Welke lens heb je nodig en waarvoor wil je het gebruiken in je fotografie. Iedere fotograaf heeft er vroeg of laat mee te maken. Lens keuzes. Want wat kies je, ga je voor een prime lens, een zoomlens, groothoek of tele zoomlens. Wat gebruik je wanneer en vooral welk objectief kies je dan dat daar bij past. Om nog maar te zwijgen van welk merk je moet kiezen (althans voor de Sony bezitters is er flink wat te kiezen!). De titel van deze blog verraadt mijn keuze al. Ik koos voor een allround zoomobjectief, objectief de Tamron E 28-200 mm. In deze blog waarom ik koos voor dit Tamron objectief koos en vooral hoe bevalt deze lens me tot dusver.

Tot aan 2018 had ik je niet serieus genomen als je me vertelde dat ik een Tamron lens moest gebruiken. Daar kwam drastisch verandering in, toen ik van CameraNU de Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD Sony E-Mount objectief kreeg toegezonden voor een review. Vanaf dat moment zijn mijn vooroordelen over Tamron verdwenen. Maar met een Sony FE 24-105 mm. f/4 objectief in mijn tas die ik later verruilde voor een Sigma Art f/2.8 24-70 mm. objectief, had ik niet direct behoefte aan het Tamron objectief.

Inspiratie

Kapelletje op de Heuvel

Exif: Sony A7RIV i.c.m. Tamron 28-200 mm. objectief op 36 mm. 1/250 sec. bij f/8,0 ISO 100

Toen ik najaar 2021 een vlog van Mads Peder Iversen op Youtube zag, met daarin zijn beelden met de Tamron 28-200 mm. trok ik de stoute schoenen aan. Op dat moment had ik mijn Vogezen avontuur met Sander Grefte en Julien Beyrath in het vooruitzicht. Ik zag me daar die heuvels en wandeltochten niet steeds maken met al mijn fotospullen en het continue ge-lens-wissel. Daarbij moet ik zeggen dat ik de Sony 24-105 al verkocht had, en hoewel zeer tevreden over de Sigma Art ik toch steeds wenste meer millimeters aan bereik te hebben als ik op 70 mm. uitkwam. Dus met de nieuwsgierigheid naar dit objectief, stuurde ik een berichtje aan de importeur van Tamron, Transcontinenta. Een week voor vertrek, mijn eerste week van de herfstvakantie, ontving ik een pakketje met daarin het Tamron, E 28-200 mm. f/2.8-5.6. objectief. Precies op tijd om tijdens de eerste herfstlandschap workshops te gebruiken en daarna met fotoreis naar de Vogezen in het vooruitzicht te ’testen’.

Landgoed Mariëndaal tijdens de herfst

Mistige zonsopkomst en eerste keer met de Tamron op pad tijdens de herfstlandschap workshop. Exif: Sony A7RIV + 28-200 mm. op 98 mm. 1/30e sec. bij f/5.6, ISO 160

Eerste indruk objectief Tamron E 28-200 mm. objectief

Tamron is wat betreft haar merk no-nonsens is mijn indruk. Een sobere neutrale verpakking, zonder poespas bevat een compact objectief en een zonnekap. De ingeschoven lengte is ca. 11,7 cm. uitgeschoven 17 cm. Het geheel weegt incl. doppen en zonnekap 575 kg. Het ontwerp van dit objectief deed me direct herinneren aan het eerder geteste E f/2.8 28-75 mm. Tamron objectief. Een design dat zich het makkelijkste laat omschrijven als clean. Een bredere rubberen zoomring, kleinere rubberen ring voor manueel focus een functionele schakelaar voor lens vergrendeling en dat alles in een degelijke kunststof behuizing. Simplicity, eenvoud en licht van gewicht en toch een bereik van 28 tot 200 mm.

Ervaringen met het Tamron E 28-200 mm. objectief

Landgoed Mariëndaal

Ochtendlicht over de bedstee op Landgoed Mariëndaal. De veelzijdigheid van het zoombereik kwam hier de eerste keer direct al goed van pas. Exif: Sony A7RIV, 171 mm. 1/80e sec. bij f/5.6, ISO100

 

Tijdens de eerste workshops op landgoed Mariëndaal nam ik het objectief direct mee. En dat was een schot in de roos, want je kunt de deelnemers direct laten zien welke keuzes ze kunnen maken door gebruik te maken van diverse brandpuntafstanden en zelf diverse beelden maken dankzij het heerlijke praktische 28-200 bereik. En dit zal me de week in de Vogezen ook steeds zelf goed van pas komen. Zo heerlijk rustig om met 1 lens een mooi bereik te hebben en dus steeds op je composities te focussen. Het leuke aan de 28 tot 200 bereik is dat je al vrij snel duidelijk kunt zijn in je keuze om terug te wisselen naar groothoek. Wil je wijder dan pak je het 24 mm, 16-35 of 10-18 mm. objectief. Van nature ben ik een groothoekfotograaf, maar mis de 24 mm. niet. Wil ik wijds dan zit ik al snel tussen de 12 en 24 mm. in. Ook weet ik inmiddels wel wat werkt met groothoek en wat niet. Immers hoe mooier de lucht of interessanter je voorgrond des te groter de hoek. En 28 mm. is ook nog steeds prima, zoals in onderstaande foto te zien is.

John Frostbrug Arnhem, golden hour

John Frostbrug Arnhem, golden hour. Exif: Sony A7RIV + 28 m. 1/60e sec. bij f/7,1, ISO320 (handheld)

In de Vogezen waar het weer niet tot spectaculaire condities leidde, althans niet voor de groothoek lens die dus niet nodig was, kwam het Tamron 28-200 mm. objectief amper van mijn camera af. Het in- en uitzoomen gaat soepel. Handig is als je de camera meeneemt dat je de lens makkelijk dankzij de handige lock functie kunt vastzetten, zodat de lens niet onverwachts uitschuift. En wat betreft de bouwkwaliteit van het Tamron E 28-200 objectief zit het ook wel goed, want in regen en sneeuw ontzag ik het objectief niet. Het gaf geen krimp en dus de belofte van Tamron dat het een goed afgedicht objectief heeft gebouwd klopt dus wel. Ik heb letterlijk de sneeuw van de lens af moeten vegen, om van de regen nog maar te zwijgen.

Vogezen, herfst veranderde in winter

Letterlijk de sneeuw van de lens af moeten vegen, maar het objectief geeft geen krimp. Exif: Sony A7RIV, 37 mm. 1/60e sec. bij f/5.6, ISO100 

Beeldkwaliteit

Wat mag je verwachten van het Tamron E 28-200 mm. objectief? Ik wist het niet, maar al vrij snel had ik door dat ik over de beeldkwaliteit meer dan tevreden was. Okay in combinatie met een beest van een camera als de A7RIV mag je beeldkwaliteit verwachten, maar daar moet het objectief wel aan meewerken. En dat doet het voor mij, dus die belofte werd op dit megapixel beest van een camera waar gemaakt. Zeker als ik kijk naar de hoeveelheid en diversiteit aan foto’s die ik ermee gemaakt heb.

lac de lispach, Vosges, France

Fijne details en texturen realiseert de Tamron 28-200 mm. ic.m. de Sony A7RIV. Exif: 62 mm. 1/15e sec. bij f/11, ISO100.

Want besef, ik nam wel een gokje door een objectief dat ik amper nog kende voortdurend te gebruiken. Bij thuiskomst heb ik het Tamron E 28-200 mm. objectief geretourneerd, maar het liet me niet los. Dus na rustig de beelden geanalyseerd te hebben was ik nog steeds enthousiast over het objectief. Ook heb ik nagedacht over mijn fotografie. Immers ik wil me focussen op beelden maken en niet voortdurend bezig zijn mijn met objectief keuzes. Ook het feit dat ik de laatste tijd steeds vaker lekker buiten wil zijn, wandel en dan de camera met maar 1 lens bij me wil hebben maakte dat de keuze voor dit objectief steeds vanzelfsprekender werd. De eindejaarsactie met een korting op het Tamron E 28-200 mm. objectief gaf me het laatste zetje.

Openlucht museum Arnhem

Openlucht Museum. Soms moet je geluk hebben. Eigenlijk zouden er geen trams rijden deze dag, maar toch wel! Ook op langere brandpuntafstanden met open diafragma presteert de Tamron prima in mijn beleving. Exif: Sony A7RIV 137 mm. 1/100e sec. bij f/5.6, ISO400.

Ervaringen met de objectief Tamron E 28-200 mm. delen

Ondertussen heb ik het Taamron E 28-200 mm. objectief al twee maanden in bezit en in gebruik het als allround objectief. Kortom laat je niet misleiden door sommige artikelen dat het een reisobjectief is. Immers vakantie vier je 2 a 3x per jaar, maar in mijn geval fotografeer ik wekelijks, dus het objectief is serieus geschikt voor meer dan alleen in je vakanties. Het is sinds de Vogezen mijn standaard lens. Precies waarvoor ik het bedacht had, gebruik ik het, lekker vast op de camera laten, niet wisselen en de open deur, lekker fotograferen.

Scheveningen strand

Surfer in de branding. De Autofocus van de Sony’s is subliem en middels de tracking functie kon ik de surfer in focus houden. De Tamron gaf geen krimp en had geen moeite met de autofocus. Exif: Sony A7RIV op 163 mm. 1/1000e sec. bij f/5.6, ISO 400.

 

Het objectief heb ik vooral gebruikt op de A7RIV en inmiddels ook goed aan de tand kunnen voelen met de Sony A7IV. (De A7RIII heb ik verruild voor deze gloednieuwe Sony A74 camera. En blog over deze nieuwe camera volgt snel!)

Medio Februari besloot ik de ochtend te gaan wandelen, terwijl er prachtige dramatische luchten over trokken. Na een heerlijke wandeling, kwam ik met een flinke stapel foto’s thuis, mede dankzij het fraaie weer! In combinatie met de enige handige schakelaar op het Tamron E 28-200 mm.objectief, de lock functie, hangt de camera combinatie makkelijk in de peak design clip op mijn borst. Dus ongecompliceerd fotograferen.

Rozendaalse veld

Heerlijk buiten zijn, de groothoek bleef in mijn rugtas want met de 28-200 mm, kon ik alles vastleggen wat ik wilde. Sony A7IV op 58 mm. 1/250e sec. bij f/8, ISO 100.

Maar waar het om draait, fotograferen en dan zonder na te denken over moet ik nu die of die lens gaan gebruiken was ik heerlijk fotograferend onderweg. Het beeldresultaat mag er ook zijn, mede dankzij de soepel werkende autofocus (ik heb het objectief nog niet met EYE AF en dat soort functies getest, wat niet bijzonder is voor een landschapfotograaf!). Op deze nieuwe sensor (35 Mp) functioneert het objectief ook geheel naar verwachting.

Minpunten Tamron E 28-200 mm.

Arnhem centrum

Ook het objectief heb ik tijdens avondfotografie ingezet. Sony A7RIV op 48 mm. 20 sec. bij f/16, ISO 100.

 

 

 

Zijn er dan geen minpunten over het Tamron objectief te benoemen hoor ik je vragen. Nou tot op heden maar twee, tijdens een recent avondfotografie uitje, kwamen niet altijd de flairs, (sterretjes) fraai uit de bus. Maar scherpte op de diverse brandpuntafstanden, met gemiddeld 4 van de 6 keren uit de hand gefotografeerd zijn dik voor mekaar. Ook ondanks het ontbreken van beeldstabilisatie in de lens, die gecompenseerd wordt door de ‘in-body beeldstabilisatie’ van de Sony-camera’s. Een ander irritant punt blijf ik de zonnekap vinden. Je draait ‘m er niet even snel op, als je ervoor bijvoorbeeld met filters hebt gewerkt of zoals ik doe als ik de camera in de tas doe, de zonnekap omgekeerd op het Tamron E 28-200 mm. objectief draai. Daarna moet je hem er weer op zetten en dit gaat niet echt vanzelf. Wellicht is het mijn onhandigheid.

Tot slot over de objectief Tamron E 28-200 mm.

Landschap, natuur- en wildlife fotografie

Met een objectief als de Tamron heb je altijd een brandpuntsafstand waarin je landschap, natuur en wildlife kunt vastleggen. Sony A7RIV op 120 mm. 1/3 sec. bij f/13 op ISO100. 

 

 

Er zal vast nog meer te benoemen zijn over dit objectief. Een van de bronnen die ik je daartoe aanraad en zelf geraadpleegd heb vooraf, is de website van Sony Alpha Blog. Voor de Sony liefhebbers is daar veel informatie te vinden. Bijvoorbeeld vind je daar een mooi overzicht van de beste lenzen om bijvoorbeeld je Sony A7RIV te gebruiken. Het zal je niet verbazen dat de Tamron E 28-200 mm. daar als very good wordt betiteld (in de derde categorie).

Kortom beeldkwaliteit, gebruiksgemak en de zeer aantrekkelijke prijs maken dit objectief een aanrader en zoals je al kon lezen is het objectief niet meer geleend maar aangeschaft, dat zegt wel genoeg denk ik over het vertrouwen en vooral plezier dat ik met dit objectief heb.

Schilderluchten boven het Rozendaalse veld

Exif: Sony A7IV op 110 mm. 1/250e sec. bij f/11, ISO100

 

Samenvatting

– Geen lens stabilisatie, boven de 150 mm. ietwat onrustig in de zoeker

– Geen AF/MF schakelaar, maar dankzij de trefzekere autofocus ook niet gemist en makkelijk in te stellen op je Sony body

– Schuifzoom, kans op aanzuigen van stof

– Nog niet onder de indruk van de flair/sterretjes in avondfotografie

– Met open diafragma vignettering zichtbaar

+ licht van gewicht, 575 gram, lekker praktisch

+ relatief lichtsterk f/2.8 tot f/5.6. vanaf 150 mm. f/5.6

+ beeldkwaliteit is prima voor elkaar

+ weinig last ervaren van chromatische aberratie of vignettering

+ mooie achtergrond onscherpte bij grotere diafragma openingen

 

error: Content is protected !!