Vanmorgen werd ik voor 8-en wakker. Op zich niets spannends aan. Keek even uit het raam en zag in de verte mooie kleuren. Binnen no time aangekleed en al direct bedacht dat ik naar de Grote Bloem een kolk even buiten Huissen toe moest. Daar aangekomen dubbel boffen. Nog op tijd voordat de zon opkwam, denk wel dat het ervoor nog 10x mooier was qua schouwspel in de lucht, maar goed….. nu was het al top. Nog ’topper’ was dat ze al het riet hadden weggehaald, zodat ik een mooie plek kon vinden om deze ‘waterboom’ en de fraaie hemel te fotograferen.

Spelen met de reversed grad filter

Al soppend in de modder snel statief opgesteld, waaraan al mijn filtertasje (TIP: MUST HAVE voor filter fans) hing! FIlterhouder erop en eerst een opname zonder filters maken. Bedacht me direct dat hier de ‘reversed grad’, of te wel het omgekeerd filter zijn werk perfect kon doen. Immers zoals je ziet zit het meest felle licht rondom het midden van de horizon, terwijl erboven er mooie kleuren zichtbaar waren. In dit geval de 84.5 mm. reversed grad ND8 (0,9) gestoken, inschatting gemaakt voor de ND8 (0.9) i.p.v. ND4 (0.6) op de felheid van het licht dat er al was!

Je ziet onderstaand direct wat het filter doet. De linkerfoto is zonder filter en de rechter met. Beide opnames zijn hier getoond met identieke bewerking. Instellingen waren f/10 en ISO100. Foto links 1/4 sec. Foto rechts logischer wijze 0,5 sec. door het donkere van het filter.

zonder en met reversed grad filter, beweeg de slider naar rechts

Zonsopkomst, Grote bloem, Huissen, viswater, 84.5 mm. filter reversed grad Zonsopkomst, Grote bloem, Huissen, viswater, 84.5 mm. filter reversed grad

Wat is een reversed grad filter?

Een reversed grad filter is een zacht grijsverloopfilter. Maar in plaats dat het van donker naar licht vloeiend afloopt tot ongeveer halverwege het filterglas, is de reversed grad bovenaan lichtgrijs en wordt in het midden op zijn donkerst. Zo verdonkert het filter precies op de horizon het licht, zodat je daar géén uitgebeten hooglichten hebt en dus verlies van details. En behoudt je een mooie doortekening in zowel de lucht boven de horizon, als zoals alle grijsverloopfilters doen een mooie doortekening in de voorgrond. In bovenstaande foto is de voorgrond weliswaar niet zo spannend, maar wat mij ook bevalt aan werken met filters is, dat je altijd mooie kleuren krijgt. Dit zie je duidelijke terug in de foto, die met exact dezelfde instellingen in Adobe Photoshop Lightroom zijn toegepast.

De hoofdfoto van deze pagina heb ik om het water ‘rustiger’ te maken ook nog eens een LEE Proglass ND 0.9 toegepast samen met de 84.5 mm. reversed grad ND8 (0.9) filter

En sja…. voor je het weet is de zon op en is het moment voorbij. Deze paar opnames maakte ik ook nog….

error: Content is protected !!