Wat ben ik blij met deze foto’s. Mag überhaupt niet klagen met de series in de #nldazuu50mmchallenge tot dusver, maar dat ik vandaag even tussen de dreigende wolken en buien door deze serie kon schieten had ik van te voren niet gedacht. Maar vooral blij deze koeien in de serie heb.

In de wei

Nieuwsgierig. Canon EF 50 mm. f/4 1/2500e ISO100

Dankzij de 45 dagen die ik nu al onderweg ben met de #nldazuu50mmchallenge kan ik al een beetje terugblikken op een erg mooi voorjaar. Ik begon op 3 maart en heb letterlijk en figuurlijk de lente beleefd. Al vrij vroeg de krokussen vastgelegd, daarna de narcissen en recentelijk nog mijn lievelings voorjaarsbloeiers in de vorm van bloesem. Maar bij voorjaar, lente horen ook koeien in de wei. En tijdens het passeren vanmiddag trokken ze mijn aandacht. En nog leuker werd het naarmate ik even bleef staan. Toen  kwamen ze kijken naar me, want koeien zijn zo nieuwsgierig.

AE-vergrendeling

Qua foto techniek was er een kleine uitdaging. Omdat de zon af en toe zichtbaar werd en de wolken in de achtergrond donker van kleur waren, wilde ik dit zo optimaal mogelijk vastleggen, belichten. Hiertoe beschikken de meeste camera’s over AE-vergrendeling. Deze gebruik je als het gebied waarop je scherpstelt en dus ook lichtmeet af moet wijken van elkaar. Omdat ik mijn camera door en door ken en gebruik maak van ‘back-button-focussing’ kan ik door met de sluiterknop het licht te meten in de compositie zonder de camera van mijn gezicht te halen het lichtniveau vergrendelen.

AE vergrendeling en spotmeting. Canon EF 50 mm. f/2.5 1/8000e ISO100

In dit geval had ik ook spotmeting als lichtmeetfunctie. Door de verschillende lichtniveaus te meten ergens er tussen in vergrendeld met de AE-vergrendelingsknop.  Daarna kun je de compositie maken en het focuspunt neerleggen op bijvoorbeeld de kop van de donkere koe. AE-vergrendeling is vooral geschikt voor onderwerpen met tegenlicht of zoals in deze foto, composities met grote lichtverschillen. Ondertussen verloren de koeien alweer hun aandacht en gingen ze rustig door met grazen. En had ik mijn missie voor vandaag weer volbracht.

Nog 5 dagen en dan zit het 50 mm. avontuur er weer op, nog 4x iets verzinnen, want voor de laatste dag heb ik al iets bedacht.

Impressie van vandaag

error: Content is protected !!