Of misschien kan ik je beter de vraag stellen ‘Lightroom en Photoshop, hoe ver ga jij ermee in je foto workflow?. In deze blog laat ik je zien hoe ik er ‘normaliter’ mee werk. Deze blog tevens een kleine primeur. Een video waarin ik laat zien hoe ik de ‘basis bewerkingen’ in grotendeels Lightroom als Photoshop uitvoer. 

Geschiedenis foto workflow

Photoshop kwam er voor mij ‘gratis’ bij toen ik overstapte naar Lightroom in de cloud, hun betaalde maandelijkse abonnementsservice. Je hebt er iets mee of niet. Ik kan er prima mee leven als vrije tijdsfotograaf dat naast mijn webhosting ik ook maandelijks een klein bedrag per maand betaal voor een onmisbaar onderdeel van mijn fotografie, beeldbewerkingssoftware. Lightroom biedt in mijn ogen een zeer uitgebreid verlengstuk van digitale fotografie in mijn foto workflow.

Dat ik al fan was van Lightroom zal je niet verbazen. Als sinds 2009 gebruik ik Lightroom en tot 2018 deed ik voor 90% alles met Lightroom. Pas later kwam er aanvullende software zoals NIK FX en in 2018 Luminar en in 2019 TK7 panel for Photoshop CC voor mij bij. Luminar is voor mij de vervanger geworden voor NIK FX die ik steeds minder gebruik. Luminar positioneert zich steeds meer als alternatief voor Lightroom en Photoshop. TK7 panel is voor mij een software add-on die me steeds makkelijk heeft laten werken met Photoshop dankzij slimme handeling die geautomatiseerd zijn, maar ook om nog verdere verfijningen in mijn foto’s toe te passen.

Lightroom, Photoshop, hoe gebruik jij het in je foto workflow?

Terug naar de vraag, hoe ver ga jij in het gebruiken van Photoshop in je foto workflow. Voornaamste reden waar ik het voor gebruik is storende elementen uit mijn foto’s weg te halen. Of te wel compositie. Minder afleiding in een beeld maakt ze in mijn beleving sterker. En dus ook al tijdens het maken van de foto, in het veld, houd ik al rekening met in hoeverre ik storende elementen die ik vanwege een gekozen standpunt, achteraf kan verwijderen. Immers we zijn in Nederland vreselijk goed georganiseerd dat je overal wel hekjes, palen, verkeersborden,, prullenbakken en ga zo maar door in je omgeving kunt vinden. Of nog erger, overal wordt geklust, opgeknapt, gerenoveerd dus hoogwerkers, kranen en steigers kom je op de meest gekke plaatsen tegen. Zoals ook op onderstaande foto maar weer eens duidelijk wordt.

Kasteel Bouvigne

Een teleurstellend moment, een enorme schaarhoogwerker ligt voor het kasteel, voor niets omgereden via Breda.

Teleurstellingen oplossen met een aanvulling in je foto workflow

Eind 2019, de avond voordat ik met 3 fotovrienden in de boshut zou fotograferen besloten tijdens het blauwe uurtje het bekende kasteel Bouvinge in de omgeving van Breda te fotograferen. Daarna zou ik bij fotovriendin Aline gaan eten en blijven logeren in haar geweldige B&B. Dus uiteraard op tijd op locatie, maar al direct bij het langs rijden van de locatie zag ik het al. Onderhoud aan het kasteel. Een vlonder voor het kasteel, met daar een telescoop hoogwerker erop! Je snapt, ik baalde enorm. Je kunt dan 2 dingen doen. Weggaan en ooit nog eens terugkeren. Maar aangezien het licht schitterend was en deze locatie niet om de hoek ligt, besloten toch een serie foto’s te maken. Met toen al in gedachten, hier moet toch wat van te maken zijn met Photoshop CC en krachtige tools als de spot healing brush en de clone stamp. 

Voorbeeld voor en na toepassing basisbewerkingen en photoshop in je foto workflow

Kasteel Bouvigne (onbewerkt)Kasteel Bouvigne (afgewerkt)

Middels onderstaande videoclip loods ik jullie door mijn basis bewerkingen in Lightroom en een klein bewerking in Photoshop CC heen, zodat je een indruk krijgt van mijn foto workflow. De volledige Photoshop bewerking heb ik achterwege gelaten, deze bestaat veelal uit werken met het snelretourcheerpenseel en de clone stamp tool.

Samengevat foto workflow

  1. Selectie beelden in Lightroom (bij importeren is al lenscorrectie toegepast)
  2. Basis bewerking in Lightroom, (lenscorrectie, camera profiel (veelal Adobe landscape voor Sony))
  3. Controle op stofvlekjes, deze verwijderen
  4. Contrast, belichting, witbalans en/of uitsnede
  5. Als ik met dit semi afgewerkte beeld tevreden ben dan breng ik het door naar Photoshop.
  6. En doe de laatste handelingen dan in Photoshop.
Kasteel Bouvigne tijdens het blauwe uur

Zover als ik in deze voorbeelden met mijn photoshop bewerking ben gegaan gebeurt hoogst zelden. Maar het laat prima zien wat er allemaal mogelijk is, zeker als het licht mooi is en je er toch bent.

error: Content is protected !!