Het is December. Sinterklaas heeft net het land verlaten als ik dit blogje begin te schrijven zie ik op een facebook livestream van een goede bekende. De jaarlijkse kalender met 12 foto’s voor 2018 van 2017 is af. En de app dreamdays verteld met dat het nog 19 dagen tot aan kerstmis en 25 dagen tot aan het nieuwe jaar is.  Ondertussen kan er gestemd worden op de Top2000. Tijd dus om te beginnen aan de fotoselectie van de foto top 10 2017. In deze blog de 10 foto’s die net niet het erepodium, de top 10 haalden. Ondertussen staat de Top2000 aan, dus tijd om dit blogje te publiceren!

De start

Zoals ik al eerder gezegd heb begint mijn selectie dankzij consequent werken in Lightroom. De beste foto’s krijgen minimaal 1, 3 of 5 sterren! Door deze in een smartcollection te plaatsen zie ik snel al welke foto’s mijn favoriet zijn. Uiteraard zijn er altijd wel een paar foto’s die je door het jaar heen bij zijn gebleven en een persoonlijke favoriet zijn. Dankzij het maken van eerst de jaarkalender is mijn keuze voor de top 10 ook wat makkelijker. Ik begin meestal met ruim 50 tot 100 foto’s. En toch wijkt de kalender af van deze top 10. Dit komt omdat ik nu ook iets meer het verhaal achter de foto kan en wil vertellen.

Graadmeter

Een belangrijke graadmeter voor me is Flickr. Al vanaf het begin dat ik fotografeer deel ik mijn foto’s op deze fotosite. Ik ben er begonnen met 0 volgers en inmiddels zijn er 6.600 volgers en heb ik er ruim 2.700 foto’s staan, die in totaal ruim 8.000.000 keer zijn bekeken sinds de eerste upload van 23 maart 2009. De graadmeter zie je onderstaand en komt tot stand via https://dopiaza.org/blog/ en dan Flickr set manager. Hier kies ik interestingness en bepaal de datum van upload tussen uiteraard 1-1-2017 en 31-12-2017. Interestingness omdat dit een mix is van views en favs. Voor instagram heb je best nine, maar ik ben amper serieus actief op instagram dus die laat ik buiten beschouwing. Ik heb er geen studie van gemaakt, maar het lijkt wel de meest logische keuze. Speel er zelf maar eens mee als je althans op Flickr actief bent. In mijn geval krijg je dan dit resultaat. Nogmaals de keuze vanuit Flickr en interestingness. 

Van 20 naar 10

Met de kalender als referentie met 12 foto’s heb ik weer foto’s toegevoegd die eerder zijn afgevallen kom ik uiteindelijk tot een kleine 20 foto’s. Tip: in Lightroom maak je makkelijk sub-collecties aan. Deze ik kan telkens een collectie zijn met 10 of 20 foto’s. Zo kun je telkens even terug naar je keuzes. Omdat objectiviteit als beeldmaker lastig is en dus maken van keuzes soms super lastig, zet ik een paar hulplijnen in van familie, kinderen of vrienden bij het maken van de uiteindelijke keuze. Wees niet bang, wat jij mooi vindt omdat je er een andere beleving of verhaal bij hebt, zullen zij vaak niet hebben. Dus worden de keuzes wellicht lastiger om te verdedigen, het helpt wel om naar die top 10 toe te werken.  Uiteindelijk moet ik wel achter dit keuze lijstje van 10 foto’s staan.

De afvallers

Onderstaande tien foto’s haalde de top 10 niet. Waarom eigenlijk niet? Ja goede vraag. Omdat de andere beter zijn? Omdat het gevoel nú anders is? Omdat de verhalen erachter, de beleving minder is? Of gewoon omdat ik, we de TOP10 gewoon stuk voor stuk mooier vonden. Het blijven keuzes en die zijn persoonlijk. In dit blog dus de nummer 20 tot 11. Omdat ik ze stiekem wel wil delen met jullie. De top 10 volgt op oudejaarsdag.

 20: Amsterdam, Papiermolensluis.

Voor een zakelijke afspraak was ik in onze hoofdstad Amsterdam en uiteraard camera en statief mee om precies op tijd voor aanvang van het blauwe uur hier aanwezig te zijn. Het was geen spectaculaire blue hour, maar de passerende rondvaartboot en NIK ColorFx zorgden alsnog voor een spetterend resultaat. Een unieke stekje zeker voor avondfotografie.

19: Mighty high

Voor ZOOM.nl had ik dit najaar enkele weken de Irix 11 mm. f/4 ultragroothoeklens in mijn bezit. Een specialistische lens, waarmee ook leuke creatieve foto’s te maken zijn. Tijdens een fotowandeling met Joost Wiltink, bracht hij me op het idee om ook eens richting de ‘hemel’ te schieten. Met dit als resultaat van een andere fotowandeling die ik samen met Patrick van Wolferen maakte.

18: Dreaming of Autum

Je bent als fotograaf nooit te oud om iets te leren. Dus schreef ik me in voor de fotoworkshop bosfotografie verzorgd door Edwin Mooijaart en Martin Podt in de omgeving van Lochem. Naast een gezellige fotowandeling, plat op de rug een boom fotograferen, fraaie laantjes en beginnende herfstkleuren vloog de ochtend voorbij. In het middag gedeelte leerden we de fijne kneepjes van hoe je bosfotografie je sfeer qua ‘herfst en kleuren’ kunt benadrukken of creëren. Of te wel ook veel meer wegwijs geworden in Photoshop dankzij deze workshop. En sindsdien ook gerichter ben gaan gebruiken in mijn beeldafwerking. En onderstaande foto is daar wat mij betreft een prima voorbeeld van.

17: Lago di Garda

Na een onstuimige dag aan het Gardameer kleurde de hemel ’s avonds bijzonder mooi. En dus toog ik voor de tweede keer die dag naar de oude aanlegsteiger terug. De wind was nog steeds vrij stevig en dankzij de niet te zware Canon EOS760D met de Sigma 18-35 lens en wat filters kon ik toch dit geheel maken. De mooie kleuren in de lucht maakten het een fraai geheel. Ook was ik in goed gezelschap en datzelfde gezelschap heeft nu deze foto in hun kamer hangen. Dank je wel familie Klinge.

16: Macro 4 Dummies

Uitgedaagd door CameraNU.nl, geholpen door Sigma Benelux en les gehad van 3 toppers Sander, Wim en Patrick. Zo toverde ik voor het eerst macrofoto’s tevoorschijn. En dit is een van de foto’s waar ik zelf bijzonder trots op ben. Meer lees je hier in mijn blog #macro4dummies op de website van CameraNU

 15: In the air tonight

Ja die ene bijzonder mooie track van Phil Collins, maar in dit geval slaat het voor mij dus op de lucht. Na een heerlijke gezellige middag in het openluchtmuseum, in winterse sferen dankzij het eerder gevallen pak sneeuw, kleurde de hemel even prachtig. Dankzij de dalende temperatuur en de rook van de vele vuurtjes in het park ontstond er mist. Wat de omgeving van de Zaanse streek in het openluchtmuseum in combinatie met de fraaie lucht een fantastische aanblik gaf. Voor mij ook een van de eerste momenten om met de gloednieuwe Canon EF 24-70 mm. F/2.8 MKII lens te fotograferen. Wat een plezier en fijne lens.

14: a Photographers dream

Hoewel het niet de fotomomenten opleverde deze ochtend die ik wilde (mist ontbrak) toch een heerlijke ochtend beleefd wederom in de Hatertse Vennen. Kalm rustig weer, wat wolkjes in de lucht tijdens zonsopkomst en het water dat mede dankzij de Lee Landscape polariser een perfecte weerspiegeling in deze weidse landschap opname bood. Genieten van het moment en iedere zelfbenoemde landschapsfotograaf kan hier van genieten denk ik dan haast…….

13: Love Light

Heidekoorts ontstaat eind Augustus als de heide roze/paars kleurt en de natuur ’s ochtends vroeg vaak gevuld is met nevel en zo sprookjesachtige taferelen oplevert vlak na zonsopkomst. Je kunt dan met minder slaap en zo gebeurde het dat ik er al vroeg op uit trok. Een nieuw plekje vond en pas op het laatste moment zag dat er hier nevel was toen ik kwam aanrijden. Daar sta je dan voor dag en dauw alleen buiten in de natuur, te stuiteren dankzij alle prikkels die al mijn zintuigen in zich opnemen……. en deze foto is daar een prachtig resultaat van……. Love Light en #heidekoorts

12: the Little Lighthouse

Het is half 4 als ik uit mezelf wakker word. De dag ervoor was ik voor werk in Friesland en besloten om in de Bolstienplaats een bed en breakfast niet ver van Dokkum en Oostmahorn te blijven overnachten. Als ik richting Oostmahorn rijd is het het nog donker, maar aan de horizon is de dageraad zichtbaar. Het is bewolkt, de condities lijken me wederom niet gunstig gezind. En toch is het er prachtig mede dankzij het gebruik van filters en een langere sluitertijd ontstaat er een kleurrijk geheel. Als de zon om 6 uur weer vol boven de horizon staat, rijd ik terug naar de Bolstienplaats om nog tot de klok van half 10 verder te slapen en daarna ruim 200 kilometer rijd om thuis te arriveren op een zomerse zaterdagmiddag.

11: Frozen

Het is begin januari als de temperaturen weer goed onder het vriespunt zakken. Geïnspireerd door landschapsfotograaf Bas Meelker besluit ik om via de Ginkelse heide naar mijn werk te rijden en een winterse foto te maken. De bomen zijn berijpt, het is koud en ik heb een paar minuten om wat foto’s te maken.  De condities zijn optimaal. Ik parkeer snel de auto langs de N224 en met alleen de 70-200 mm. Telelens besluit ik wat opnames te maken. Omdat ik alleen een fleecevest aan heb dwingt de kou me om na een ruim kwartier te stoppen. Die paar minuten buiten lijken wel uren, maar de foto die ik wilde maken zijn gelukt zie ik ’s avonds op mijn beeldscherm. Nu ik deze foto bijna een jaar na dato weer terug zie herbeleef ik dat moment weer, alleen binnen is het wat warmer dankzij de gashaard die brandt. Die koude vingers mis ik niet 😉

De Top10 volgt oudejaarsdag J

Bedankt voor het lezen en jullie gewaardeerde reacties.

 

 

 

 

 

error: Content is protected !!