Dit keer een blogje met een paar fototips. Of nee camera instellingen die voor mij altijd werken.

Op het einde van de zomervakantie dit jaar met het gezin een bezoek gebracht aan het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Nooit gedacht dat we daar met ons gezin een hele dag zouden doorbrengen! En…… dat ik me daar ook als fotograaf zo zou kunnen uitleven, mede dankzij deze instellingen dat perfect gecombineerd.

AUTO ISO (ISO3200)

Naast het prachtige museum en wat er te ontdekken viel, kon ik dus heerlijk fotograferen, tussen de bedrijven door :-). Hiertoe had ik alleen mijn 24-70 mm. f/4 lens meegenomen. Flitsen mag toch niet binnen (zou ik ook nooit doen) en dus bij aankomst de lens stabilisatie en AF aangezet. EN de camera op ISO AUTO (max. 3200 ISO) en een minimale sluitertijd van 1/125e seconde ingesteld. (Check of je camera deze functies heeft). ISO3200 omdat ik dit een mooie grenswaarde vindt om nog fraaie en gedetailleerde beelden te kunnen leveren, zonder dat de ruis de overhand gaat krijgen.Ik moet daar niet aan denken in mijn landschapsfotografie, maar dat is een ander verhaal. Ruis stoort me in dit soort fotografie niet zo. Het kan in mijn beleving zelfs wel wat toevoegen zoals in onderstaande foto!

11-nldazuu-2015-0825

Wachten…

1/125e seconde

1/125e sec. sluitertijd om zo zeker te zijn dat ik voldoende scherpte in mijn beelden houdt. Maar ook omdat ik ooit ergens heb gelezen dat je sluitertijd nooit langer mag zijn dan het maximale zoombereik van de lens die je gebruikt. Kortom kies een sluitertijd die minimaal je brandpuntsafstand is. Met andere woorden, bij een 70mm lens gebruik je een sluitertijd van minimaal 1/70e en bij een 200mm lens een sluitertijd van minimaal 1/200e. Ook probeer ik me bewust te zijn van de houding die ik aanneem om zo stabiel mogelijk te staan en hangt de camera niet aan een nekriem maar aan een blackrapid rs-7 draagriem. Minder vermoeiend, veilig en ideaal! Nu moet ik wel eerlijk bekennen dat dit vooral ideaal is voor gebruik met traditionele wat zwaardere spiegelreflexcamera’s zoals de Canon 5DMKIII die ik hier bij me. Idealiter zou ik de volgende keer een Fuji X-T1/T10 met 18-55 mm. f/2.8-4 of Canon G7 X meenemen. Nog lichter en makkelijker 🙂

Tot slot heb ik de hele serie in brackets van +1, 0 en -1 geschoten, met name beneden in de hal waar de contrasten groot zijn, had ik zo de mogelijkheid om in de nabewerking met Lightroom HDR’s toe te passen. Ten slotte stond de camera in diafragma voorkeuze stand. Dit omdat ik erg graag met scherpte-diepte mag spelen in dit soort reportages.

Impressie van het NMM

Het Nationaal Militair Museum is gehuisvest op de voormalige Vliegbasis Soesterberg. In het museum ontdek je de betekenis van de Nederlandse krijgsmacht in verleden, heden en toekomst. Onderstaand mijn impressie in beeld.

error: Content is protected !!