Hoe een onverwachte lunch een bijzonder #nldazuu50mmchallenge moment oplevert. Dat was dag 41 voor me. Voor werk was ik bij zusterbedrijf Vitesse vorkheftrucks. Voor een snelle lunch gingen we even naar cafe restaurant Courzand. Maar toen ik binnen stapte, de lunch op had kon ik maar een ding doen, fotograferen.

Lunch

Sfeervol in Art-Deco stijl. Sigma Art 50 mm. f/2.8 1/60e ISO200

Daar zit je dan te genieten in een cafe restaurant, waarbij je eigen gastheer zelf in eerste instantie ook even moest wennen aan hoe het eruit zag. Wat bleek het was niet al te lang geleden verbouwd, zo vertelde een van de gastvrouwen. En terwijl we overlegden en genoten van de lunch, kon ik het niet laten om na het afrekenen te vragen of ik even en paar foto’s mocht maken. Dat was geen enkel probleem. (Nb. ik neem iedere dag de camera met een 50 mm. lens mee, want deze blijft voor geen goud achter in de auto!)

Verzetsbolwerk

Blik van bovenaf in de zaal. Sigma Art 50 mm. f2.8 1/80e ISO500.

Aangezien ik had gezien dat er een soort van vide in de ruimte was aan de gastvrouw gevraagd of ik vanaf bovenaf ook een paar foto’s mocht fotograferen. Dit was geen probleem. Maar ik was daarna eigenlijk direct sprakeloos toen ze me vertelde dat de ruimte voor heen een geschiedenis had met een plafond erin en gebruikt was als onderduikadres terwijl de Duitse bezetter ook gebruik maakte van de ruimte. Dus na het ontwikkelen van de foto’s maar eens gegoogeld op de geschiedenis van Courzand. Op de website van Courzand lees ik dat de zaal ooit is opgericht vanuit de nabij gelegen Rotterdamse Droogdok Maatschappij als feestzaal. 

Op de website ‘de buik van Rotterdam’ (met nog een oude foto!) lees ik: “Terwijl de Duitsers aan de bar zaten, vergaderden de verzetsstrijders in de kelder en zaten de onderduikers op zolder. Naast het café en plek om bijeen te komen, was het tevens een opslag voor wapens en een onderduikadres voor voortvluchtigen. Een maand voor de bevrijding, op 3 april, vindt er een gruwelijk tafereel plaats. Als wraak op de moord van een vooraanstaand SS lid worden twintig Rotterdamse verzetsstrijders gefusilleerd door de Duitsers. Toen de lichamen een dag later weggehaald werden, was het al snel duidelijk. Eén van de overledenen was Arie den Toom.”  

Wat een indrukwekkende geschiedenis en een heerlijke lunch heb ik gehad. Wat nu rest zijn de foto’s of als je Rotterdam bent, zet koers naar de Waalhaven en bezoek Courzand op de hoe toepasselijk ook de Courzandsweg #aanrader!! 🙂

Impressie van vandaag

error: Content is protected !!