Ben jij er al klaar voor? 38 dagen, 2 uur, 27 minuten, 16 seconden te gaan en het is het tweede weekend van Augustus. Eis en wedverdienende het moment dat de heide in bloei staat. Ik heb er al vaker over geschreven, heidekoorts, maar ik kan je zeggen het is geen koorts meer, het is eigenlijk het hele jaar door een sluimerend verlangen om landschappen te fotograferen waarbij het paars, het oranje goud, de blauwe luchten of misschien wel dreigende donkere luchten net dat beetje extra krijgen dankzij de bloeiende heide. Wie nu al in de natuur rondloopt, kan al heel voorzichtig wat paars en roze ontdekken, Enerzijds de dopheide en anderzijds heel heel voorzichtig een roze bloemetje van de struikheide.
In deze blog neem ik jullie mee door de 10 mooiste heide foto’s uit mijn collectie. Maar voordat ik dat doe 10 tips voor je heide fotografie om je heidekoorts aan te wakkeren.
10 tips om de heide goed te fotograferen
- Scouten. Het is nu het moment om je lokale heide veldje te bezoeken, ga er eens wandelen, verken waar je kunt parkeren en je maakt het jezelf makkelijk op het moment supreme, vooral ’s ochtends vroeg handig om te weten waar je moet zijn
- Camera onderhoud. Misschien ga je nog eerst met vakantie, maar plan een afspraak bij Chiplcean en zorg dat je sensor schoon is om stofvrije beelden te maken.
- Objectief keuze. Altijd al nagedacht over die tele lens, all-round zoom objectief of groothoeklens. Vaak zijn er nu zomeracties, cashbacks of andere kortingen op lenzen. Nu kopen is gebruiken en kun je voordat de heide bloeit je lens goed leren kennen.
- Plan je verlof. Vorig jaar plande ik mijn zomervakantie compleet in de heidebloeiperiode. Dit gaf me het voordeel dat ik er iedere dag vroeg op uit kon. Handig want het geeft je alle vrijheid om als de condities goed zijn er op uit te gaan. Je kunt ook je ochtenden vrij plannen van afspraken, zodat je er ten alle tijde op uit kunt.
- Filters. Check je filters, maak ze schoon, kijk of alles werkt naar behoren van je houder en vooral als je nog niet een polarisatiefilter hebt, schaf deze dan nu aan. Zelf gebruik ik in mijn heide fotografie een polarisatiefilter, 2 stops medium grijsverloopfilter van Benro en een 3 stops zacht verloop grijsfilter van Benro.
- Spreek af. De bekende plekjes kun je natuurlijk mij of andere misschien wel tegenkomen, maar het is natuurlijk hartstikke leuk om af te spreken met fotovrienden. Een traditie die ik elk jaar probeer levend te houden is door met Sander Grefte en Saskia af te spreken op de Posbank. En als het even kan Roy en Marco. Ook al zijn de condities ruk je hebt gegarandeerd een leuke ochtend of avond.
- Boek een workshop. Heb je geen zin om er over na te denken, wel de gezelligheid van een groepje en ook nog eens iets leren. Ga dan met me mee op stap. Ik heb dit jaar vooralsnog vier workshops gepland staan, 2x in de avond en 2x in de vroege ochtend. Zo heb je altijd wel keus.
- Scan je archief. Blader nog eens door je archief aan beelden van heidelandschappen die je afgelopen jaren hebt gefotografeerd. Wat mis je nog, wat wil je dit jaar eraan toevoegen, zo ontstaat er een plannetje en ga je niet als een kip zonder kop rondrennen en kom je vervolgens weer met dezelfde beelden thuis.
- Statief. Zoek je pinnen die je onder je statiepoot kunt schroeven op. Vervang de rubberendoppen door deze stalen pinnen, gegarandeerd levert het je meer stabiliteit op.
- Kleding. Hoewel het steeds warmer wordt in ons landje, is het wel aanbevelenswaardig om toch met lange broek en lange mouw het veld in te gaan. Doe dit vooral om insecten- en tekenbeten te voorkomen. Anderzijds en daar hopen we allemaal op, als het ’s ochtendsvroeg mistig is, kan het erg frisjes zijn en om dan op je slippers rond te lopen is voor maar enkelen, zoals Saskia ;-), weggelegd.
- Natuur. Besef dat je te gast bent in de natuur, geniet er van en als je het rustig aanpakt, verschijnt er misschien maar zomaar een ree voor je lens.
Top 10 heide foto’s door de jaren heen
Onderstaand een selectie aan heide foto’s die ik de afgelopen jaar vastgelegd heb. Tijdens deze ochtend maak je in die gebieden uiteraard uiteenlopende beelden, dus heb ik mezelf wel opgelegd in de keuzes, dat bloeiende heide voldoende vertegenwoordigd moest zijn in het beeld, maar vooral om niet alleen de Posbank te tonen. De Posbank, ook wel bekend als Herikhuizerveld, de Zijpenberg of Veluwezoom is uiteraard een dierbare fotolocatie voor me. Simpelweg omdat ik er niet ver vandaan woon. Weliswaar niet zo dichtbij als fotobuddy Sander Grefte die ik ook daar heb leren kennen, maar ik kom er vooral omdat ik er als klein kind met mijn ouders kwam. We fietsten er altijd weleens naar toe of gingen er bosbessen plukken. De magie van de Posbank greep me in 2014 toen ik door begon te krijgen hoe het nu allemaal werkte met landschapsfotografie, de weersomstandigheden (mist) en voorbereidingen. Zie bovenstaande tips. Vanaf dat moment is de heidekoorts ontstaan. Onderstaand dus mijn heide top 10 die ik zoals gezegd heb proberen te variëren qua beelden. Onderstaand de 10 beelden van 10 naar 1.
Aan het begin van het heideseizoen in 2021 had ik samen met Sander een prachtige ochtend op de Ginkelse heide. Door dicht op de berkenboompjes te kruipen als voorgrond met de 16-35 mm. lens op 17 mm., het gedempte zonlicht op de stammen en de fijne lucht in combinatie met de roze toefjes heide en wat nevel nog op de achtergrond is dit een beeld waar ik bij blijf terugkomen.
Wederom de Ginkelse heide. Op een ochtend waar het zoeken was naar het juiste beeld, ook samen met Sander. Sander en ik hebben een band met elkaar dankzij de heidekoorts van de afgelopen jaren. Hoewel hij daarvan genezen is gaan we als het kan er ieder jaar nog steeds op uit samen. En zo ook deze ochtend. Ik begon weliswaar elders, maar het licht en de mist bracht ons samen naar dit plekje. De zon liet zicht even zien door de bewolking en zorgde ervoor dat het perfect de heidestruiken accentueerde.
Enkele jaren geleden ontdekte ik dat er op mijn favoriete ontspanningslocatie en vakantiebestemming Texel heide te vinden was. Dat ook nog eens bij fotolocatie de Eierlander vuurtoren. Hoewel niet de beste condities qua licht maar qua compositie, de wolken een beeld waar ik nog steeds van geniet.
Tijdens een avondwandeling over het Herikhuizerveld neem ik idealiter Kashia, onze Nova Scotia Duck Tolling Retriever, mee. Als deze dan ook nog eens mooi in de heide wil poseren en ik deze foto kan maken is dit een dierbare herinnering. Kashia is net als ik dol op heide, hij rolt en springt erin en moet hem goed in de gaten houden, want knaagt graag aan de heidestruiken.
Hoewel ik dit jaar de heideblauwtjes, vlinders, niet heb gefotografeerd, zegt dit alles over mijn ‘happinez’ over deze foto en dit moment van 2022. De dopheide bloeit als eerste in Nederland, meestal medio Juni en parallel hieraan komen ook de heideblauwtjes te voorschijn. Een ideale mix van fotografie ontstaat dan op macro niveau. Roze, met de fijne kleuren en tekening van in dit geval een mannetje en vrouwtje op de dopheide. Let op de bubbeltjes tussen de twee vlindertjes in.
Een beeld waarmee de heidekoorts begon. Een landschapsfoto van de Posbank die we allemaal graag op deze manier zouden willen vastleggen. Een foto ook uit eind augustus 2014. Vastgelegd op in een weekend waar het 2 dagen op rij episch was. Fraaie kleurrijke luchten met de perfecte hoeveelheid mist. Een echte 10! Maar ook een foto die me weemoedig maakt.Simpelweg omdat de natuur sindsdien zo enorm verandert is door ontwikkelingen in het klimaat en hoe het als gevolg daarvan vol staat met kleine struikjes en bomen die de lijnen en laagjes van de heuvels van het Herikhuizerveld steeds minder zichtbaar maken. Anderzijds het daagt uit om nieuwe invalshoeken te bedenken. Maar deze foto… genomen met een Canon 5DMKII en 70-200 mm. f/4 telezoomlens is nog steeds meer dan de moeite waard om naar te kijken voor me. Om de lagen te benadrukken als panorama 16:9 uitgesneden.
Koud en warm. Dat is wat me te binnen schiet als ik dit beeld weer terug zie. Het was hier op 12 augustus 2021 niet alleen vroeg, maar ook lekker fris. En hoewel we al enige tijd aan het fotograferen waren, was dankzij de mist en de bewolking het een gedempte zonsopkomst, die haar warme kleuren liet zien, maar ook de koelte nog laat zijn door de nevel en de blauwe lucht.
Een beeld vanaf de Zijpenberg en een van mijn lievelingsplekjes op de Posbank. Het laatste jaar ook dat op deze plek de heide er nog zo bij lag, in 2018 zou toen door de droogte veel heide ‘verbranden’. Deze foto is speciaal voor me omdat dit zo’n klassieke Posbank ochtend was, waar de mist vanuit het dal de Zijpenberg opgestuwd werd. De kleuren, de beeldopbouw (compositie) en het diffuse licht maken het een top drie beeld voor me.
Als je de andere beelden bekijkt, is het traditionele heide beeld altijd wel een boom in de compositie. Dankzij de foto’s die ik kon maken met Kashia en geïnspireerd door andere beelden van natuurfotografen, ontstond er al in 2021 de wens om reeën in de bloeiende heide te fotograferen. Dankzij tips van Floris en Sem Scheerder die ik tijdens een avondwandeling op de Posbank tegenkwam, de goed getimede zomervakantie, lukte het me al op de tweede ochtend dit beeld te maken van een reebok in de heide. Ik ben erg blij met dit beeld waarbij ik enerzijds de camera settings van de Sony A7R4 de avond ervoor goed had leren in te stellen om AF-tracking en andere camera instellingen goed te gebruiken en anderzijds door rustig te kijken en verplaatsen in het veld, zekere mate van alertheid te ontwikkelen om ze te zien staan en te kunnen vastleggen. Wat me aanspreekt in dit beeld is dat de ree mooi in het licht tussen de twee donkere delen in. Voor 2023 is het ‘hopen’ dat de heide uitbundiger bloeit en kleurt dan 2022.
De ene foto die veel veranderde voor me en veel bracht. Dat is deze foto van een heerlijke ochtend op de heide. Ik ontmoette er Sander en onze vriendschap is er sindsdien, ik won er een mooie fotoprijs mee en het bracht me mooie samenwerkingen met mooie in de foto wereld actieve partijen. Anno 2023 zou ik het wel anders aanpakken door het grijsverloopfilter in deze compositie achterwege te laten, zodat er nog iets meer doortekening in de boom zou ontstaan. Maar ik besef me ook dat dit beeld bijna niet meer te maken is, immers overal is nu ‘storende’ begroeing van boompjes, kale plekken en struikjes in de voor- en achtergrond. Last but not least het zette heidelandschapfotografie op de kaart en zorgt bij velen voor heidekoorts.
Vind ik leuk:
Vind-ik-leuk Laden...