Met een koude zaterdag voorafgaand aan 1een 2ePinksterdag en weersvooruitzichten op mooi warm zomerweer, is het voor menig landschap fotograaf een ‘één-tweetje’ om magische fotosferen met mist te voorspellen. Want in verscjhillende delen van Nederland was er mist voorspelt en dus meer dan voldoende aanleiding om er op uit te gaan om te fotograferen. Ook ik had mezelf voorgenomen om deze zondag eindelijk weer eens een zonsopkomst vast te leggen en dus lekker te gaan fotograferen.

Waar ga je heen om te fotograferen?

Een vraag die ik me dan vooraf ook afstel is: “Waar ga ik dan heen om te fotograferen?”. En verhip, wie appte mij daar. De enige echte betuwefotograaf.nu, Ronald Verwijs. En sja denk je aan zonsopkomsten met mist en sfeervolle landschappen dan is de Betuwe een logische locatie voor landschapfotografie en ook Ronald Verwijs een bekende op dit fotografie vlak. Dus al snel mijn plan gemaakt om samen met hem op pad te gaan. Hij kent het gebied op zijn duimpje en is als geen ander is hij instaat om te fotograferen in de mist met zonsopkomsten. Als ik erover nadenk dan is er in de Betuwe altijd wel vrij snel mist. Waarschijnlijk omdat het ook wel het rivierengebied genoemd wordt en daarmee door het aanwezige water het sneller vochtiger en mistig wordt.

Fotograferen op routine ’s ochtends vroeg

Na de succesvol verlopen play offs van Vitesse, die na 2x winst op FC Utrecht hun ticket voor de Europa league veiligstellen ga ik later dan gepland naar bed. Maar omdat ik ook voor mijn werk nogal eens voor dag en dauw moet opstaan, weet ik wat ik moet doen. Vlak nadat de wedstijd is afgelopen smeer ik wat brood voor mijn ontbijt, zet twee drinkflessen water klaar en uiteraard heb ik al mijn foto spullen klaar staan. Portemonnee, sleutels en kleding liggen klaar. En in de auto mijn statieven en laarzen. Zodat als de wekker gaat om half 4 ik direct na het tandenpoetsen erop uit kan. Het is al wel even geleden dat ik zo vroeg opstond voor fotografie, dus die goede voorbereiding en routine helpt. Het is nog donker als ik in de auto stap op weg naar de Betuwe om te fotograferen.

Onderweg op 1ePinksterdag om te fotograferen

Rond 4 uur zit ik in de auto en vlak nadat ik regio Arnhem-Nijmegen verlaat en Elst passeer rijd ik al door de eerste mistbanken op de A15. Een klein juich momentje kan ik niet onderdrukken en rond half 5 bel ik Ronald wakker om vervolgens om kwart voor 5 in Deil bij fotostop 1 te arriveren. Helaas was de lokale McDonalds nog gesloten, want met nog ruim 3 kwartier tot zonsopkomst had ik nog tijd gehad voor een bak koffie. Ik trek mijn laarzen aan en maak rond de klok van vijf uur de eerste foto’s. De mist vormt samen met de pastelkleuren een mooi decor om te fotograferen en ik geniet. Even later staat Ronald naast me en fotograferen we de eerste beelden van de Vlinder.

Betuwe, De Vlinder, Fog, foggy, Gelderland, Golden Hour, Gouden uur, landschap, Mariënwaerdt, mist, natuur, nevel, nldazuufotografeert.com, Ravenswaaij, Ronald Verwijs, sfeervolle ochtend, Uiterwaarden, voor dag en dauw, zonsopkomst

Molen de Vlinder, een sprookjesachtig tafereel aan de Linge tussen 5 en half 6 in de ochtend.

Meer dan 1 plekje fotograferen

Ondertussen maken we het plan om op een tweede locatie te fotograferen als de mist rond half 6 verder aantrekt. Want je kunt wel de hele ochtend hier blijven maar de zon weet ik van Ronald komt op achter de bomen. Dus we besluiten om naar de Mariënwaerdt aan de linkerzijde van de oever van de Linge te gaan en daar het beruchte notenlaantje met fraaie bomen te fotograferen. Wat een sfeer en beleving. Terwijl we aan de notenlaan staan laat Ronald zijn drone de lucht in en aanschouwen we een fraai schouwspel vanuit de lucht. We fotograferen nog wat door, ik wissel van lens en besluiten vanaf hier een derde locatie op te zoek en gaan richting Culemborg.

Betuwe, De Vlinder, Fog, foggy, Gelderland, Golden Hour, Gouden uur, landschap, Mariënwaerdt, mist, natuur, nevel, nldazuufotografeert.com, Ravenswaaij, Ronald Verwijs, sfeervolle ochtend, Uiterwaarden, voor dag en dauw, zonsopkomst

Notenlaantje gefotografeerd op de Mariënwaerdt in de Betuwe.

Overal was het mooi in de Betuwe om te fotograferen

Via Fort Everdingen en Culemborg arriveren we in een graanveld langs de lek bij Ravenswaaij. Terwijl ik achter Ronald aan rijdt, zie ik vele mooie plekjes om te fotograferen. Maar zoals ik inmiddels weet, niet te snel toegeven aan je eerder gemaakte plan. Want eenmaal gestopt kom je niet snel weer op gang om ergens anders te gaan fotograferen. langs de lek is de mist nog vrij dik en hebben we een mooi schouwspel voor ons.  

Notenlaantje op de Mariënwaerdt in de Betuwe.

Langs de Lek een graanveld in de nevel gehuld vroeg erom om gefotografeerd te worden. Het leverde me wel een natte broek op!

We eindigen de dag even later verderop bij Ravenswaaij, waar we rond 7 uur aankomen. Nog even is er een mooi spel van licht en mist, maar al snel wint de aan kracht winnende warme zon het van de mist. Rond half 8 als de paarden in de uiterwaarden hun nieuwsgierigheid hebben verloren, ik geluk heb niet ongelukkig in een ‘gat’ te vallen en er geen blijvende schade aan overhoud aan lijf en leden overhoudt keer ik iets na 8 uur de auto richting Huissen.

Betuwe, De Vlinder, Fog, foggy, Gelderland, Golden Hour, Gouden uur, landschap, Mariënwaerdt, mist, natuur, nevel, nldazuufotografeert.com, Ravenswaaij, Ronald Verwijs, sfeervolle ochtend, Uiterwaarden, voor dag en dauw, zonsopkomst

Zicht op Ravenswaaij vlak voor de mist oploste en het gouden uurtje was afgelopen. De twee paarden wachten nieuwsgierig af.

Thuis aangekomen merk ik wel het vroege opstaan. Ik leg de kussens in de tuinset, kleed me om want mijn spijkerbroek is doorweekt van het hoge gras wat ik in de uiterwaarden ben doorgestruind. Ik haal de camera uit mijn tas, start mijn Mac op en importeer alvast de foto’s naar mijn Lightroom bibliotheek en doe een powernap buiten op de tuinbank :-). En de rest hebben jullie al wat van gezien!

//Dave

Impressie van een ochtendje voor dag en dauw fotograferen in de Betuwe

 

 

 

error: Content is protected !!