Ruim een week geleden vond Huissen bij Kaarslicht plaats, om precies te zijn 12 december jongstleden! Je zou als je het snel uitspreekt ook kunnen zeggen Huissen bij ‘K-licht’! Dat laatste is een understatement, want door het slechte weer en de wind waren er nog maar weinig kaarsjes aan en was het licht echt super slecht!! Kortom, een uitdaging qua fotografie.

Dit jaar was de 10e editie en om wat meer in het blauwe uur te kunnen fotograferen zijn fotobuddy Patrick van Wolferen en ik samen al om vier uur in het centrum aanwezig, ook omdat ik me bedacht dat het weleens leuk kon zijn om de jongens en meisjes die de kaarsen door Huissen centrum plaatsen in beeld te brengen. Tot ca. half 5 is het licht echt vreselijk en de meeste foto’s hiervan zijn dan ook belandt in de prullenbak. Gelukkig bracht het blauwe uur met de sfeerverlichting die her en der in het begin nog wel aan was, een beetje kleur en licht in de beelden. En ja het was echt zo blauw….ik heb niet aan mijn witbalans of kleurtones zitten rommelen, laat staan vibrance toegevoegd…. 😉

Welke instellingen werk je dan?

De grootste uitdaging tijdens een evenement als Huissen bij kaarslicht, is uiteraard het tekort aan licht. En fotografie draait alles om licht! Dus je ISO opschroeven is een must! Net als licht sterke lenzen. In mijn geval met een Canon 50 mm. f/1.4 prime en een ietwat minder lichtsterke Canon 24-70 mm. f/4 IS USM zoomlens. Néé helaas géén f/2.8 dus! Want het prijsverschil tussen de f/2.8 en f/4 is simpelweg ruim EUR 1200!! En hoe vaak gebruik ik mijn spullen in deze uitdagende lichtcondities? Amper, dus bewust voor de f/4 lens gekozen, die als walk-around lens prima voldoet en zelfs fun biedt dankzij de macro functie. Maar deze avond wenste ik een f/2.8 lens.

Open schieten

Goed dat terzijde. In principe schiet ik open en in diafragma (Av/A) voorkeuze stand! Met open bedoel ik op de grootst mogelijke lensopening (diafragma) van in dit geval f/4. Daarbij zet ik de camera op AUTO ISO met een range van ISO100 tot ISO6400 en een minimale sluitertijd van 1/30e. (ik weet niet of iedere camera dit heeft) Deze laatste instelling is tricky, want als mensen sneller bewegen of als het waait dan heb je al ‘beweging’ en dus oogt het onscherper. Ook tricky omdat ik schiet met een full frame camera en dan is f/4 altijd al met een vrij krappe scherpte-diepte. Of te wel daar waar je focus ligt, daarachter of ervoor levert al onscherpte. Mooi of niet mooi, maar dat neem ik maar voor lief, want je wil gewoon een mooie impressie achter laten dat telt voor mij tijdens een evenement als deze. Ook zet ik de camera in de reeksmodus waarin je meerdere opnames tegelijk schiet. Nadeel is wel dat je geheugenkaartje snel voller zijn, maar kan in sommige gevallen wel betekenen dat je het juiste moment  hebt vastgelegd!

Alternatieve keuze is om je camera op sluitertijd voorkeuze te zetten (TV/S) en dan tussen 1/30e – 1/60e te kiezen. Ben bewust onder 1/50e gegaan om niet teveel beelden op ISO6400 te krijgen. Uiteraard gekeken naar mijn focale lengte (24 tot 70 mm.) en daarop ook enigszins de sluitertijd gekozen.

Flits je dan niet?

Nee in principe flits ik niet! Maar zoals ik al zeg, in principe….. Voor de foto’s die zich afspeelden op het podium wel voor de flitser gekozen. Mede omdat er toch al veel kunstlicht was en daarmee een iets snellere sluitertijd (1/80e) en met een lagere ISO (400) kan fotograferen om het moment te bevriezen.

Tot slot, zijn evenementen zoals Huissen bij Kaarslicht leuk om te doen!

Ja zeker wel. Het biedt je kans om je straatfotografie te oefenen. Ben je een liefhebber, zoals ik van super strakke platen en wordt je al bang van ISO’s hoger dan 800? Dan kan het ‘angstaanjagend’ zijn en zul je de grenzen van je camera op moeten zoeken. Zelf ben ik redelijk tevreden met hoe mijn camera presteert, bijvoorbeeld de foto’s van de koren zijn allemaal op ISO3200 en ISO5000 en acht ik meer dan acceptabel. Kan ik mijn techniek nog verbeteren? Ja, mede door nog beter glas te gebruiken en daarmee mijn sluitertijden iets te kunnen opvoeren. Maar ook door beter te kijken, de mensen goed te lezen en rustiger te schieten (goed stil te staan) Anderzijds, hopelijk is 2016 weer een ouderwets koude Huissen bij Kaarslicht, met weinig wind en géén regen. Dan is er meer licht, meer sfeer en dus meer gemak om te fotograferen.

Onderstaand een selectie van beelden. De complete serie van Huissen bij Kaarslicht 2015 vind je hier: http://www.huissenbijkaarslicht.nl/fotos/

error: Content is protected !!