Het is 21 maart geweest, LENTE. De mensen die net als ik veel buiten zijn voelen het al weken aan komen, voorjaar. We nemen afscheid van de winter. En dus tijd voor mij om jullie mee te nemen door mijn fotografische winterseizoen 2021-2022 en dit te doen via mijn Winter top 10.

Winter, laten we het noemen de astronomische winter. Ik heb even Wikipedia erbij gezocht. Daar staat: “Deze begint op 21 december. De zon staat dan ’s middags aan de Steenbokskeerkring loodrecht aan de hemel. De naam is afgeleid van het sterrenbeeld Steenbok dat rond midden december begint. Deze dag valt daarom ook samen met de kortste dag op het noordelijk halfrond. De astronomische winter eindigt meestal op 20 maart, soms op 21 maart, wanneer de zon ’s middags aan de evenaar loodrecht aan de hemel staat (equinox). Hierna begint de lente.” (Bron; Wikipedia!)

Wat feitjes over mijn fotografische winter vooraf. Deze top 10, fotografeerde ik in 9 winterse dagen bij elkaar, in totaal had ik daar 20 dagen voor nodig. Opvallend detail, veelal op zaterdagen en zondagen. 4 van de 10 foto’s zijn genomen met de 100-400 mm. lens. In totaal, schrik niet, nam ik 1.905 beelden, hiervan kregen er 173 een ster of meer om uiteindelijk in deze winter top 10 te belanden. Veel kijk en lees plezier. Hoe was jouw fotografische winter?

1. Feest ochtend 

Een koud begin van de dag, dag 1 van de fotografische winter

De start van de winter, althans 1 dag na de officiële start ervan was voor mij ook de start van de kerstvakantie. En een korte blik op het weerbericht, mijn agenda as well betekende, op tijd op staan en gaan fotograferen. De dagen er opvolgend zou het geen foto weer worden. En deze ochtend was een groot FEEST! Het landschap bedekt met een mooi suikerlaagje van rijp en de kleuren waren geweldig. Dit is een van de eerste foto’s die ik maakte en verrassende genoeg, de hele ochtend fotografeerde ik bijna alleen maar met de 100-400 lens. 

2. Talkshow en de ochtend erna

Boom in het water tijdens kleurrijke zonsopkomst

Wat een ochtend was dit. Het begon de avond ervoor (vrijdagavond). Toen vond de 4e Talkshow uit het seizoen 2021 de kracht van fotografie plaats. Een avond waar ik echt naar uitgekeken had. Samen met buddy en partner in crime ‘Remco Stunnenberg’ hadden we een top avond met mijn twee grote voorbeelden, Albert Dros en Bas Meelker als tafelgasten. Wat een toffe avond was dat! Toch werd ik zaterdag onverwacht vroeg wakker, mindset was fotografie. Dus keek uit het raam, zag een vleugje kleur. Snel aangekleed, Kashia mee en wederom omdat mijn fototas altijd klaar staat, was ik just in time om dit beeld was te leggen!

3. Corrie 1

Storm Corrie, havenhoofd Scheveningen

Een storm was aanstaande. Haar naam zou Corrie worden. Omdat het een noordwester zou zijn viel direct de Molen in Vlissingen af om naar toe te gaan, die vraagt in mijn beleving een zuidwester. Maar waar dan wel heen? Ik dacht nog even na over de Maasvlakte, maar opeens kwam ik op het idee om naar Scheveningen te gaan en dan specifiek het havenhoofd. Maar er was ook twijfel want code oranje werd afgegeven. Of was het code rood? Enfin dankzij inspiratie door het contact met Julien, woonachtig in Den Haag, trok het me in zekere zin over de streep om wel te gaan. Immers ze geven niet voor niets een weerwaarschuwing af en je kunt je zelf dus afvragen of het dan verantwoord is om vanaf Arnhem die afstand te rijden. Uiteindelijk maandagochtend de knoop doorgehakt en gegaan.

4. Corrie 2

Storm Corrie en de Scheveningse pier bij het havenhoofd

Wat ik me nog het meeste herinner is dat ik achterstevoren de strandopgang op moest. De wind was snijdend, maar door het zand was het onmogelijk om gewoon naar boven te lopen. Ook op het strand moest je goed je spullen vasthouden. En dus de keuze voor de lens was waarmee je het op dat moment moest doen. Wisselen was uit den boze. Ook goed opletten waar te staan op de pier, want een nat pak of camera met zout water laten overspoelen is het laatste wat je wil.Bij thuiskomst en het nabewerken nog tips van Albert Dros gekregen hoe deze foto af te werken. Dank je wel Albert!

5. Nederlandse Serengeti

gelaagd landschap van de Terletse heide met dreigende wolken en zonlicht

Ik denk dat alles wat ik mooi vind in een foto wel in deze foto verpakt zit, dramatische lucht, contrast op het gras van de Terletse heide dankzij de subtiele lichtinval en dan de eenvoud van twee bomen in het licht. Gewoon overdag en met de juiste condities een heerlijk moment kunnen vastleggen. Want dat was deze winter ook, momenten met dat fijne zachte lage licht en dan bewolking met van tijd tot tijd ruimte voor de zon om zijn werk te doen.

6. Afzien werd juich moment deze fotografische winter

Westenschouwen aan zee

Je woont in het oosten van het land, met de Veluwe om de hoek zeer fraaie natuur en landschappen om te fotograferen. Toch trekt de zee me altijd aan. Samen met Ellen besloten ik op een zondag naar het altijd fijne Westenschouwen af te reizen. En hoe dichterbij ik kwam, des te mooier werd het winterse licht. Maar ja, ik was nog niet op het strand of dat mooie licht verdween als sneeuw voor de horizon. De bewolking was sneller dan ik aan het strand kon staan met de camera. Dus enige frustratie maakte zich meester van me terwijl ik in volle tegenwind, matige storm was het, richting Ellen ploeterde. Het was koud, de hagel en regen trok over ons heen en het was opkomend getijde. Kortom enorme uitdaging om de filters en lens droog te houden en door de stevige wind en stroming, scherpe foto’s te maken. Maar als je dit dan op je display ziet verschijnen, in je flow komt, de elementen haast lijkt te vergeten, in goed gezelschap te zijn en dit keer droge voeten te houden, dan kun je voorstellen dat er ook even na het afzien gejuicht werd. En al helemaal toen ik ’s avonds thuis de foto’s inlaadde en bekeken had!

7. STOER!

Schotse hooglander

Ik ben normaal niet zo van dit soort ‘wildlife’ beelden. Toch toen het licht deze ochtend simpelweg zo perfect op deze Schotse hooglanders viel, kon ik niet anders dan ook het moment vastleggen. detail, de rijp op zijn kruin symboliseert een beetje deze fotografische winter

8. Schilders luchten

Wie het werkt van de oude Nederlandse meesters bekijkt of weleens ziet, dan zie je ook vaak fraaie Hollandse luchten. En dit beeld brengt me direct terug bij deze ochtend, daags na de tweede grote storm van deze winter Eunice.

9. Winter is bijna voorbij

Ik kan me niet herinneren dat we deze fotografische winter sneeuw hebben gehad, ja misschien natte sneeuw. Een klein beetje vorst, een hele lange periode somber en grijs weer in januari, maar toen in februari de zon meer zijn werk ging doen en de temperaturen boven 0 bleven werd al vrij snel het aanstaande voorjaar zichtbaar in mijn eigen tuin. Zodra je de krokussen ziet dan weet je het voorjaar is niet ver weg.

10. Het blauwe uurtje

Zeg je winter, zeg je blauwe uur. En waar kan dit nu beter dan bij de Arnhemse John Frostbrug. Dit was direct een van mijn eerste serie beelden in de avond met de gloednieuwe Sony A7IV, waar eerstdaags een blog over verschijnt op deze website

error: Content is protected !!