Als liefhebber van het fotograferen van city scapes in het blauwe uur weet ik inmiddels wat ik wil tonen! Ik wil contrasten tussen de invallende duisternis, de ‘koele hemel’ en de warme ontstoken verlichting laten zien.  Dan heb je wel een mooi blauw uur nodig. Ik ga er in deze blog vanuit dat je weet wanneer het blauwe uur is. Lees anders dit artikel op mijn oude fotoblogsite nog eens over Wanneer is het blauwe uur.

Fotografie is smaak gebonden, zo merkte ik deze week op een reactie van deze foto, waarbij de lucht strak blauw was en weinig verloop kende en de positieve opmerking was dat de lucht wel spannender had gekund. Persoonlijk was ik hier zelf tevreden over de blauwe intensiteit, je hebt er niet altijd invloed op. Zeker als je vaak fotografeert in het blauwe uur, dan maak je het tegenovergestelde van een mooie blue hour een ‘faut’ blauw uur ook regelmatig mee. Deze week was ik in Kampen om de stadsbrug en dus een cityscape te maken. Daar was het voor mijn beleving, zie de foto bij dit artikel of onderstaande opnames, een faut blauw uur. De kreet ‘faut’ blauw uur heb ik overgenomen van mede fotograaf Rob de Voogd aka. Zzapback fotografie. Beide fotograferen we graag in het blauwe uur en dan soms als het licht of de kleur niet echt ‘je-van-het-was’ dan noemen we dat een ‘faut’ blauw uur was….  (bij voorkeur faut uitspreken met een Rotterdams accent!)

Faut

Smaken verschillen maar met faut bedoel ik voor mezelf dat de contrasten, de sprankelende blauwe toon zich moeilijk laat zien. Vaak zie ik al in de preview van mijn foto op de camera (wat een JPEG is van het beeld dat je maakt) het er niet is. JA….. je kunt dan wel aan je witbalans gaan schuiven om de koele temperatuur te kiezen, maar dan raak je de warmte en dus het contrast met de omgeving kwijt. Met Photoshop kan veel, wat niet mijn voorkeur heeft, maar ook dan is het er niet. De bovenstaande opname is een perfect voorbeeld van een net niet mooi blauw uurtje, ja een foto in het faute blauwe uur.

Er is wel wat blauw, maar in dit geval is er teveel bewolking, is het wat grauw en dus onrust in de lucht. Niet verwonderlijk want enkele minuten hierna barste er een hagelbui los. Is het blauwe uur dan weersomstandigheden afhankelijk? Jazeker, in mijn beleving voor het grootste deel wel. De mooiste zijn in mijn beleving (los van compositie) na een fraaie zonsondergang, idealiter zelfs nog in de winter als het vriest. Dat wil niet zeggen dat er met regen of mist géén blauwe uur foto’s te maken zijn. Eén van mijn meest succesvolle blue hour opnames schoten we tussen de regenbuien door. Bekijk hem hier. En in de mist kan het ook, bekijk deze maar eens.

Kortom, een faut blauw uur kan smaak gebonden zijn, afhankelijk zijn van het weer en dus het licht. Oefening baart kunst en smaak kun je ontwikkelen. Fotografeer jij in het blauwe uur en wanneer is het voor jouw het mooist?  Laat dan onderstaand je reactie achter. Ben erg benieuwd!

[Not a valid template]

error: Content is protected !!