Net als een statiefgondel, maar dan anders….

We schrijven ergens in 2022. Ik heb net een heerlijke ochtend macrofotografie erop zitten. Plat op de grond en 2 uur lang op de vierkante meter fotograferen. Enorm genoten, maar ook direct weer de moeilijkheidsgraad van deze type fotografie ervaren. Ondanks het klapschermpje van de Sony A7RIV was het mezelf weer in alle bochten wringen. Nu zul je jezelf afvragen waar gaat deze blog naartoe? Nou simpelweg naar het vinden van een statiefgondel voor mijn macrolens, die er niet was. Maar uiteindelijk gebruik ik de oplossing compleet anders al. Lees mee verder…

Wat is een statiefgondel

Een statiefgondel kom je normaal gesproken tegen bij telezoom objectieven. Het is een accessoire die bij de meeste van deze objectieven standaard wordt meegeleverd. Denk maar aan de 70-200 mm., 100-400 mm. of 200-600 mm. objectieven. Doordat het gewicht van deze lange lenzen een bepaalde drempel bereikt, is het niet langer verantwoord ze alleen op de lensvatting te laten rusten. Kortom een statief of lensgondel is dan een uitkomst voor je camera. De lens rust met de gondel rechtstreeks op het statief. Normaliter rust de camera op het statief. Grootste voordeel in je foto’s, door de plaatsing van het gondel op het statief en dus minder druk op je vatting ontstaan er minder trillingen en dus scherpere foto’s. Bijkomend voordeel is ook dat je de camera eenvoudig kunt roteren, snel van landscape naar portret stand.

Een robuuste, veilige en trillingvrije oplossing.
De aanleiding tot de ATOLL zoektocht

Terug naar macrofotografie. Macrolenzen hebben vaak ook de mogelijkheid om een statiefgondel te hebben, omdat dit een stevigere opstelling biedt en trillingen zo worden voorkomen. Immers stabiliteit is het grootste belang, want hoe kleiner je je onderwerp uitvergroot des te sneller is een trilling funest voor je foto. Je raadt het al, voor mijn Tokina FiRiN was of liever gezegd is er geen statief gondel.

Terug naar het macromoment van 2022. Daar lag ik dan in eerste instantie met de camera op zijn kop onder het statief, later vond ik een slimmere oplossing om mijn L-Bracket aan de zijkant verbonden met het balhoofd. Of toch maar mijn Tortoise statief, die geen omvouwbare poten heeft maar laag bij de grond kan gebruiken. Ook niet helemaal ideaal. Want idealiter met een statief met omklapbare poten werkt wel fijner om perfect bij het vlindertje te kunnen komen. Maar ja geen statiefgondel, dus op de kop of aan de zijkant van je L-bracket op het balhoofd wat steeds de camera tegen de statiefpoten aan stoot. Je merkt het al ik was lekker aan het prutsen. Totdat ik ergens, tijdens het zoeken naar een passende gondel voor mijn macrolens op de ATOLL terecht kwam. Alleen de ATOLL was er toen nog niet, het was een kickstarter project. Of te wel er diende eerst genoeg deelnemers te zijn die intekenden om de productie van dit nieuwe product mogelijk te maken. En zo geschiedde het, ik schreef me in voor de ATOLL gondel. En met enige geduld kwam najaar 2022 het goede nieuws, ze waren klaar voor verzending. Uiteraard met steeds tussentijds een update van de ontwikkel en productievorderingen.

Dutchdroneviews in actie met de handheld. Hij pakte snel mijn camera die onder het statief gemonteerd was voor een extreem laag standpunt met de ATOLL camera gondel om deze Schotse hooglander met de groothoeklens te fotograferen. 

ATOLL dé camera gadget

Neem je een kijkje op de ATOLL productpagina, de website dus van SilenceCorner, dan lees je er dat het een camera rotatie gadget is, vergelijkbaar met de hierboven beschreven statiefgondels. Maar dan anders! De kraag (ring die normaliter om je objectief klemt) van de gondel zit niet aan de lens vast, maar met een verbinding aan je camera door de geïntegreerde statiefplaat. En hier komt het vernuftige. Het is dus geen lensgondel meer, maar een camera rotatie gondel. Maar pas op, het is geen alternatief voor het weglaten van je lensgondel behorend bij de vaak zware en lange telezoom lenzen Juist dan rust nog steeds de lens op de camera in plaats van op het statief rechtstreeks door de gondel. De kraag van de ATOLL zelf ontspan je aan de zijkant met een schroef. Als je deze los draait, en de camera linksom draait, dan draai je de camera van landschap naar portretmodus. En hier zit de winst die ik zocht voor mijn eigenlijke doel een statief gondel zoeken voor macrofotografie.

ATOLL op het statief

De ATOLL op het Benro Tortoise statief. Je ziet mooi het statiefplaatje en de losse Peakdesign clip.

In onderstaande videoclip zie je hoe ik de ATOLL momenteel op mijn Sony A7RV inzet voor landschapfotografie. Laat het marcoseizoen maar beginnen.

Er zijn drie verschillende ATOLL versies

  • De ATOLL S, je raadt het al voor Sony systeemcamera’s
  • ATOLL C voor Canon/Nikon en andere merken systeemcamera’s
  • ATOLL D voor traditionele spiegelreflexcamera
  • en inmiddels in twee kleuren verkrijgbaar mat zilveren ATOLL en een zwarte. Zelf zou ik het liefste een oranje Sony Alpha kleurige willen.

 
Werkt perfect zo’n ATOLL

Met de ATOLL kan ik de gondel zo draaien dat het ‘statiefplaatje’ perfect de camera onder het statief kan hangen, zonder dat ik allerlei kunstgrepen hoef te nemen als ik macrofotografie zou doen. Maar nu komt het. Ik heb de ATOLL camera gondel al sinds december in gebruik. Het is niet echt het seizoen voor macrofotografie, toch is de ATOLL sindsdien niet van de camera af. Het is voor mij dé oplossing geworden om te gebruiken als vervanger van mijn L-bracket.

Zonsopkomst met de ATOLL op statief

De ATOLL werkt probleemloos op het statief en draagt bij aan het probleemloos maken van zoiets als een panorama.

Voorbeeld van de ATOLL op statief

ATOLL op statief tijdens een prachtige 

Risico nemen of risico wegnemen met de ATOLL

In plaats van steeds mijn balhoofd los te draaien, camera eraf te halen en op portret of landschap te zetten heb ik de ATOLL. Nu ontspan ik de schroef op de ATOLL camera gondel en draai de body linksom en voila de camera staat zoals je wil. Een ander bijkomend voordeel, het neemt ook het risico weg dat als je van landscape naar portret en visaversa met een L-Bracket op traditionele wijze hebt gewisseld, dat je het statiefplaatje niet goed aandraait met alle mogelijke gevolgen van dien. Kortom superhandig en precies waar ik van houd, gemak, veilig en licht in gewicht. Voor de doeleinden die ik heb in fotografie is het nu al een handige oplossing voor mij. Niet geheel onbelangrijk, vertrouw ik zomaar mijn camera en lens toe aan de ATOLL. Ik moet eerlijk zeggen JA. Het geheel voelt erg degelijk aan van prima materiaal.  Je schroeft het makkelijk onder de camera en zit daarmee degelijk vast. Het is eigenlijk een statiefplaatje met een extra functie, de draaibare gondel.

de ATOLL maakt vanaf een extreem laag standpunt fotograferen mogelijk

Draai je statief om, hang de ATOLL onder het balhoofd en je fotografeert makkelijk en eenvoudig vanaf een laag standpunt

Aandachtspunten

Hoewel ik de ATOLL nog niet voor macrofotografie heb kunnen inzetten, wel zoals je in onderstaande foto ziet voor lage standpunten, ben ik ondertussen tegen een paar kleine details aangelopen:

  1. Je kunt de camera alleen linksom draaien, dus maar 1 kant uit. Dit is net als met een L-bracket, deze zet je ook linksom op zijn kant. Je moet daarbij wel het statiefplaatje niet te ver doorschuiven op je balhoofd anders loopt het alsnog vast. Dit gebeurde me in het begin, maar inmiddels al niet meer.
  2. De schroef waarmee je het draai mechanisme onstpant/vergrendeld had van mij iets verder mogen uitsteken. Vooral met handschoenen aan kun je deze moeizaam met duim en wijsvinger bedienen
  3. Als je de camera niet op je statief gebruikt en toch de ATOLL wil laten zitten, dan is de ruimte rechts beperkt doordat ja handen/vingers dan maar beperkt grip hebben. Met mijn ‘dunne vingers’ is het goed te doen. Ik zou alleen wel uit oogpunt van veiligheid een polsbandje aan je camera verbinden, om risico’s te vermijden dat je de camera laat vallen door deze beperking. 
  4. Lenswisselen ervaar ik als lastig omdat het knopje op de voorzijde van de camera deels achter het draaimechanisme verscholen gaat
Ruige condities aan de Noordzee bij Westkapelle

Ook in ruige condities is de ATOLL een zekerheid om mee te werken, immers veilig in gebruik, robuust en toch flexibel

L-Bracket vs. ATOLL

De ATOLL kocht ik dankzij het Kickstarter project voor onder de 100 EUR. Da’s een tikkie duurder dan een L_bracket van Smallrig die ik normaliter gebruik onder mijn camera. Deze L-brackets bieden als voordeel dat je pink, ring- en middelvinger beter grip hebben met de Sony body’s, naast uiteraard de bescherming van de camera en het makkelijk op portret stand staan van de camera op je statief. De ATOLL daarentegen biedt je gemak, eenvoud, snelheid en een unieke alles-in-een oplossing voor terug. Ook is de ATOLL lichter dan een L-Bracket voor mijn gevoel en bevat standaard de PEAK design-clip aansluiting. En qua fotografie, bijvoorbeeld met de wat langere Tamron 28-200 lens is het een fijne aanvulling qua stabiliteit. Die veilig in gebruik is en bijvoorbeeld panorama’s en scherpe landschapsfoto’s mogelijk maakt.

Tot slot over de ATOLL

Stabiliteit is een belangrijk factor voor me

Focus stacking vraagt om stabiliteit voor haarscherpe beelden, de ATOLL belemmert dat niet.

Voor mij is de ATOLL een prachtige aanvulling op mijn fotografie. Want de ATOLL heeft standaard een arca swiss onder de gondel en een peakdesign plaatje die perfect aansluit op de peakdesign clip. En hier komt de bonus, wat ik vooral ervaarde toen ik met avondfotografie bezig was en rondliep door de stad. Je draait de ATOLL en statiefplaat naar boven, de peak design clip komt mooi vrij onder de camera body en voila je clipt de camera aan je en hebt je handen weer vrij. Een ander fijn detail aan de ATOLL is de functie die in de gondel zit dat als je de eerste 90 graden draait je voelt dat er een stop is, een klein subtiel duwtje en je draait weer door naar de volgende stop, 180 graden en staat op statief op zijn kop, of als je een statief met opvouwbare poten hebt, hangt de camera perfect onder je middenzuil! Dankzij de ATOLL kan ik volledig profiteren van de uitklapbare en kantelbare schermpjes op mijn Sony A7RV en A7IV die hierover beschikken.

Last but not least, de ATOLL is echt een verdomd handig ding. 

 

error: Content is protected !!