Vandaag verkocht ik mijn meest gebruikte lens, de Canon 17-40 mm. f/4 L USM. Dit zette me aan tot het schrijven van deze blog over camera gear.

Een van de meest gestelde vragen blijft, waarmee fotografeer jij.  Ik was de afgelopen week dus even bezig met camera spullen dat ik dacht; ‘ ik deel eens mijn camera geschiedenis. Misschien een beetje blasé om te doen maar goed. Doel;  tot denken aanzetten. Ja fotogear is leuk en belangrijk, maar zoals met veel dingen, wat jij ermee wilt doen bepaalt wat je nodig hebt – passend binnen je financiële mogelijkheden.

Een camera is voor mij een stuk creativiteit gereedschap, waarmee ik wat ik zie op mijn persoonlijke wijze kan vastleggen. Je camera kan daarin nieuwe mogelijkheden bieden of juist mogelijkheden ontnemen. Bijvoorbeeld, de Canon 5DMKII die ik nu gebruik is prima voor breed fotowerk, zoals landschap, reportages maar minder qua sport of natuurfotografie. Daar is deze camera te langzaam voor en dus minder geschikt voor. Dit ter illustratie.

10 camera’s versleten!

Het begon in 2003 met een Canon IXUS v3 compact. Aanschafreden, de geboorte in 2003 van onze dochter, en het vastleggen van haar  levensjaren. Ik was NIET met fotografie bezig, de smartphone, lees Steve Jobs moest in 2007 zijn iPhone van de eerste generatie nog aankondigen en dus had iedereen nog wel een compact camera. De camera is niet veel groter dan een pakje Camel, dus handig en compact en makkelijk mee te nemen. Dat waren de eisen waaraan de camera moest voldoen. Deze camera staat nog steeds bij mij in de kast, hij doet het helaas niet meer. De kinderen werden groter, ik had van een familielid foto’s gezien met een Canon 30D en was verbluft over de beeldkwaliteit, de snelheid en het gemak waarmee je die mooie scherpte-diepte in foto’s kreeg. Dit kende ik alleen van foto’s in tijdschriften en van TV en internet.  Omdat ook de Ixus wat traag werd en de beeldkwaliteit wat beperkt, bedacht ik me dat er een vervanger moest komen.

Géén gelukkig huwelijk

Dit werd de Sony A300. We zijn in het tijdperk waarin Canon met de EOS350D en EOS450D de consumentenmarkt voor digitale spiegelreflex camera’s openbrak en maakte. Ik koos dus voor de Sony begin vanwege haar goede liveview, opklapbaarscherm en prijs-kwaliteit verhouding.  Had nog totaal geen ambities qua fotografie. Kon me prima redden met de Sony  DT 17-80 mm. f/3.5-5.6 kit lens. Maar medio 2009 greep het fotograferen me en ontdekte ik meer mogelijkheden, ook qua fotografie in RAW en dus post-processing met RAW converter Lightroom 2. Camera ging vlak voor het einde van de garantieperiode defect. Ik zag deze camera nooit meer terug omdat de winkel deze ‘kwijt raakte’. Aangezien ik eind 2009 begin 2010 niet zonder camera meer wilde zijn kocht ik via marktplaats voor 150 EUR een Sony A100 camera. Had toen al bedacht dat dit dan wel mijn reserve body kan blijven! Via datzelfde marktplaats had ik najaar 2009 ook al een Minolta 50 mm. f/1.7 lens, Minolta 35-70 mm. f/4 en Sigma 70-210 mm. f/2.8-4 aangeschaft! Zo hield ik e.e.a. betaalbaar, en kreeg wel toegang tot nog meer creativiteit. Toen medio februari 2010 bleek dat de A300 niet terug kwam, met de winkel onderhandeld en kreeg de Sony A500 in mijn bezit. Dit was géén gelukkig huwelijk. De camera ging toen overal mee naar toe maar had erg veel last van stof op de sensor. Camera laten nakijken, schoonmaken, verkocht om vervolgens de toen populaire, robuuste degelijke Canon EOS 7D aan te schaffen. Alle Sony/Minolta spullen vrij makkelijk verkocht en net genoeg centjes voor de 7D met kitlens EF-S 15-85 mm. IS USM f/3.5-5.6 mm.

De verkeerde

Ik wilde per sé een camera die tegen een ‘stootje’ en stof kon en daarmee vooral degelijker qua bouwkwaliteit zou zijn dan de Sony. Dankzij de 15-85 lens ontdekte ik nieuwe wegen in fotografie. En zo kwam ik erachter dat ik eigenlijk de verkeerde body had, niet dat de 7D slecht is, nee gewoon minder geschikt voor wat ik met fotografie deed en doe! Dankzij een mooie foto opdracht najaar 2012 had ik het geluk om mijn Canon 7D voor een mooi bedrag te kunnen verkopen en een jonge weinig gebruikte Canon EOS 5DMKII te kunnen aanschaffen.  Daarnaast heb ik nog de Canon G1X, Olympus EPL-1, Fuji X-A1 gehad en nu nog de Fuji XT-1 in gebruik, daar een andere keer meer over.

Hoeveel fototoestellen heb jij versleten inmiddels?

[fb_like url=”” style=”standard” font=”arial” action=”like” width=”450″ height=”30″ position=”none”][tweet url=”” style=”none” font=”arial” action=”like” width=”450″ height=”30″ position=”none”]

error: Content is protected !!