mm. te tonen.

 

error: Content is protected !!