Een molentje en kleurrijke tulpenvelden in de voorgrond, blauwe lucht met als het even kan een stapelwolk erin. Gisteren samen met twee fotovrienden op zoek gegaan en ‘gevonden’

Hoe het begon

Ik heb iets met molens in mijn fotografie en ook met tulpen. Dus de afgelopen weken toen eerst de hyacintenvelden, tulpen en bollenvelden online steeds meer in beeld kwamen, begon het te kriebelen bij me. Aangezien Huissen toch minstens een uur rijden van de bollenvelden af is, gaan nadenken wat ik dan wilde fotograferen. De afgelopen twee jaar was ik al in de Noordoostpolder geweest en daar diverse opnames gemaakt. Dus dat had ik nu wel even gezien. Mooie aan de bollenvelden in de Noordoostpolder is dat je vrij eenvoudig bij de velden komt. Nadeel er is weinig aan de horizon. In mijn archief vond ik opnames terug van 2010. Daarop bedacht ik me dat richting Noord Holland gaan ook wel weer eens leuk zou zijn.

Lange leve het internet

Om niet als kip zonder kop in de auto te stappen wel eerst wat research gedaan. Zo vond ik her en der wat foto’s op Flickr. Deze foto’s al dan niet met geo data brachten me weer een stapje verder. Uiteindelijk via molendatabase.nl vond ik locaties van verschillende molens in Noord Holland en met behulp van Panoramio zelfs voorbeelden van de beoogde foto, een tulpenveld met een molen. Uiteindelijk deze data in Google Maps ingevoerd en een route samengesteld. En vervolgens met twee fotovrienden in één auto een heerlijke gezellige middag beleefd. En samen tot de conclusie komen; wat is Nederland toch mooi!

Géén bewijsvoering

Eenmaal onderweg bleek de ene na de andere plek het niet te zijn, want klaarblijkelijk is Nederland – Nederland niet meer. We adverteren wel met tulpen en molens, maar ze samen in één beeld vangen is lastig. Uiteindelijk uitgekomen in de Wieringerwaard, gemeente Zijpe, omgeving Callantsoog en daar bijna de foto gevonden die ik wilde maken. Ik zeg bewust bijna want hoewel het licht mooi was, was de lucht vrij saai en nog veel erger het tulpenveld erg jong! Dus dankzij wat ‘hulpmiddelen’ uiteindelijk toch gevonden wat ik zocht, tulpen en een molen 😉

Onderstaand hoe ik dankzij deze ene foto kwam tot…. schuif over de afbeelding en zie de stappen;

Stap 1:
basis foto bewerkt in Lightroom CC om de voorgrond interessanter te maken. Vervolgens deze foto in Photoshop CC bewerkt om daar de grote schuur en andere kleine elementen uit de achtergrond te verwijderen.

nldazuu_fotografeert (1 van 2)

 

 

 

 

 

 

 

 

nldazuu_fotografeert (1 van 1)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 2:
De uiteindelijke foto uit stap 1 in fotoshop de bestaande lucht eruit gehaald en deze vervangen door de lucht uit de foto met de perenboomgaard! Iets met maskers en bloed, zweet en tranen 😉

Molen de Vlinder, Molen, Mill, perenbloesem, boomgaard

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Molen-en-Tulpen

 

 

 

 

 

 

 

 

Molen-en-Tulpen_2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb in mijn fotografie niet als doelstelling bewijsvoering te fotograferen, maar dankzij een beetje kennis van het e.e.a. is het zo nu en dan wel fijn dat je je dromen met behulp van photoshop kunt laten uitkomen ;-).

Zelf vind ik dat je als fotograaf nog steeds een goede foto in het veld moet maken, maar als het gaat om zo nu en dan je idee te verwezenlijkingen als de werkelijkheid er niet is dan kan het.

Nu moet ik wel toegeven, dit is de eerste keer dat ik zo ver ga om een foto te verwezenlijken.

Wat vind jij hier nu van? Hoe ver ga jij als het gaat om de foto die je in je hoofd hebt met behulp van techniek te realiseren?

error: Content is protected !!