Twee weekenden geleden was ik samen met 19 mannen van Varius Socius ‘herenclub’ in de wereldstad Istanbul. Hoofddoel was cultuur snuiven, elkaar beter leren kennen, ontspannen en genieten. En dat liet zich prima combineren met fotografie, hoewel dit niet mijn hoofddoel was. Speciaal voor deze stedentrip en de aanstaande reis naar Curaçao heb ik de compacte, gebruiksvriendelijke en handige Canon G7 X aangeschaft. In dit artikel wat info over de Canon Powershot G7 X en de foto’s van Istanbul J

Een kleine camera voor de veeleisende fotograaf

Hij past perfect in je jas- of broekzak, en het leuke is dat je met een lichtsterke f/1.8-f/2.8 zoomlens 24-70 mm. op stap bent (omgerekend naar volbeeldformaat). Dat was de hoofdreden waarom ik deze camera heb aangeschaft, maar zonder compromis te doen aan beeldkwaliteit en gebruiksvriendelijkheid. Voordat ik op reis ging had ik al met de G7 X gefotografeerd (wel zo handig!) Anderzijds kan ik je vertellen dat je de camera zo naar je hand zet. De menu’s en instellingen zijn simpel. Bovenop de camera pas je snel de belichting aan en als je even van te voren de online handleiding leest of al wat vaker met fotocamera’s werkt, zet je andere instellingen snel naar je hand. Ik heb bijvoorbeeld de draairing om de lens zo ingesteld dat je met een paar klikjes in- en uitzoomt. Handig want zo lijkt het net of je met een gewone lens werkt. Ook de auto ISO functie ingesteld, zodat je in wisselende omstandigheden altijd redelijke sluitertijden over houdt. Wat me brengt op beeldkwaliteit. Ik heb regelmatig op ISO 3200 gefotografeerd en dan i.c.m. het grote diafragma, de kleine sensor en nabewerking in Adobe Photoshop Lightroom CC zijn er héél behoorlijke resultaten te behalen. Ik ben hier zeer tevreden over.

Touchscreen

De camera staat bij mij op JPEG+RAW instellingen, zodat ik met de handige WiFi functie altijd snel een ‘betere’ JPEG foto dan een iPhone produceert (vooral bij matig tot slechte lichtcondities) kan delen. Deze functie werkt probleemloos en zo deel je snel een mooie plaat via je iPhone/iPad met je vrienden en familie en kun je later ook de RAW files nog nabewerken voor nog meer creatieve mogelijkheden. Het handige touchscreen is hierbij een uitkomst. En met een druk op de functietoets, pas je snel fotografische instellingen aan, om telkens de juiste instelling te hebben. De camera is niet bijzonder licht, maar voelt oer degelijk aan. Nadeel is wel dat je denkt even makkelijk uit de losse pols te fotograferen, maar dit werkt niet echt voor mij, tikje te zwaar en onhandig vast te houden. Oplossing, twee handen gebruiken en dan is het klapschermpje met touchscreen een uitkomst. De Canon G7 X heeft geen zoeker, maar deze heb ik niet gemist, het schermpje is prima te gebruiken en laat voldoende zien!

Je kiest snel je focuspunt waarop je wilt scherpstellen en dankzij het grote diafragma van f/1.8 – f/2.8 kun je ook ondanks de kleine 1″ sensor, die grappig genoeg van Nikon afkomstig is (Nikon CX 13.2×8.8mm) prima foto’s maken. Beste spannend zo’n stedentrip en dan je DMarkIII thuislaten waar ik ook een 24-70 en 70-200 mm. f/4 L set lenzen bij heb, die mooie heldere en scherpe beelden produceren. Nu is het niet fair om een fullframe met een 1” sensor te vergelijken, maar toevallig heb ik een fotoboek gemaakt met veel beelden uit de G7 X en op 42 cm. paginabreedte viel mij de detaillering en kleuren niets tegen. Ook de ‘kiekjes’ die ik in Istanbul schoot zien er gedetailleerd genoeg uit en ruis is goed te verwerken en verwaarloosbaar.  Wel moest ik wennen aan de keuze van diafragma. Ik ben geneigd met mijn 5DMKIII veelal naar f/8 te gaan, maar met de G7 X is de f/4 ook al perfect voor scherpe beelden, waarbij de f/1.8-f/2.8 mooie scherpte diepte en bokeh biedt. Oordeel zelf in de onderstaande foto’s van Istanbul over de kwaliteit van deze kleine geweldenaar.

Istanbul in 32.000 stappen en ruim 500 opnames

Onderstaand een impressie aan sfeerbeelden die ik in deze metropool schoot. Deze stad is veel te groot voor een citytrip van een weekend, zo had mijn iPhone gezondheidapp op zaterdagmiddag al ruim 11.000 stappen geteld! Toch zijn we erin geslaagd diverse markante punten te zien, zoals de Gala Toren, De Sultan Ahmetmoskee of de Blauwe Moskee. Maar ook De Basilica Cisterne, ook wel bekend als Yerebatan Saray een zesde-eeuwse ondergrondse wateropslagplaat en het Topkapipaleis zijn bezocht. Dit was lange tijd de residentie van de Osmaanse sultan in Istanboel en vormt het bekendste voorbeeld van een serail (oosters paleis). Op het einde van de zaterdag zijn we ook nog naar de Grote Bazaar van Istanbul geweest. Eén van de eerste en grootste overdekte winkelcentra in de wereld en waar nagemaakte bekende merken artikelen niet van echt te onderscheiden zijn. Ook hebben we een rondvaarttocht gemaakt over de Bosporus, en de Ortaköy-moskee met de Bosporusbrug gezien. Wat een stad, wat een mensen, wat een geuren en geluiden, indrukwekkend en ik besef dat ik hier nog wel een paar dagen langer had kunnen doorbrengen met de Canon G7 X. Achteraf gezien was ik blij dat ik een reserve batterij erbij had aangeschaft, zodat ik probleemloos kon fotograferen en met een 16 Gb SD kaartje kwam ik probleemloos het weekend door. En verrassend genoeg voor mezelf als fotograaf die voornamelijk landschappen en cityscapes in bluehour fotografeert, heb ik erg veel plezier aan straatfotografie beleefd.

 

error: Content is protected !!