We schrijven 27 november 2019 om exact te zijn. Remco Stunnenberg en ondergetekende bellen elkaar doordeweeks regelmatig als we ons beide richting huis begeven door de avondspits. Anno nu, na 2 maanden corona smart lock down, kunnen we ons daar nog amper iets bij voorstellen; file? Tijdens dit bewuste telefoongesprek, zijn we weer zo aan de praat dat we beide zeggen; “Heb jij dit toevallig opgenomen? We kunnen hier wel een theatervoorstelling van maken.” Het is het begin van onze reis naar de talkshow de kracht van fotografie. In dit blog geef ik jullie een impressie van de weg naar deze eerste talkshow én wat erbij komt kijken om een uitzending als deze te maken.

 Verschillen

Zoals gezegd, woensdag 27 november 2019 stonden we beide in de file en kwam het ter sprake. Bij thuiskomst, na het avondeten, stuurde ik omstreeks half 10 een eerste document aan Remco met als titel Opposites atrack. In dit document doe ik een eerste aanzet voor onze workshop die in onze droomwereld in het theater wordt uitgevoerd. Het gaat vooral over hoe verschillend we als mens zijn. Hoe we totaal verschillende denken over bepaalde onderwerpen maar hoe fotografie ons verbindt. We schrijven; “Samen bekijken ze de wereld door hun eigen bril en met hun eigen invalshoeken. Maar zoals vaak gezegd, opposites attrack. In een twee uur durende workshop nemen we je mee door onze verschillen, onze eigen denkbeelden en verhalen achter de foto’s. Op luchtige wijze bespreken we de stikstofproblematiek (toen nog actueel) en bijvoorbeeld in een rij op de Posbank of langs de wildbaan staan. Ook copycats en de haat-liefde met Instagram komt dan al ter sprake. Evenals de teloorgang van het ambacht fotografie en waarom het nog steeds het leukste beroep of hobby is moet centraal staan. Waarom gear hun tot tranen leidt en hoe hun guilty pleasures ze soms tot wanhoop drijven.  Kortom hoe een idee tot stand komt.

Posbank bij zonsopkomst

Een beeld die Remco bewonderd van me die besproken moest worden in de eerste aflevering van de kracht van fotografie

Professional imaging fotografencafé

Fotografencafe CameraNU 2019

Zelf aan het ‘werk’ tijdens mijn eerste presentatie in het fotograferencafé van CameraNU tijdens professional imaging 2019

Het is eind 2019, de voorbereidingen bij CameraNU voor Professional Imaging maart 2020 zijn al in volle gang. Corona is dan nog een totale onbekende. Naar aanleiding van mijn deelname voor CameraNU aan Professional Imaging in het fotografencafé 2019, ligt er een contact om ook in 2020 wellicht iets voor ze te doen in het café. Werk aan de winkel dus want nu is de tijd voorbij van ideeën bespreken. Met de kerstvakantie voor de deur en een grijze zaterdag, reis ik af richting Remco. Resultaat van een middag werken, ruim anderhalfuur aan gespreksopname om uit te werken, beseffende dat de andere 2 uur vergeten was op te nemen. We leveren ons idee in, want de opbrengst van deze middag is een teaser waarvan je hierboven al een stukje kon lezen. De reactie van CameraNU is positief. Dus gaan we 2020 in met werk aan de winkel, want voor je het weet is het Maart.

Een streep door ons idee

Zonsopkomst Kinderdijk

Credits: made by Remco Stunnenberg “Bijna zou deze foto niet getoond worden door de annulering van Professional Imaging 2020”

De presentatie begint volop vorm te krijgen en staat qua thema’s. We bevinden ons medio februari en op de achtergrond speelt het Corona virus een rol, maar lijkt vooralsnog ver weg. We passen de presentatie verder aan en de thema’s, of te wel de onderwerpen die we willen bespreken, staan. Het is nog keuzes maken in de beelden die we willen laten zien. En alleen dat al kost ons best wat tijd. ‘Kill your darlings’ dat valt niet mee. Zoals het ook een uitdaging blijkt om niet van links naar rechts te schieten. Niets blijft onbesproken en voor we het in de gaten hebben, vergeten we waarvoor we hebben afgesproken. Maar naarmate de maand Maart vordert ontstaat ook in Nederland de situatie dat Corona zijn impact begint te krijgen op ons gewone leventje. We kijken het gelaten aan. Het ene event gaat nog wel door, maar handen schudden is al passé. Vooralsnog is er geen sprake van annulering, dus het eerste weekend van maart oefenen we voor de eerste keer onze presentatie, waarbij we erop zinspelen dat we met de bezoekers kunnen interacteren. Deze ‘dry run’ verloopt soepeltjes, hoewel we echt ons best moeten doen niet of topic te gaan. Wat een stelletje kletskousen zijn we samen! Omdat we ook beseffen dat we wat marketing moeten doen voor de PI maken we ’s middags nog even een foto op Kinderdijk, want dat is ook direct een link naar ons verhaal, waarin de molentjes een rol spelen. Enkele dagen later horen we dat de organisatie van Professional Imaging heeft besloten in verband met het steeds sneller verspreidende Corona virus de beurs tijdelijk af te lasten. Erg jammer want we hadden er enorm veel zin in. Maar het is zoals het is. Ook erg jammer voor het side event dat ik dat weekend ook zou bezoeken samen met Sander Grefte, waar we zouden deelnemen aan de Pixperience en luisteren naar Daniel Laan, Albert Dros en Ellen Borgreve…

Van de nood een deugd maken

Het weekend van 28 maart. De Corona pandemie heeft Nederland flink in zijn greep, met een sociaal leven dat tot stilstand is gekomen. Het hamsteren lijkt tot een halt geroepen, maar alles is zo goed als gesloten. We werken vanuit huis en telewerken is het nieuwe normaal. En verrassend genoeg speelt Albert Dros er samen met zijn uitgever goed op in, door vanuit huis een livestream te starten. Zo vind er in het weekend van de geplande Professional Imaging dus toch voor hem zijn boekpresentatie plaats. En wat een feest om naar te kijken, super leuk en entertaining. Na het weekend spreken Remco en ik elkaar over deze livestream en we vragen ons af waarom bijvoorbeeld CameraNU ook niet zoiets in gedachten heeft. Onze gedachten zijn ergens gehoord, want op 1 April krijgen we de vraag of we in April of begin Mei een livestream voor CameraNU willen verzorgen. Ons antwoord laat zich raden, VANZELFSPREKEND. En een datum is geprikt, 24 april gaan we Live vanuit Urk en mogen we alsnog onze in de file bedachte droom werkelijkheid laten worden.

Teaser afbeelding eerste live uitzending kracht van fotografie

Teaser beeld die CameraNU gebruikte voor de eerste live uitzending over de kracht van fotografie

De kracht van fotografie

Maar het betekent ook werk aan de winkel. Want er moet snel een teaser komen voor CameraNU.nl. Gelukkig is de begeleidende foto die we eerder maakten samen op Kinderdijk al aanwezig. Indeze teaser bedenkt Remco in zijn schrijfkunsten het volgende: Kijk op vrijdag 24 april om 20.00 uur live naar de webinar van Dave Zuuring en Remco Stunnenberg! Via een livestream nemen zij je mee door hun verschillende en totaal eigen denkbeelden én nemen ze je mee op fotoreis. Wat gaat er schuil achter hun foto’s én wat is de kracht van fotografie? Wat steek je op van deze lezing? Inspiratie, herkenning, tips & tricks en een gezonde dosis nuchtere Hollandse humor. En natuurlijk geven Dave en Remco je een kijkje achter de schermen. Mis het dus niet!”

nieuwe beelden voor de webinar

En als dit klusje is geklaard zijn er nog nieuwe beelden, onder andere die we samen gelijktijdig schoten op de Kampina, een plek die Remco dierbaar is. En nog een keer namen we de beelden door die we in een powerpoint samenvoegden. Dus nogmaals was het kill your darlings, welke foto wel en welke foto niet. Vooral ook waar zet je in om het luchtig te houden. Zo kwamen we last minute, 2 dagen voor de livestream met het idee om niet alleen Instagram pagina’s te delen van fotografen die ons inspireren. Maar ook om Sasqia en Roberto de IJskoning rondom het thema de Posbank in te zetten. Ook ontstond pas op het laatst, mede door Pasen, het idee om de 3x ontkenning (link naar Petrus die 3x Jezus zou verraden) van ik ga niet naar hotspots te laten zeggen. Het hoeft geen cabaret te worden, maar de humor die we samen zo vaak hebben als we bellen moet er wel in zitten. Ik denk dat we iedere dag in de week ervoor wel contact hebben en donderdagochtend staat de presentatie met beelden klaar voor de grote dag 🙂 

Wilde gans door de bladeren van de berkenboom

Nieuwe beelden gebruiken in de eerste livestream, zoals dit beeld van de gans in het voorste goorven te Oisterwijk waar ik enkele dagen eerder samen met Remco was geweest om te fotograferen.

24 april livestream I de kracht van fotografie

Dave en Remco op de bank

Vlak voor de uitzending nog even een beeld van ons samen voor de teaser op instagram en als herinnering

Die vrijdag ben ik vrij. Verplicht vrij vanwege de Corona crisis. Geen straf, want zo kan ik rustig naar de avond toeleven. Het is iets na half 5 als ik in de auto stap richting Urk. Halverwege bellen we ‘traditiegetrouw nog even met elkaar’, even het laatste nieuws doornemen en gewoon zoals altijd wat gebabbel. We ontmoeten voor de eerste keer de twee mannen van achter de schermen van CameraNu. Technicus, cameraman en regisseur Jeroen en Maruan. We eten een pizza, nemen e.e.a. door en voor je het weet is het half 8. Bij Remco slaan de zenuwen toe. Zoals vaker bij spannende gebeurtenissen bij mij gebeurt, word ik rustig. Het zijn dit soort momenten die uren lijken te duren. Totdat Jeroen begint af te tellen. Ik zit op het puntje van de bank en Remco schuift onrustig naar het midden. Voor we het weten, schieten de eerste reacties over het scherm in de Youtube, we vergeten helemaal het gear stuk te bespreken, maar alle andere topics zoals onze eerste foto’s, waarom fotograferen wij, clichés, molentjes, blue hour en de John Frostbrug, Social Media, Luminar, de Kampina komen voorbij. Dan is het al ver na negen uur.

Improviseren tijdens de uitzending

Credits: made by Remco Stunnenberg. Gelukkig de fraaie serie zwanen kunnen we tonen tijdens de uitzending. Er wordt bovendien geweldig op gereageerd door het publiek op Remco zijn fraaie beelden.

De tijd vliegt! We moeten improviseren want we weten dat alles wat we voorbereid hebben niet haalbaar is. Ik bedien de trigger en voer het tempo op en Remco haakt probleemloos in. Toch ongelofelijk als je beseft dat we echt twee verschillende personen zijn, maar toch ook weer zoveel hetzelfde. De wisselwerking verloopt echt op natuurlijke wijze. Gelukkig zie ik op de klok dat we Remco’s zwanen serie perfect in tijd passen en ook zijn de reacties op zijn beelden geweldig om te zien binnenkomen. We besluiten de avond met van alles en nog wat rondom de Posbank. Het meisje van de Posbank, Saskiaqua en Roberto de IJskoning uit de Dolomieten komt voorbij evenals de heidefoto’s. En dan is het echt 22:00 uur en besluiten we de avond met de 3e keer ontkenning over hotspots als we de laatste foto laten zien van Remco op de wildbaan waar hij met een gigantische Canon 800 mm. lens een edelhert vastlegt.

Gewei drager op de wildbaan

Credits: made by Remco Stunnenberg. 3x tijdens de uitzending confronteerde ik Remco met zijn uitspraak “ik ga niet naar hotspots, omdat…”

Toegift

We zijn offline, de Livestream de kracht van fotografie zit erop. Wat is dit snel voorbij gegaan en jeetje we hebben het gedaan. Zelf ben ik best moe, heb het warm en ben dorstig. Maar ik lees nog de laatste reacties op YouTube en als we de bank verlaten, stappen Jeroen en Maruan met een grote glimlach op ons af. Door de Corona is er even geen gehug of ge hi-five bij, maar de enthousiaste reacties van ook deze mannen, naar de reacties op Youtube zichtbaar, in onze eigen app van familie en vrienden die gekeken hebben zegt ons direct: ‘Dit was goed’. Het mooiste compliment wat we mee naar huis nemen is de reactie van beide CameraNU mannen: “dit gaan we vaker doen!”. En als je dan ’s avonds je zoon ophaalt bij zijn vriendin en ook hij direct zegt dat hij het erg leuk vond, je thuiskomt en datzelfde van je vrouw en dochter hoort en de tientallen berichtjes op Instagram, Facebook, messenger en whatsapp leest met leuke inhoud dan weet je: “Ik mag het geloven het was dus echt goed!”. Het was de tijd die er in gaat zitten, meer dan waard. Op naar de volgende uitzending over de kracht van fotografie. (die inmiddels op 22 mei heeft plaatsgevonden samen met Albert Dros)

error: Content is protected !!