Met enige vertraging schrijf en vul ik dag 43. De foto’s waren al vrij snel genomen deze 43e dag. Na een boeiende vergadering met een van onze grootste klanten even snel de winkel door met de majestueuze Sigma in de aanslag. Doel: winkelfotografie, scherpte-diepte en bokeh. Of te wel next level fotografie als ik een blogpost van een medefotograaf mag geloven, want als je van te voren nadenkt over je beelden, ze dan maakt, dan is dt next level 🙂

Winkel

Sigma Art 50 mm. f/2.8 1/60e ISO800.

Als straatfotograaf denk ik teveel na ben ik al eens eerder achter gekomen. Hoe open en extravert ik normaliter ben. Als ik met mijn camera rondloop in openbare ruimtes dan word ik bescheiden en denk ik direct na over het op de foto zetten van passanten en mensen die ik niet ken. Met als gevolg dat ik dan het momentum mis, niet de foto’s maak die aansprekend zijn en in feite niet echt op mijn gemakje rond loop. Dus ondanks dat ik wel wat straatfotografie wilde beoefenen, mijn missie maar afgestemd op mijn comfort zone en dus niet zozeer de mens in de winkel als focus,  maar vooral op zoek naar details waarin ik scherpte-diepte op een kleurrijke wijze kon tonen, met het liefste wat bokeh in het beeld. Dat bokeh zit wel snor met de Sigma 🙂 

Bokeh

Fraai onscherpte. Sigma Art 50 mm. f/1.6, 1/100e ISO100.

Bokeh is zeg maar de fraaiheid van de onscherpte in de foto. Eerder las ik deze week op de website van Zoom.nl een leuk kort blogje over Bokeh. Dit inspireerde me dus voor deze serie. In dit blogje las ik: “De 50mm wordt veel geprezen voor zijn mooie bokeh. Met een macro lens, kun je ook fantastische bokeh krijgen! Een lichtsterk objectief met een vast brandpunt werkt prima als je hele mooie bokeh wilt krijgen. Het voordeel is dat deze vaak wat goedkoper zijn dan lichtsterke zoomobjectieven. Je kunt natuurlijk ook prachtige bokeh krijgen met een lichtsterk zoomobjectief! Hoe duurder je objectief: hoe meer diafragmabladen er vaak zijn gebruikt. Hierdoor word je bokeh mooier en ronder.”

Nou en die Sigma heeft voldoende diafragma bladen, maar liefst 9 net als de Zeiss Planar 50 mm. ZE, waarbij de Canon 50 mm. f/1.2 L USM er 8 heeft en de Yongnuo en Canon 50 mm f/1.8 er maar 7 hebben. Kortom op zoek naar die bokeh en die fraaie achtergronden en wat winkelende impressies 🙂 Kijken of me dat gelukt is in deze 43e serie?

Impressie van vandaag

error: Content is protected !!