7 dagen lang fotograferen in de winter

Hoewel we al uitgebreid aan de lente hebben mogen proeven in de winter en het al volgens de meteorologische kalender sinds 1 maart lente is. Neem ik jullie nog even mee terug naar fotograferen in de winter in Nederland.

Terwijl het water van de grote rivieren haar hoogste punt bereikt, hebben we het al enkele dagen over de pluim. De pluim die voorspelt dat het gaat winteren. Met de eerdere winterse periode in januari wellicht nog op ons netvlies had ik mijn plannen al klaar. Onderstaand een impressie van de winter in woord en beeld.

Toen het zaterdagavond begon te sneeuwen direct de wekker gezet. Het plan was om rondom Huissen te blijven om te fotograferen in de winter en sneeuw vast te leggen. Al helemaal toen er waarschuwingen uitgingen voor code rood door verwachte sneeuwval. Maar dan sta je zondagochtend beneden en dan slaat de twijfel toe. Twijfel omdat een buurman, vermoedelijk net thuisgekomen na zijn nachtdienst de auto vast rijdt in de sneeuw. Ik kijk het eerst maar even aan, maar laat daarmee wel het blauwe uurtje schieten. Dat is wat code rood ook met je doet, het brengt je aan het twijfelen. Soms ben je al te snel te bang zegt een collega weleens tegen me.  Even later zit ik samen met P@tje in de auto, onderweg naar Doornenburg. Met soms flink wind tegen, stuifsneeuw en sneeuwduinen maken we een wandeling rondom het kasteel. Onderstaand een selectie van beelden van de wandeling rond Kasteel Doornenburg.

Tip: Denk aan je kleding en schoeisel. Precies op tijd bezorgde Bol.com zaterdagmiddag mijn bestelde snow boots. Ik heb gekozen voor Meindl’s die tot -20 graden mijn voeten warm moeten houden. Naast dat ze waterafstotend zijn, zit er een fijne binnenschoen in. Zodat sneeuw niet in je schoen kan komen en je voeten lekker warm blijven. Tevens hebben ze erg veel grip, wat naast warme voeten voor wandelen in de winter absoluut een must-have is. Zeker als de sneeuw zoals deze winterse dagen langer blijft liggenJe moet wel even wennen met lopen, want ze zijn wel lomp. Hoewel ik mijn windbraker (broek) niet had aangetrokken, deed het merino wollen lange ondergoed, de laagjes (zoals t-shirt, trui met kol, neksjaal en warme winterjas) hun werk. Immers als je lekker warm bent aangekleed dan houd je het langer vol. Gelukkig ben ik niet koud aangelegd dus met mijn dunne nortface handschoenen redde ik het ook prima. O’ja een lekker wollen muts en sjaal maken het helemaal af om zonder belemmeringen te blijven fotograferen in de sneeuw.

Erwtensoep eten

Gelukkig had ik zaterdag een flinke pan erwtensoep gemaakt. Dus bij thuiskomst even een lekkere kom soep. Via het kapelletje wilde ik in elk geval doorrijden naar Arnhem Noord, waar ik drie locaties op het oog had. Het sneeuwt zondagmiddag nog steeds en er staat een stevige wind. Precies de winterse omstandigheden die ik wel kon gebruiken bij het normaliter zo lieflijk gelegen kapelletje.

Techniek: bovenstaande beelden maakte ik gebruik van brandpuntafstanden van meer dan 70 mm. en snelle sluitertijden, ook belichte ik naar rechts. Door een langer brandpunt te gebruiken, druk je het beeld in elkaar en krijg je wat meer de sneeuw die nog steeds viel zichtbaar. Omdat de lucht saai was, zoals eigenlijk altijd wel is tijdens een sneeuwbui kun je het beeld beter kaderen.

Vanuit het Kapelletje ben ik naar Arnhem Noord gereden waarbij ik idealiter naar Sonsbeek wilde. Ik was alleen even vergeten dat Sonsbeek the place to be was in Arnhem. Ondanks Corona, wat een drukte. Dus gelukkig had ik daar in de omgeving nog 3 plekken bedacht om te gaan kijken. Uiteindelijk wordt het hebben van een plan dus beloond en och wat werd ik vrolijk van kijken naar deze vogeltjes. Geprobeerd ze goed vast te leggen, maar alleen al het kijken naar ze werd ik al vrolijk van.

Wat maakt de winter zo bijzonder voor me als fotograaf?

Laat ik eerlijk zijn ik ben niet per sé een winter-fotograaf-liefhebber. Ik fotografeer gewoon graag en als de condities winters zijn, wat uniek is voor Nederland (alhoewel ik best toffe winterbeelden gedurende mijn fotografie bestaan heb kunnen maken) wil ik dat ook wel vastleggen. Wat het wel tof maakt om te fotograferen in de sneeuw is de sfeer, hoe het bepaalde composities een andere dimensie geeft, zoals bijvoorbeeld ik wilde laten zien bij het kapelletje. Ik besloot zelf om dichtbij huis te blijven, geen moment heb ik aan het Paard van Marken of Kinderdijk gedacht om naar toe te gaan om te fotograferen. Ik heb er fraaie beelden van gezien en bewonder de inzet van die fotografen die wel allemaal gingen naar die bekende plek. Want maart 2020 was ik er samen met Sander om een sterrenspoor te fotograferen. Ik heb het nu nog koud. Ook typische tradities zoals schaatsen in Nederland, vind ik erg leuk om vast te leggen als het kan.

Hoe fotografeer ik in de winterse periode?

Is het fotograferen in de sneeuw of koude periode anders dan anders. In feite niet. Het is hoogstens als het zo extreem koud is minder comfortabel en ietwat onhandiger en vooral als het sneeuwt dat je apparatuur beter beschermt moet worden. Ik heb een speciale rainsleeve, maar deze eigenlijk niet gebruikt. Ook niet de sneeuwdag, want toen heb ik alles uit de hand gefotografeerd, mede door de hard wind. Naast het naar rechts belichten om de teveel grijs in je foto te voorkomen is het vooral het besef om de koude camera niet direct de warme woonkamer mee in te nemen en je accu’s goed opgeladen bij je te hebben. Verder was het voor mij de terugkerende uitdaging van de juiste kleuren. Vooral het avond blauwe uur en de kleuren van de straatverlichting of voor en tijdens de zonsopkomst fotograferen maakt het met die witte deken van sneeuw of ijs wel lastig.

LEEF! Zonsopkomst en zonsondergang = #stuitermoment

Zo ben ik toen de condities dinsdagochtend om de winter te fotograferen veel belovend waren voor een kleurrijke zonsopkomst erop uitgetrokken. Bestemming park Sonsbeek en de witte villa. Hier wilde ik een nieuwe foto maken van een beeld dat ik in 2018 qua compositie en sfeer in de winter had gemaakt en inmiddels qua foto’s een klassieker is geworden van Sonsbeek en de witte villa. Thijs Vermeer had verwacht dat ik deze al gemaakt zou hebben, dus toen het tegendeel bleek hebben we gelijk afgesproken. Zo stonden we samen deze dinsdagochtend al ruim voor zonsopkomst bij temperatuur onder -10 graden buiten. Het blauwe uurtje was al geweldig, maar het schouwspel wat zich daarna voltrok leidde tot een vreugdedansje. En dan te bedenken dat het nog voor 8 uur ’s ochtends was.

Het mooiste aan fotografie zoals ik het beleef is op 1 dag de zon zien opkomen met kleuren en dezelfde dag ook weer ’s avonds zien ondergaan. Dit deed ik dinsdag 9 februari. ’s Avonds zag ik nog wolken en schatte in dat de zon nog even onder deze wolken zichtbaar zou zijn. En wolken en landschapfotografie. Ik ben er weg van en leverde deze onderstaande nieuwe beelden van het kapelletje op.

Blue hour en winter gaan hand in hand

Met de kou die bleef ontstond ook voor de fotografie liefhebber die van het blauwe uur en avondfotografie houdt mogelijkheden. Immers des te helder en onbewolkter de avond, des te mooier het blauwe uur. Want avonden waarop het vriest is het perfect avondfotograferen en of beelden met schaatsers te maken. Dus toog ik ‘s avonds naar het Arnhemse Sonsbeekkwartier om daar dit beeld te maken.

Ook vrijdag overdag was het koud en helder. Iets voor het einde van de werkdag, bedacht ik me opeens om te gaan kijken in Laag Keppel. Daar was ik voorjaar 2020 met Patrick wezen kijken. Nu alle vijvers, plassen en meren bevroren zijn zou het in combinatie met blue hour, een ijsvloer en een molentje. Bonus deze avond was, een mooie oranje gloed aan de horizon en een vriendelijke schaatser, Rudolf, die me even perfect tegemoet wilde schaatsen! En omdat de molen begon te draaien leverde dat nieuwe creatieve ideeën op.

Fotograferen in de winter, Dooi!

Met dooi in het zicht ging ik het laatste weekend er nog op uit. Op zaterdag vlak na zonsopkomst maakte ik een heerlijke wandeling door park Klarenbeek. Mede dankzij de eerder genoemde Meindl’s had ik perfect grip op de aangetrapte sneeuw. De ochtend kleuren waren fantastisch en een echt geluksmomentje beleefde ik door naast de fraaie foto’s van Kashia in de sneeuw ook een roodborstje te fotograferen, naast de landschapfoto’s uiteraard.

Zondag besloot ik de laatste winterdag met sneeuw nog even te gaan kijken bij het kerkje van Homoet en bij het stuwcomplex in Driel.

Terugblikken op de winterse week, slot akkoord

Wat een week was het. Genieten van zondagochtend tot de week erop zondagavond. Bijna iedere dag fotograferen. Waarbij wat werkte voor me, door van te voren hebben nagedacht wat ik wilde fotograferen, ging ik rustig en voorbereid op pad. Dus niet als een malle rondrijden. Wel heb ik daarmee misschien verzuimd in het bos te fotograferen of prachtige andere locaties zoals Kinderdijk en Marken te bezoeken. Ik koos voor deze lokaties, omdat ik daar zin in had en ik die gewoon in deze omstandigheden nog niet eerder zo had vastgelegd.

Qua fotografie heb ik de belangrijkste tips al gedeeld. Toch wil ik nogmaals benadrukken, des te beter je kleding keuze des te langer en makkelijker je het buiten volhoudt, vooral ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat. En als het heftige weersomstandigheden zijn zoals de zondag in de ‘sneeuwstorm’ let dan op je gear. Ik heb enkel mijn objectief zondagoverdag gewisseld in de auto en amper van lens gewisseld. Een compact camera als de RX100VII kwam me daarbij goed van pas. Het is hoogstens op hoge ISO’s dat je echt merkt dat de beeldkwaliteit van de sensor minder is. De dagen dat ik erop uit was heb ik steeds de camera in de koudere gang in deels geopende tas gelaten om zo condens en vocht geen kans te geven. En steeds de accu de ik gebruikt had eruit en opgeladen of wisselen voor een verse accu als deze rond de 70 à 80% ontlading zitten. Is de accu nog halfvol wel eruit gehaald. Maar dit is haast een routine die ik normaliter ook doe. De SD kaarten heb ik wel gewisseld. Dus de ene keer slot 1 en de andere keer slot 2 gebruiken. Zo had ik altijd wel een SD kaart in de camera mocht ik het per ongeluk vergeten, wat gelukkig niet gebeurt is. Normaliter zou ik namelijk de camera aan de computer hebben gekoppeld. Handige daarvan is dat de accu onderwijl oplaad. Maar gezien de temperatuur verschillen dat dus niet gedaan. Veder eigenlijk geen spannende andere tips dan anticiperen op het licht, de lucht of de lijnen en vooral genieten van het buiten zijn.

Hoe was jouw winterse week?

Foto overzicht winterse fotografie week

 

 

 

error: Content is protected !!